Mevlüt ve mevlut yemeği

Bende çok dertliyim bu konuda. Hamile olduğumu öğrendiğimden beri kayınvalidem mevlüt de mevlüt diye tutturdu. Birde 40 çıkmadan lohusa mevlüdü yapacakmışım 😒
Bizim burada birde kız bebeklere 6 ay kınası yaparlar mevlüt okutulur tekrardan vs.
Ben defalarca istemediğimi 6 ay kınasından başka birşey yapmayacağımı söylememe rağmen hala ısrara devam ediyordu en son geçen gün sert çıktım. İstemiyorum ben bebek biraz büyüsün kendini toplasın sadece kına yapıcam dedim. Eşimde beni destekledi yeni doğan çocuğu kalabalığa sokmam gerek yok vs dedi sonra sustu.🤦🏻‍♀️
Bir de ben en az 90 kişi çağırırım diyor daha benim taraf var te Allah ‘ım ya 🤦🏻‍♀️
Sadece tanıdık çok yakınları çağırıcam en fazla 50 kişi o bile çok😒

gerçekten mi? ben şok. bizim ailede en son geçen yaz bi bebek mevlüdü oldu, hocalar kaç yüzer liralardan bahsettiler , istek listesi verdiler ( suyum şu marka olsun şu kadar zamanda tazelensin yemeğim ayranım şöyle gelsin gibi) . neyse biriyle anlaştık , kuranı bitirdikten sonra eveeeett dedi odanın ortasına oturdu bir çantadan fantezi çamaşır çıkarttı satmaya başladı. istanbulda oldu bu. ağzım açık izledim, elimdeki lokmayı ağzıma atamadım. :110: :110:
Led tabelası var mıydı :D şaka Bi yana toplum olarak nasıl bu hale geldik anlamıyorum. Bol dedikodu dönüyor bazı mevlit lerde onu biliyordum. İşler iyice rayından çıkmış, Allah akıl fikir versin.

Ben de bu dertten muzdaribim, gerçi bizde ısrar eden yok ama benim ailem de uzak bir şehirde, eşimin ailesi burada ama akrabaları yok bu şehirde. Yani yapsak eşimin ailesi, bir de arkadaş çevremiz gelir. Oğlumu ara tatilde sünnet ettirmeyi düşünüyoruz, doğum da martta. Benim gözümde çok büyüyor Mevlüt, eşim de dinde yok sonradan çıkarılmış diyor. O yüzden hiç yapmayı düşünmüyorum.
Bir de ev çok kirleniyor, halıya koltuğa ayran, yemek dökülüyor. Öncesinde temizlik, sonrasında temizlik, ikram, artı hamileliğimin son ayı olacak. O yüzden yapmak istemiyorum. Siz de yapmayın.

Şimdi benim anladığım mevlit sizin ideolojinize ters , ama aile büyükleri istiyor diyorsunuz.
Ayrıca şükür gibi bir hassasiyetiniz de var ki bağıştan bahsetmişsiniz.

Kendinizle çelişmeyin, istemiyorum bana ters diyip, nereye ne bağışlamak istiyorsanız yapın, ama şükür için mevlit yapanları , onu bunu doyurmakla itham etmeyin lütfen.

Mevlüt neden yapılır ki? Dinde yeri olmayan bu tür uygulamalara karşıyım ben :)
Evet dinde boyle bir sey yok.cenaze mevlidi bile yok aslında. Insanlari topla karnini doyur ne anlamı var.Bu parayla cocugunun hayrına yoksul bir ogrenciye kitap satın al mesela..Evinde otur cumalari kuran oku..aynisindan daha makbule geçer. Bir de gelen konuklar bi sürü dedikodu yapar gider ..

