• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Neden Kiralar Bu Kadar Artti?

Benim boş vakit hobilerimden birisi telefondan malum uygulamayı açıp yakınımdaki ev fiyatlarına bakmaktır. Az önce alt sokağımdaki bir evin kirasını 3bin lira olduğunu gördüm. 3.5 sene önce geldiğimde 800 lira kira bu muhit için pahalıydı.

Sizin dediğiniz barınma gibi zaruri ihtiyaclar için geçerli değil ne yazikki.
Evet bir tişörte 200 TL vermemek kişinin iradesine bağlı.maddi gücün yoksa alma kardeşim.
Ama 2 odalı bir evde sadece çatısı ve kapısı olduğu için oturmak hayati önem taşıyor.odeyemezsen oturma,pahalıysa oturma deme şansımız olmuyor maalesef.
Evet insanlar canla, başla,alın teriyle evleri alıyor yapıyor ve kira almak hakları.
Bizde zaten bedavaya oturalim diyemeyiz.
Ama ederi 1.000 lira olan evi sırf mecbur kiralayacak kafasıyla 2.000 TL kiraya vermek normallestirelemez.
Hadi yetişkinler 2 işte çalışır,karı koca çalışır,kıyafet almaz,cafeye,sinemaya gitmez kira verir.ama öğrenciler ne yapsın.
6-7 öğrenci kira ortak olsun diye aynı evde yaşamak durumunda kalıyor.
Sadece kira parası için geçinen insanlarda var.ulkemizde şartlar malum.
Ama kiracıları ayrı tutmak lazım diye düşünüyorum.
Zaten düşüncenizde anormallik yok. Hatta haklısınız çünkü gerçekten şu an inanılmaz bir ekonomik durumun içerisindeyiz. Maalesef ki alım gücümüzde, paramızın kıymeti de yerlerde. Ancak çarenin ev sahibinin evini kırıp dökmekte olduğunu sanmıyorum. Alıntıladıgım üye ev sahibinin evini mahvetmekte buluyor çözümü. Bende diyorum ki o zaman markete gidip yağ salça zammı içinde kapı camını indirmek mi çözüm? Tişört olmasında bu olsun örnek. Yani kastettiğim buydu

Zaten düşüncenizde anormallik yok. Hatta haklısınız çünkü gerçekten şu an inanılmaz bir ekonomik durumun içerisindeyiz. Maalesef ki alım gücümüzde, paramızın kıymeti de yerlerde. Ancak çarenin ev sahibinin evini kırıp dökmekte olduğunu sanmıyorum. Alıntıladıgım üye ev sahibinin evini mahvetmekte buluyor çözümü. Bende diyorum ki o zaman markete gidip yağ salça zammı içinde kapı camını indirmek mi çözüm? Tişört olmasında bu olsun örnek. Yani kastettiğim buydu
Anladım tabii alıntı yaptığınız yorumu okumadım naçizane fikrimi söyledim.
Tabii ki kırıp dökmek çözüm değil.
Bu ekonomide ev sahiplerine de bişey diyemiyoruz ama fırsatçıları çok ayrı tutuyorum.
2-3 kat fiyata ev kiralayan ve isteyenler çok ayrı zaten.

Eskiden öyle yaşarlarmış istanbulda. benim babannem istanbul doğumlu. İlk evlendiğinde bir odayı ortadan bir şeyle ayrı vaziyette iki aile kullanıyormuş ortak banyo tuvalet mutfak. Pansiyon gibi yerlerde kalıyorlarmış. İstanbulda zengin olmayan ailelerin bu şekilde yaşamı yaygınmış o zamanlar.
Çemberimde gül oya diye bir dizi vardı
pek çok yeşilçam filmi de vardır

bekar memurlar, yeni evli çiftler, istanbula yeni gelenler genelde pansiyon tipi ortak mutfaklı oda oda kiralık yerlerde yaşarlar.

Çemberimde gül oya diye bir dizi vardı
pek çok yeşilçam filmi de vardır

bekar memurlar, yeni evli çiftler, istanbula yeni gelenler genelde pansiyon tipi ortak mutfaklı oda oda kiralık yerlerde yaşarlar.
Babannem istanbul doğumlu ama yeni evlendiğinde yine de öyle yerde yaşıyormuş. Ama ailesi normal evdeymiş dedem fakirdi zaar 😀

Babannem istanbul doğumlu ama yeni evlendiğinde yine de öyle yerde yaşıyormuş. Ama ailesi normal evdeymiş dedem fakirdi zaar 😀
60lara kadar pansiyon olayı varmış bir de sonra "bekar odası" denilen kavram var, sadece erkekler çalışmaya gelmiş çünkü ilk önce, leş bekar odaları yine filmlerde bol bol görülür.
sonra arabesk patlaması, dolmuş kültürü, dağa taşa gecekondu kondurulması 70ler

ben daha önce de yazdım yine yazıyorum.

biz ekonomik olarak olmayan bir refahı yaşıyorduk
2010lara kadar hatta 2015e kadar bu böyleydi olmayan paraları harcadık, biz o klasmanda değildik sanki öyleymiş gibi takıldık. parayı da betona gömdük. şimdi kimse eski düzen evleri beğenmiyor- normal çünkü öyle alıştık. ben çocukken oturduğumuz eve annem gelin gelmişti. şimdi burada gelin gidecek bir hanımı o eve koysanız. boşanır. iyi de biz son 30 senede dünya liginde yukarı gidemedik ki...(bu arada elin fransızı almanı ingilizi hala annesinin gelin geldiği evde yaşıyor).

