Nasıl Davranmalıyım?

olmaz olmaz deme

Küçük mucizelerim,canım kızlarım
Kayıtlı Üye
15 Ocak 2011
906
349
323
37
Selam arkadaşlar, sizlere danışmak istediğim bir konu var, umarım bana da yardımcı olursunuz.

Benim 25 aylık bir kızım var ve etrafımızdaki çocuklarda aşağı yukarı aynı yaştalar. Şimdi ben bencil,kendini dünyanın merkezinde gören bir çocuk yetiştirmek istemediğim için sürekli kızıma paylaşmayı telkin ediyorum.

Mesela, iki çocuk aynı şeyi istiyorsa ben hemen kızımı elindekini vermesi için ikna etmeye çalışıyorum ve çoğunlukla başarılı oluyorum,ne kadar istemezse bile paylaşmayı gayet iyi biliyor.

Ama şöyle bir şey var ki, artık diğer anneler de sürekli kızımın elindekini vermesini istiyor.Halbuki çocuklar yaşıt, onlarınki ne kadar çocuksa benimki de o kadar çocuk ve ben zaten yeterince müdahale ediyorum. Artık kızım da agresifleşmeye başladı, daha zor ikna oluyor,bencil çocuk olmasın diye tahammülsüz bir çocuk olacak diye korkuyorum.

Bu konuda bana akıl vermenizi ve ne yapmam gerektiği ile ilgili yardım etmenizi rica ediyorum.
Şimdiden teşekkür ediyorum

Açıkçası çocuğunuza paylaşmayı öğretmeniz çok güzel ancak bana göre yönteminiz yanlış. Paylaşmakla ilgili konuşmaları başka anne-çocukların yanında değil evde başbaşa yapın, hatta her zaman yanınızda onun sevdiği başka küçük oyuncaklar taşıyın ki elindekini başkasına verirse sizin çantanızda eğlenebileceği, sevdiği yedekte oyuncağı olduğunu bilsin. Hatta diğer çocuklarla paylaşmak için yanına ekstra oyuncaklar da alabilir. Çocuğunuzun kararlarına başkalarının yanında müdahale etmeyin, saygı gösterin. Eve döndüğünüzde paylaşmadı ise neden paylaşmak istemediği üzerine konuşun.

Açıkçası çocuğunuza paylaşmayı öğretmeniz çok güzel ancak bana göre yönteminiz yanlış. Paylaşmakla ilgili konuşmaları başka anne-çocukların yanında değil evde başbaşa yapın, hatta her zaman yanınızda onun sevdiği başka küçük oyuncaklar taşıyın ki elindekini başkasına verirse sizin çantanızda eğlenebileceği, sevdiği yedekte oyuncağı olduğunu bilsin. Hatta diğer çocuklarla paylaşmak için yanına ekstra oyuncaklar da alabilir. Çocuğunuzun kararlarına başkalarının yanında müdahale etmeyin, saygı gösterin. Eve döndüğünüzde paylaşmadı ise neden paylaşmak istemediği üzerine konuşun.

Aslında yöntemin hatalı olduğunun farkındayım ama o kadar çok bencil çocuk daha kötüsü bencil anneler gördüğüm için kendimce böyle bir metod uyguluyorum.

Önerileriniz için çok teşekkür ederim, artık bu Konuda kendime çeki düzen vermem gerekiyor, benim hiç farketmediğim çocuğuma saygı duymama konusunda da kesinlikle çok haklısınız,buraya konu açmazsam bu ayrıntıyı hiç fark etmeyecekti, tekrardan teşekkür ederim.

Benim kızımda şuan 25 aylık. Kreşe gidiyor. Hava güzel olduğu zamanlarda kreş çıkışı parkta oynatıyoruz (kreşin kendi parkı). Biz şöyle bir sistem geliştirdik: Ortak oyuncaklar (yani kamu malı:) ), arkadaşlarının oyuncakları ve kendisine ait olanlar. Ortak oyuncaklar ile oynamak istiyorsa birlikte paylaşmak zorunda. Arkadaşının oyuncağı ile oynak istiyorsa ondan izin almak zorunda arkadaşı paylaşmak istemiyorsa ısrar etmek yok. Ve kendi oyuncağı ile başka bir çocuk oynamak istiyorsa ikna olmak zorunda değil. Şuan bunları tam anlamıyla anlamış durumda bizim yaklaşımımızdan dolayı. Paylaşmak istemiyorsa ısrar etmeyin bu onun paylaşımcı olmayacağı ya da bencil olacağı anlamına gelmez. Zamanla üzerinde baskı ve inatlaşma olmayacağı için kendisi bu dengeyi kuracaktır emin olun. Evden çıkarken anlaşma yapın (anlar mı demeyin sabırla her dışarı çıkarken konuşup anlaşarak çıkın) Bir Ben ilk anlaşıp çıktığımızda konuştuklarımıza uymasına çok şaşırdığımı hatırlıyorum. Yapmak veya yapmamak istemediği şeyde kesinlikle inatlaşmamaya çalışıyorum. Çünkü fıtrat yaratılışımızda bu var. Hemen kendi çocukluğumu hatırlamaya çalışıyorum. Empati yapıyorum. Onun da yavaş yavaş empati yapmasını sağlamaya çalışıyorum (kendisini kötü hissetmesini sağlamadan (paylaşmazsan arkadaşın seninle oynamaz yalnız kalırsın gibi değil de birlikte oynayarak daha güzel vakit geçirebilirsiniz gibi)

Back
X