Pilav Tarifleri Maklube...(BMS sponsorluğunda)

Elossa

Guru
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.681
159
363
Ön bilgi;
Maklube (Arapça: مقلوبة "kalıplanmış")
Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi, Türkiye'de de Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi yerlerde pişirilen bir yemektir.
Maklube,Arapça bir kelimedir.Türkçe anlamı kalıplanmış"tır. Ayrıca Türk mutfak kültüründe de bu yemek mevcuttur.Sohbet toplantılarının vazgeçilmez yemeklerinden olduğu gibi, Ramazan aylarında da severek tüketilir.
MAKLUBE; Ortadoğuya has olmasının yanında binlerce yıllık bir geçmişi olan,lezzetine doyumsuz bir yemektir.
Ortadoğu,yemek kültürü bakımından dünyanın sayılı coğrafyalarından biridir,dolayısıyla maklubenin beğenisi de diğer yemeklere nazaran açık ara öndedir.
Sini ortasına pişirilen maklube ters çevirilerek yerleştirilir. Etrafına salata ve yoğurt ile süsleme yapılır. Bu süsleme agız tadına göre değişiklik gösterebilir.
Maklube yemeği zahmetli ve çok vakit alan bir o kadar da bereketli ve lezzetli bir et yemeğidir.
(alıntı)

4-8 kişilik
Hazırlama Süresi:2,5 saat
Bekleme Süresi:1 saat
Pişirme Süresi:1,5 saat

MALZEMELER;

• Yarım kg dana eti
  • 15-20 adet arpacık soğan
  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 4 yemek kaşığı tuzlu tereyağ

SÜSLEMEK İÇİN MALZEMELER;

• 5-6 adet domates
  • 5-6 adet salatalık
  • 5-6 adet havuç
  • 1 orta boy mor lahana
  • 1 adet büyük marul
  • 1 kase süzme yoğurt

HAZIRLANIŞI;

Yemeğimize başlamadan önce pirinçlerimizi bikaç saat önceden tuzlu sıcak suda bekletiyoruz...
Püf Nokta!
Bu sayede pilavımız tane tane olacaktır...

Diğer yandan arpacık soğanlarımızı temizliyor,etimizi iri kuşbaşı şeklinde doğruyoruz.
Herbirini pişirmeye hazır hale getirip bekletiyoruz.

$Fotoğraf6180.webp $Fotoğraf6181.webp $Fotoğraf6185.webp $Fotoğraf6189.webp

Tuzlu tereyağımızı geniş ve derin bir tavaya ekleyip yanmayacak şekilde eritiyoruz ve ardından ilk önce kuşbaşı doğradığımız etlerimizi ilave ediyoruz.
Etlerimiz mühürlenip suyunu bıraktıktan sonra suyunu çekmesini beklemeden arpacık soğanlarımızı etlerimize ekliyoruz.
Harlı ateşte etler ve soğanları etin suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Servis Önerisi!
Dana eti yerine koyun,kuzu,hatta tavuk etide kullanılabilir..

$Fotoğraf6192.webp $Fotoğraf6194.webp $Fotoğraf6197.webp $Fotoğraf6196.webp $Fotoğraf6201.webp

$Fotoğraf6204.webp $Fotoğraf6207.webp $Fotoğraf6210.webp $Fotoğraf6212.webp $Fotoğraf6214.webp

Püf Nokta!
Soğanları etlerimiz suyunu bıraktığında eklememizin sebebi,maklubemiz piştikten sonra soğanlarda yavan bi tat kalmaması için.
Etin suyuyla pişiriyoruz ki,daha da lezzetli olsun.

Pilav tenceremizi ocağa alıp hiç yağ koymadan etli ve arpacık soğanlı karışımımızı ekliyoruz.
Üzerine tuzlu suda bekletip bol su ile yıkayıp süzdüğümüz pirinçlerimizi ilave ediyor hiç karıştırmadan pirinçlerin üzerini geçecek kadar su döküyoruz.
Ve kısık ateşte normal pilav yaparkenki gibi demlene demlene pişmesini sağlıyoruz.

Püf Nokta!
Bu işlem sırasında karıştırmamamızın sebebi,makbulemizi tepsiye ters çevirdikten sonra etlerin en üstte kalmasını sağlamak.

$Fotoğraf6227.webp $Fotoğraf6225.webp $Fotoğraf6228.webp $Fotoğraf6229.webp $Fotoğraf6231.webp
$Fotoğraf6234.webp $Fotoğraf6236.webp $Fotoğraf6242.webp $Fotoğraf6240.webp

Pilavımız pişerken süslemek için salatalık malzemelerimizden domates,salatalık,marul ve mor lahanamızı iyice yıkayıp süzüp istediğimiz ölçülerde doğruyoruz.
Havuçlarımızın dış yüzeyini traşlayıp rendeliyoruz.
Süzme yoğurdumuzu çok fazla ezmeden çırpıyoruz.
Püf Noktası!
Süzme yoğurdu çok fazla özelersek sulanır ve katı özelliğinden eser kalmaz.

