Cinslere göre değişkenleri oluyor. Bazı cinsler meyve yiyebiliyor mesela, bazıları sadece yem yiyor.
Biz normal bildiğimiz düz muhabbet kuşlarından besliyoruz. :) Ona göre bildiklerimi, nelere dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Suyunu maksimum 2 günde bir değiştirmen gerekiyor. Biz her gün değiştiriyoruz. Taze taze içsin diye.
Gaga taşı, mineral bloklarından vs edinin. Önemsiz gibi düşünmeyin. Yoksa gagaları anormal uzuyor ve yem yemesine engel oluyor ve biz farkedemeyebiliyoruz.
Asla ve asla cereyanda, soğukta kalmaması gerekiyor. Soğuk alırsa bir kere, iyileşmesi imkansız gibi birşey. Çoğu muhabbet kuşu soğuk algınlığından ölüyor.

Biz yazın hava sıcak dahi olsa aynı anda 2 camı açmıyoruz. Biz farketmesek de onlar cereyandan etkilenebiliyor.
Onun dışında sulara damlatılan mineraller falan var. Biz kullanmıyoruz, ben bazen suyuna çok az limon damlatıyorum ve uzun süre tutmuyorum, suyu bozulmasın diye.
Eğitimi konusunda da ısrarcı davranmamanız gerekiyor. Eve ve size alışma süreleri uzun olabiliyor. Ve ani hareketlerden çok çekinirler özellikle ilk zamanlarda. En çok yapılan hatalardan biri tamamen avuca alıp kapana kıstırılmış gibi hissettirmek. Size güvenini kazanmanız gerek. İlk zamanlarda kafes içinde yavaşca parmağınızı göğsüne yaklaştırırsınız. O istediği zaman parmağınıza konsun. Zorlamayın, elinize gelmesi için kafes içinde arbede yaşatmayın. Oradan oraya uçup kafes içinde kendini harap etmesin. Rahat ve güvende hissettirin. Zaman geçtikçe seslendiğinizde o kafesin demirlerine tutunup yanınıza gelmek için çırpınacak zaten. :)
Ayrıca kafesi için özel bir yer belirleyin ve yerini çok lazım olmadıkça -rahatsız misafir çocuğu gibi etkenler- değiştirmeyin.
Son olarak bence bakımı hem en kolay, hemde en zor hayvanlardan biri kuş. Temel gereksinimlerini karşılamak çok kolay ama dediğim gibi yaklaşımınıza çok dikkat etmeniz gerek. Hassas hayvanlar. Kedi köpek gibi sarıp sarmalayıp sevmek istiyor insan ama onlar bunu sevgi gösterisi olarak değil, tehdit olarak algılıyorlar. Fazla stresse girerse, depresyona girip yemekten içmekten bile kesilebilir.
İlk zamanlar çok sevin ama uzaktan sevin. :) Sevginizden ve sizden zarar gelmeyeceğinden emin olduğunda, o başınızın tepesinden ayrılmayacak zaten.

O günler geldiğinde biraz rahat verse de yemeğimi yesem diye düşüneceksiniz. :) :) Şimdiden hayırlı olsun evinizin en küçük üyesi. :)