Neden bizlere bu kötülüğü yapmalarına izin veriyoruz

İstiyor musun diye sormalarını beklerseniz çok beklersiniz. İstediğiniz şeyleri siz söyleyeceksiniz.
Hak verilmez alınır.
Ben taktırmadım kimse de bir şey diyemedi.

Düğünlerde bağlanan kırmızı kuşak bir adet ama sanki tartışılamazmış gibi. Kimse kızına istiyor musun diye sormuyor bile. Kadınlar olarak neden izin veriyoruz buna. Anlayamıyorum. Bekaret sembolü ve çok utanç verici.
Ben takmadım. Dualarla evden çıkmadım. Bas bas bağıran halalarıma amcama cevaplarını verdim. Dul mu evleniyorsun diyen çıktı. Belki de dulumdur dedim sinirle. Neticede takmadım kemer memer.

Ben ailemi kırmamak için düğün yaptım, kına gecesi yaptım, kına yaktırdım, kuşakta taktım.
Biz dahi bekaret sembolü olarak eskisi gibi anlam yüklenmiyoruz(doğuluyuz)

Kimse önemsemediği için babama değil dayıma taktırdım.

Kapıdan çıkıp arabaya binerken çıkardım.

Niye dayın(yabancı) bağladı niye baban bağlamadı "o ne bilsin " demeye getirenler oldu eş ailesinden.

Böyle tepki alacağımı bilseydim hiç takmazdım.

Geleneklerin hepsinden nefret ediyorum. Çocuklarım olursa bunlara maruz bırakmayacağım.

Ben taktırmadım. Annemler başta ısrar ettiler bir iki defa ama kesinlikle kabul etmedim. İyi ki de etmemişim. Onlar ısrar etti diye kabul etsem şimdi kendimi yiyecektim.

Valla bu kırmızı kuşağa ben de çok sinir oluyorum. Erkek arkadaşıma takmayacağım, isterlerse terslerim dedim, kavga ettik. Aileler isterse tak ne olacak basit bir şey, bunun için insanları kırma diyor bana da ama ben bu cinsiyetçi şeyleri devam ettirmek istemiyorum. Çok istiyorlarsa erkeğe de taksınlar. Adet, gelenek görenek seven biri değilim zaten. Ailem de pek sevmez bilmez ama çok bilmiş biri çıkıp ortalığı karıştırırsa tak derler. Bakalım kısmetse 1 yıl sonra evlenmeyi düşünüyoruz. Ne olacak göreceğiz.

Bizim kültürümüzde böyle semboller şükür yok. Esimin ailesi de buna saygı duydu. Ne ben ne diger ablalarim baglamadi. Baglayani yadirgamiyorum. Kültürlerin bir parçası olabilir. Ama bizde şükür yok

Bazi adetlerimiz sapikca geliyor banada
O ne oyle buraya giren cikan olmadi ahali demek gibi bisey
Dugunleride sacma buluyorum
Gerdege girmek icin yapilan eglence gibi
Hadi bunlari gectim hepsi geleneksel
Ne var herkes kendi hayalindeki elbiseyi giyse isteyen abartili isteyen abartisiz belli bir yerde eglence gibi kutlansa dedikodu olmadan
Davulcu olmasa mesela
Daha degisik muzikler calsa
Taki takanlar gelini agac etmese bir sepete toplansa falan
Dugun olunca adi olaylar degisiyor resmen

Ben taktırmamıştım
Annemde benim gibi hiç sevmez o adeti, çok kızar
O yüzden bizde hiç konusu bile geçmedi.

Ben takmadım. Ayol kimsenin de aklına gelmemiş düğün günü bir kuşak takalım demek. Eksikliğini hissettim şimdi.

Back
X