Müjdeeee METABOLOMİX TÜRKİYE'deeeee (Başarı Şansı %80 e çıkıyor)

eposta

Guru
Kayıtlı Üye
17 Mart 2010
17
1
286
İstanbul
Arkadaşlar bugün birçok basında okudum. Tek embriyo transferi ile herkes umutsuzluğa kapılmışken yeni teknoloji METABOLOMİX ile başarı şansı artmaktadır diyor.İşte okuduğum yazılardan biri umarım herkese yararı olur :)))

Amerikan Yale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Arıcı, 5 yıllık bir çalışmanın ardından, tüp bebekte başarı oranını artıran metabolomix yöntemini dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarıyla birlikte uygulamaya başladıklarını söyledi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Sağlığı Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Arıcı, düzenlediği basın toplantısında, metabolomix yöntemi konusunda ekibiyle birlikte Amerika'da 5 yıl çalıştığını kaydetti.

Metabolomix yönteminde artık en sağlıklı embriyoyu seçerek çoğul gebeliklerin önüne geçebildiklerini ifade eden Arıcı, "Sonuçlar gayet başarılı. Dünya genelinde 1.200 kişi üzerinde testler yapıldı. Şu an 35 yaşından genç kadınlarda, bugüne kadar varolan yöntemlerle görünüşüne bakarak seçilen tek embriyo transferiyle hamile kalma şansı yüzde 25-30 gibidir. Metabolomix yöntemiyle seçilen tek embriyo transferiyle hamilelik şansı yüzde 50'ye, iki embriyo transferinde ise hamilelik şansı yüzde 80'e çıkmaktadır" dedi.

Metabolomix yöntemi hakkında bilgi veren Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Embriyolar, kendilerini besleyen bir sıvının içinde yaşamlarını sürdürürler. Nasıl ki yetişkin bir insanın sağlık sorununu belirlemek için idrar, kan ve dışkı testi yapılıyorsa, yeni geliştirilen bu yöntemle artık embriyoların da atıklarını inceleyebiliyoruz. Embriyoların yaşadığı sıvıdan bir damla örnek alarak, bu analizleri yaklaşık yüzlerce atığı analize edebilen 'spektrofometre' dediğimiz çok gelişmiş bir alet ile değişik dalga boyları kullanarak gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle embriyonun profilini çıkartabiliyor ve buna bağlı olarak sağlıklı olup olmadığını belirleyebiliyoruz. En sağlıklı embriyoyu transfer ederek, çoğul gebeliklerin de önüne geçebiliyoruz."

Sağlık Bakanlığı'nın tüp bebek konusundaki son düzenlemesinin, uygulamaya soktukları yeni tüp bebek testi metabolomixi daha önemli hale getirdiğini vurgulayan Arıcı, "Yeni yönetmeliğe göre tüp bebek uygulanacak ailelerde kadının yaşı 35'in altındaysa birinci ve ikinci uygulamada anne rahmine tek embriyo transfer ediliyor. Eğer bu iki uygulamada kadın gebe kalamadıysa, sonraki denemelerde iki embriyo transfer edilebiliyor. Yani bu yönetmelik ikinin üzerinde embriyo transferini tamamen yasaklıyor. Tüp bebek uygulamasında 4 ve üstü embriyo olan kişilerde bu testin önemi anlaşılıyor. 4 ve üstü embriyodan bir ya da ikisini seçerken, en sağlıklısını seçmek önemli hale geliyor" dedi.

Prof. Dr. Aydın Arıcı, metabolomix yönteminin, Anadolu Sağlık Merkezi'nde dünyanın önemli sağlık merkezleriyle birlikte hayata geçtiğini sözlerine ekledi.

PGT den farkı araştırdığım kadarıyla şöyle; PGT de embriyonun içinden bir hücre alınıp hastalık varmı yokmu diye bakılıyor. Metobomix te ise embriyoya zarar vermeden embriyonun salgıladığı atıklara test yapılarak sağlıklı embriyo seçiliyormuş ;)

eee iyiymiş o zaman... acaba genetik sorunları da bulabiliyorlar mı??? eğer öyleyse hakikaten çok iyi bir yöntem...