Ben akikesini bir öğrenci yurduna bağışlayıp orada kuran okutturmuştum. Öyle yapabilirsiniz.

cenaze evinde yemek pişmiyor ancak 7si 40ı yani özel günlerde bizde etli pilav yapılması tercih ediliyor. elbette durumu olmayan börek çörek çeşidi yapabilir.

annemin cenazesinde yemek olarak neredeyse 10 gün sağolsun eş dost evi boş bırakmadı. ancak biz 7 ve 40 mevlütlerinde ayrıca pilav hazırladık gelenlere.
Allah rahmet eylesin annenize.

7 ve 40ı cenaze günü ile aynı olmaz elbette.
Cenaze günü yaşanan o acı, işlemler, defin derkebin bir de yemek düşünmesin, hane halkı zaten acılı diye kolaylık sağlanmış
7 ve 40 sizin yaptığınız gibi makuldür.

Allah kabul etsin diyeyim ben herkeslere..
:KK24:

Merhaba hanimlar bebek mevlutu konulari gundeme gelmeye basliyor :) iki ayri memleketten oldugumuz icin iki yerde olacak diye dusunuyoruz ama ben kucuk ikramliklarla yapmayi dusunuyordum. Annemle az once konusurken oyle olmaz pide olmali ya da tavuk pilav diyor. Dedim ki biz niye milletin karnini doyuruyoruz ki. Boyle mevlut olaylarinda yemek vermek cok sacma geliyor bana ozellikle cenaze mevlutlerinde.
Yok illa verilirmis az kisi cagiririz o zaman diyorum olmaz gittigim herkesi cagiririm diyor kaba bir hesapla yuz kisiyi geçer. Ee kuran okusun diye cagirdigimiz kisi de para aliyormus.bunlarin hepsi carpi 2 yerden bin lirayi gecer diye dusunuyorum. Mevlut yapmayip bu parayi ihtiyac sahibi birilerine vermek daha mantikli olmaz mi? Ya da cocuk esirgeme loseve falan bagislamak.
Illa yapilmali mi?
Bebek mevlüdünü düşünmeye daha çok zamanınız ver aslında. Ben oğlumda bebek mevlüdü yaptırdım. Şimdi sünnet mevlüdünü planlıyoruz allah nasip ederse.
Gelen misafirleriniz karın doyurmak gibi bi düşünceyle ağırlandıklarını öğrenseler inanın yüzünüze kimse bakmaz çok ayıp bir düşünce.
İstemiyorsanız yapmayın ki yapma zorunluluğunuz da yok ki. Bağış ile buna yapacağınız masrafları kıyaslamayın bile. Bağış gizli yapıldığı zaman makbuldür.
Bebek Mevlütlerinin amacı bir araya gelip bu melek için hep birlikte dualar etmek, evde kuran okutmak..
Düğün değil ki bu iyi ayrı yerde de mevlüt okutmak nedir, karar kılar iseniz, nerede oturuyorsanız orada okutun.
Doğar doğmaz da yapmak zorunda değilsiniz. Küçücük bebeği hasta edecek gelenler emin olun. Ben 3 ayı çıkmadan asla yapmam dedim ve iki ailede kabul etmek zorunda. lohusa kadının yanına herkes öyle gelip gitmemeli. o 40 gün herşey yaşanıyor. Hele de sezaryen ile doğum yaparsan affedersin gazını bile tutamıyorsun bazen, geldi mi istemeden çıkıveriyor. (kayınpederimin yanında 2. gün istemeden yaptım kaçırdım. bağırsaklar yerlerini alana kadar o gazlar hiç bitmiyor. uzun bir süre de sonra yanıma gelmedi hiç yüksek ihtimalle kayınvalidem konuştu) :)

Amacım sizi kırmak değil yanlış anlamayın yukarıda yazdıklarımı ama bunlar hep hatıra kalacak size 5 kişiyle de olsa yapın bence :)

40'ın çıkmadan bence bu tarz işleri erteleyin

Bebeğini sağlıkla alırsın inşallah kucağına. Bunları sonra düşünürsün şimdiden kendini bu tarz stresli düşüncelerle yorma :)