$Fotoğraf6219.webp $Fotoğraf6220.webp $Fotoğraf6221.webp $Fotoğraf6251.webp $Fotoğraf6253.webp

Servis Önerisi!
Salatalık malzemelerini istediğimiz gibi azaltıp çoğaltabilir,çeşitlendirebiliriz.
Bu tamamen damak zevkiyle alakalı bir durumdur.
Mısır konservesi,haşlanmış bezelyede kullanılabilir

Tüm salatalık malzemelerimiz hazırlanırken pişip demlenen pilavımızı kullanmak istediğimiz tepsimize ters çeviriyoruz.
Tencerenin tabanına bikaç darbe vurup etlerimizin rahat çıkmasını sağlıyoruz.
Hazır olan maklubemizi salata ve yoğurt ile istediğimiz şekilde süslüyor servise hazır hale getiriyoruz.
$Fotoğraf6267.webp $Fotoğraf6276.webp $Fotoğraf6279.webp $Fotoğraf6281.webp $Fotoğraf6284.webp

Maklubemiz hazır...
Afiyet olsun.

Püf Noktası!
Eğer bu ters çevirme işlemi sırasında etlerin tencereye yapışıp çıkaramama ihtimalinden endişeleniyorsanız,bikaç marul yaprağını tencerenin tabanına döşeyip o şekilde de malzemeleri ilave edip maklubeyi hazırlayabilirsiniz.

$Fotoğraf0186.webp $Fotoğraf0185.webp $Fotoğraf6295.webp $Fotoğraf6296.webp $Fotoğraf0184.webp $Fotoğraf0183.webp $Fotoğraf0181.webp

Yarışmaya katılacak tüm arkadaşlarıma canı gönülden başarılar diliyorum,herkesin ellerine emeğine sağlık...:34:

Eklentiler

• $Fotoğraf6200.webp
    $Fotoğraf6200.webp
    36,2 KB · Görüntüleme: 255
  • $Fotoğraf6243.webp
    $Fotoğraf6243.webp
    15,5 KB · Görüntüleme: 250
  • $Fotoğraf6245.webp
    $Fotoğraf6245.webp
    10,9 KB · Görüntüleme: 229
Son düzenleme:
Balimm ellerine saglikkkk:56:
Bu ne gorsel solendir ne guzelliktir tablo gibi masallah
Hep yemek istemisimdir bu aralar da aklimdaydi ama kalabalikta tadi cikar sanirim dimi

hmm.. çok güzel gözüküyor süsleme muhteşemm emeğine ellerine sağlık elossacığımm :56: ilk tarifimizde senden geldi :34:

ilk yorum benden olsun:10:cok hos cok lezzetli gorunuyor canim:16:rengarenk sebzelerle tam bir gokkusagi gibi.yiyesim geldi
361515pc.gif
ellerine saglik ve bol sanslar
36415lz6.gif

çok zordur maklube yapmak.
çok uğraşmışsın belli elossa ellerine sağlık.
birincilik getirecek bir tarif bana kalırsa

Balimm ellerine saglikkkk:56:
Bu ne gorsel solendir ne guzelliktir tablo gibi masallah
Hep yemek istemisimdir bu aralar da aklimdaydi ama kalabalikta tadi cikar sanirim dimi

Çok teşekkür ederim canım arkadaşımm,evet insan yerken kıyamıyor vallahi...
Gel buyur hayatım ben ikram ederim sana,açılışı benim maklubemle yaparsın:)
Evet kalabalık olunca daha bi keyifli gerçekten,ama biz eşimle yedik,daha doğrusu yarısını o yedi bile:)))

hmm.. çok güzel gözüküyor süsleme muhteşemm emeğine ellerine sağlık elossacığımm :56: ilk tarifimizde senden geldi :34:

Canım benim çok teşekkür ederim,evet açılışı yapiim dedim:)

eline sağlık çok güzel görünüo yaa :23::56:

Teşekkür ederim,buyurmazmısın? :)

mmmm bayılırım maklubeye çok da güzel görünüyo:16:

Hmmm bende bendee,teşekkürler canım:)

ilk yorum benden olsun:10:cok hos cok lezzetli gorunuyor canim:16:rengarenk sebzelerle tam bir gokkusagi gibi.yiyesim geldi
361515pc.gif
ellerine saglik ve bol sanslar
36415lz6.gif

Canım çok sağol beğenmene sevindim,evet gökkuşağı gibi gerçektende bende bayılıyorum bu renk şölenine:)

çok zordur maklube yapmak.
çok uğraşmışsın belli elossa ellerine sağlık.
birincilik getirecek bir tarif bana kalırsa
Evet gerçekten de çok zor,çok zaman alıyor ve sürekli ilgi isteyen bi lezzet.
Ama sonucuna değiyor,harika bi tat...
Beğenmene çok sevindim canım çok teşekkür ederim,kısmet artık:)