Yanlız arada ciddi bir fark var. PGT de amaç embriyoda hastalık varmı yokmu diye yapılıyor. Yani sadece embriyoda genetik hastalık varmı yokmu diye.Metabolemix te tutunma şansı yüksek sağlıklı embriyo seçimine olanak sağlıyor. Bana sanki PGT den daha iyi bir yöntemmiş gibi geldi bana. CADIARZU

kızlar benim anladığım kadarıyla gen rahatsızlıkları dışında nedenlerden dolayı tüp bebek tedavisi gören çiftler için bu yöntem çünkü genetik bir bilgi vermiyor... tutunmaya ve gelişmeye elverişli embriyoyu tranfer ediyorlar... pgt de ise embriyodan hücre alınıp genetik incelemesi yapılıyor... gen hastalığı taşımayan embriyo tranfer ediliyor... onda da 23 kromozomun en fazla 9 tanesine bakılıor... yüzde 100 garanti yok yani...

evet bir arkadas pgtyi sormus da ondan oyle yazdim. pgt bircok hastalik icin bakiliyor ozellikle kromozom icin cok etkili bunda ise iyi gorunen embroyodan en iyisini bazi kimyasal salgilarindan seciyorlarmis, simdi ingilizce yazan sitelere bir baktim, cok yuksek oranda basari sansini arttiriyor diye bir sey okumadim ama embroyologun secim yapmasinda cok yararli olabilcekmis. embroyologlar ne kadar cok sey bilirlerse bizlerde o kadar sansliyiz. hayirli olsun:)

arkadaşlar dün doktora gittim 2. tüp bebek tedavisine başlamak için doktorum bir sonraki aya attı tedaviyi ama ben çok mutluyum çünkü bu metabolomix sistemi önümüzdeki ay tedavi gördüğüm hastanede başlayacak ve ozaman deneme şansım olucak çok çok heyecanlıyım hepimizin hakkında hayırlısı olur tüm bebek özlemi çekenlerin ve isteyenlerin :):):):)

evet buarada eşimin genetik testide istendi eğer genetik testte yapısal çıkıp ailden kaynaklanmıyorsa bu tedavi yöntemi yapılacak ama aileden ve bi çok sebepten olabilir dedi doktorumuz eğer yapısal değilde diğerlerinden kaynaklıysa yapılmayacak ama bizim ümidimiz var yapısal gibi geliyor eşimin ailesinde babasıda dahil tüm erkeklerin 3 er 4 er tane çocukları var sağlıklı tabiki:):)doktorumda bu çok önemli dedi ve inş yarabbim bizde gülücez:):)

Yanlız arada ciddi bir fark var. PGT de amaç embriyoda hastalık varmı yokmu diye yapılıyor. Yani sadece embriyoda genetik hastalık varmı yokmu diye.Metabolemix te tutunma şansı yüksek sağlıklı embriyo seçimine olanak sağlıyor. Bana sanki PGT den daha iyi bir yöntemmiş gibi geldi bana. CADIARZU

Çok iyi bir tespit canım. Ben de çok araştırdım ve şu anda uzun pro. olarak lucrinimin 7. günündeyim. Ben de gittiğim merkezde bu teste tabi tutturacağım. Bu test daha deneme aşamasında Türkiye de ve biz ilklerden oluyoruz. Dr. bunu için şöyle dedi."tek emb. transfer etmemiz gereken bir hastamızın iki iyi emriyosu çıktı. Ben bir emriyoyu görünüşüne göre beğendim ve bunu transfer edelim dedim, fakat metabolomiks testi öteki emb.beğendi. Sonuçta kurul kararıyla metabolomiks in seçtğini tercih ettik; tuttu" dedi. :)))

Back
X