Merhaba hanimlar bebek mevlutu konulari gundeme gelmeye basliyor :) iki ayri memleketten oldugumuz icin iki yerde olacak diye dusunuyoruz ama ben kucuk ikramliklarla yapmayi dusunuyordum. Annemle az once konusurken oyle olmaz pide olmali ya da tavuk pilav diyor. Dedim ki biz niye milletin karnini doyuruyoruz ki. Boyle mevlut olaylarinda yemek vermek cok sacma geliyor bana ozellikle cenaze mevlutlerinde.
Yok illa verilirmis az kisi cagiririz o zaman diyorum olmaz gittigim herkesi cagiririm diyor kaba bir hesapla yuz kisiyi geçer. Ee kuran okusun diye cagirdigimiz kisi de para aliyormus.bunlarin hepsi carpi 2 yerden bin lirayi gecer diye dusunuyorum. Mevlut yapmayip bu parayi ihtiyac sahibi birilerine vermek daha mantikli olmaz mi? Ya da cocuk esirgeme loseve falan bagislamak.
Illa yapilmali mi?
Ben diyanet fetva hattina karar aradım dinimizde böyle bir mecbryt yok dendi.
Esimin ailesi yurtdışında isteselerdi mutlaka kirmazdim ama anneme sordum ben 1 2 akrabmz var sen istyrsan yapayım ama benim gönlüm yok dedim gerek yok dedi.
Işın şu kısmı da var zorunlu değil ama evde bir dua mevlut okunmasn mi tabi ki okunsun hatta Allah kısmet ederse ben oğluma 1 kaç kez Türkçesini okumak istyrm aklında yer etsin diye ama bu iş ne yemek yapaym diye lohusa anneyi strese sokacaksa gerek yok.
Aileler her şeyiyle üstlenir ve illa yapmak isterlerse yine de evet deneblr 😁

100 kişiyi geçer dediğiniz abartı mi ?
Bizde yemek veriyoruz ama 25 kisi falan çağırıyoruz. Düğünler de bazen 100 kişi olmuyor 100 nedir Allah aşkına. Ayrıca yüz kişinin yemek masrafıni 1000 TL kurtarmaz

O parayı bebeğiniz adına bağışlamanızdan yanayım 🙋‍♀️ bi dernekte gönüllü çalışıyorum bir arkadaşım oğluna yapacağı doğum günü masrafını bir aileye vermemi istedi hamile ve bebekli yalnız yaşayan bir annenin mutluluğunu görmek her şeyden daha güzeldi arkadaşım için

Bebek icin kalabalikta sevdiklerinizle dua etmek guzel birsey bence
Bende yaptim abartiya kacmadan gosterise girmeden ama ikramdan da kismadan
Birincisi etrafinizda mutlaka bu isi para almadan okuyacak birileri vardir . Agzi duali biri gayet guzel okur. Birkac kisi de okuyabilir.
Ikincisi o insanlar zaten bebek icin hayirli olsuna gelmek isteyecekledir. Tek seferde aradan cikar daha kolay olur.
Bagis konusu ayri, onu her durumda gucunuzun yettigince yapsaniz iyi olur. Akika bagisi yapabilirsiniz.
Gelenlerin karinlarini doyurmak tabiri biraz abest olmus. Insanlar gelip giderken yolda vakit harcayacak, oturup duayi dinleyecrmek mecbur acikscaklar. Misafiriniz onlar sizin tabiki doyurucu bir ikram olmasi gerekir. Anneniz hakli.
Isin parasal yonu ise, parasiz okuyacak birini bulursaniz sadece ikramlara harcama yaparsiniz.
Gelenler de eli bos gelmez bizim toplumumuzda mutlaka hediyesi takisi vs olur.

Illa yapilmali mi?
Mevlüt denmez ama... Ben sadece yakınımda olanları çağırmıştım. Dolap magneti yapmıştım. Ayrıca yemek yerine kek, poaça, kurabiye ve içecek yapmıştım o kadar..

Bizim dinimizde mevlit diye bir sey yok.
Ha ille yapacagim derseniz gelenler uc bes taki hediye getirir zarariniz olmaz

Back
X