Canim benim oyy ne guzel olurdu beraber muhabbetle daha bir tatli olur boyle guzel bir yemek. Hem gozumuz hem karnimiz hem gonlumuz doyardi. Sagol cnm bnm cagirman yeter:16::29:

Ellerine sağlık Elossa.. Çok güzel gözüküyor.. Özellikle sunuma bayıldım epey uğraşmışsındır... Yalnız benim bildiğim maklubenin eti biraz daha farklı hazırlanıyor.. Et sote yapar gibi... :31:
Ben ilk yediğinde sadece pilavı ve salatasını yemiştim.. Et sevmediğim için...
:25::9::9: Başarılar dilerim canummmm :16::16::16:

Canim benim oyy ne guzel olurdu beraber muhabbetle daha bir tatli olur boyle guzel bir yemek. Hem gozumuz hem karnimiz hem gonlumuz doyardi. Sagol cnm bnm cagirman yeter:16::29:

evet gerçekten harika olurdu,olsun belki bir gün...:) :16:

Ellerine sağlık Elossa.. Çok güzel gözüküyor.. Özellikle sunuma bayıldım epey uğraşmışsındır... Yalnız benim bildiğim maklubenin eti biraz daha farklı hazırlanıyor.. Et sote yapar gibi... :31:
Ben ilk yediğinde sadece pilavı ve salatasını yemiştim.. Et sevmediğim için...
:25::9::9: Başarılar dilerim canummmm :16::16::16:

Sağol canımmm çok teşekkür ederim,evet uğraştırıcı gerçekten ama değdiğini düşünüyorum:)
Ben hep böyle hazırlıyorum canım,soğanları arpacık kullandığım için,etler suyunu bıraktığında hemen soğanları ekliyorum ki lezzetler harmanlansın diye.
Ama dediğin gibide olabilir,ben denemedim hiç..
Çok sağol canımmm :16::16::16:

Ellerine sağlık Elossa
Yine hızır gibi hemen yapmışsın yemeği :27:

Oy oy . Aynı çizgi filmlerdeki gibi gözlerim dolar dolar oldu .
Bu nasıl bir şeydir böyle. Ellerine sağlık canımm.
İnsan yemeye kıyamaz ya.

Bu arada hiç tatmadım maklube. Çok şey kaçırmışım , görünce anladım resmen. :26:

Oy oy . Aynı çizgi filmlerdeki gibi gözlerim dolar dolar oldu .
Bu nasıl bir şeydir böyle. Ellerine sağlık canımm.
İnsan yemeye kıyamaz ya.

Bu arada hiç tatmadım maklube. Çok şey kaçırmışım , görünce anladım resmen. :26:

Canımm kıyamamm:16:
Beğenmene çok sevindim canım evet yemeğe kıyamıyor insan gerçekten,saatlerce uğraştım 20 dk sürmedi yarısını götürdü eşim:)
Hoopp emeğe saygı bari biraz zaman alsın yemen dedimde,o da senin gibi gözler dolu dolu bakmıştı:1:
Canım buyur gel,o zaman kaçırmamış olursun:16:

Son düzenleme:
Canımm kıyamamm:16:
Beğenmene çok sevindim canım evet yemeğe kıyamıyor insan gerçekten,saatlerce uğraştım 20 dk sürmedi yarısını götürdü eşim:)
Hoopp emeğe saygı bari biraz zaman alsın yemen dedimde,o da senin gibi gözler dolu dolu bakmıştı:1:
Canım buyur gel,o zaman kaçırmamış olursun:16:

Eşine hak vermeden geçemiyeceğim . İnsan kendini kaybeder bu görüntü karşısında , gözü hiçbir şey görmez canım . :1:
Eşin yeme kısmını ben de emeğe saygı kısmını yerine getiririm . :16:
Düşünüp teklif etmen de çok mutlu etti beni. :54:

Eşine hak vermeden geçemiyeceğim . İnsan kendini kaybeder bu görüntü karşısında , gözü hiçbir şey görmez canım . :1:
Eşin yeme kısmını ben de emeğe saygı kısmını yerine getiririm . :16:
Düşünüp teklif etmen de çok mutlu etti beni. :54:

eheheh sağol canım her zaman beklerim,yeterki yollar birleşsin....
gerçekten hemfikiriz:1:
Çok sağoll canımm mesaj alınmıştır :16::16::16:

:56::56::56::56::56::56::56::56:Elossammmm bu ne güzel bir sunum ellerine sağlık canım :56::56::56::56::56::56::56::56:

bayilirim maklubeye
çokda guzel gorunuyor seninki
susleme 10 puan ama bunu yemeye kalabalik lazim demi bu tepsiyi yemeye
ben ayri bi kaba yogurt salata koyyorum masaya :)

Back
X