üstelik biz artık bir de tepe takla aşağı gidiyoruz; bunun bir kısmı olduğumuz yerin gerçeğine geri dönüşe karşılık geliyor, bir de daha altına ineceğiz bunun. Allah hepimize sabır versin.

ev sahiplerinin bir kısmı fırsatçılık yapıyordur, kabul ediyorum ama piyasa düzenlenmez ve fırsatçılığa imkan verilirse yaparlar...dünyanın çoğu yerinde piyasayı devlet düzenlemese, cezası olmasa, fırsat doğunca herkes fırsatçılık yapar. biz apayrı istisnalar değiliz. kanunlarımızın uygulaması yok veya zayıf, ahlak yapımız bu sürekli yaşanan travmalarla krizlerle zayıflamış, rant ekonomisinde başka türlüsü zaten beklenemez ki.

Bizim evimizde 14. Yılımız. Üniversite çok olduğundan ilçemizde öğrencilere veriyorlar çoğunlukla. İstanbul'un da maalesef SİT alanı olup, gecekondusu bol, sıfır dairesi 3-5 binden semtine göre artan bir ilçe. Yami adam kömürlükten bozma evine dünya para istiyor bu semtte. Adama 1 gün gecikmeyen kira ödememiz pandemi sürecinde sadece 2 kere o da 2 gün gecikmeyle arandık, böyle olacaksa evimi boşaltın diye. Allah kirada olanlara yaedım etsin, zor işimiz.

Biz de kiracıyız. Ev sahibimiz her sene %10 zam yapıyor. Çünkü adam gerçekçi. Biz zaten %6-7 zam ancak alıyoruz. Şimdi bu adam “gerçek enflasyon” olduğunu düşündüğü oranda zam yapsa, her şey 2 katına çıktığına göre %100 zam yapması lazım. Benim 2500 lira olan kiram seneye olur 5bin. Ben hadi 1 sene daha otururum öyle böyle. Seneye olur 10bin. Artık oturamam ben o evde çünkü maaşım yetmez. Halihazırda 5bine oturanın kirası olur 20bin. Kaç kişini sadece kiraya 20bin verecek geliri var? Ya da her ay 20bin gözden çıkarabiliyorsam niye kirada oturayım ev alırım. Bu noktada kendi gelirlerinin sürdürülebilirliği için de biraz gerçekçi olmaları gerek. Tüfe oranında zam elbette hakları, 1500e kiracı çıkan evi 3bine veren ev sahibi ne kadar uzaklaşabileceğini düşünüyor bilmiyorum ama bir süre sonra o kiraları verebilecek fazla kişi kalmayacak.
Kira artışı dediğiniz gibi olmaz öyle yapan bı ev sahibi sizi evinizde oturmamış istemiyodur yıllık kira artışı enflasyon oranında artırabilir yani ve şuan bı kiracı çıktığı fiyattan diğeri tutmuyorki elbette yeni gelen kiracı biraz daha pahalıya tutuyo çünkü ülkede hiç birşeyin fiyatı olduğu gibi kalmiyo herşeye zam geliyo

Anladım tabii alıntı yaptığınız yorumu okumadım naçizane fikrimi söyledim.
Tabii ki kırıp dökmek çözüm değil.
Bu ekonomide ev sahiplerine de bişey diyemiyoruz ama fırsatçıları çok ayrı tutuyorum.
2-3 kat fiyata ev kiralayan ve isteyenler çok ayrı zaten.
Kırıp dökme yorumunu ben yapmıştım 😂 ama o tarz şeyler sizin de bildiğiniz gibi çok ciddi damarına basma, zıtlaşma, resmen kötülük yapma durumlarını anlatan öfke içeren bir tepkiydi. Yani kimse planladığından 200 lira fazla zam yapıldı diye o dediğimi yapmaz. Ben çevremden çok uç noktada zıtlaşmalar duyuyorum, örnek verdim sadece. Mesela bir yakınım eve taşınıyor ve evin içine bir sürü tadilat yapıyor kendi cebinden. Uzun süre oturacak diye temennileşiyorlar önce ev sahibi ile. Üç ay sonra ev sahibi buna saçma bir bahane ile çık diyor. Zıtlaşıyorlar. Çıkacaksın çıkmam falan derken yakınım lanet olsun çıkayım diyor ve yaptırdığı tüm tadilatı ev sahibine bırakmamak için kırıp döküyor. Tuvalet taşına kadar kırıyor. Kendisi yaptırmış kendisi kırıyor. Noldu, bu durumda onu düzeltmek ev sahibine kaldı. Bu tarz şeyler mesela.

Kira artışı dediğiniz gibi olmaz öyle yapan bı ev sahibi sizi evinizde oturmamış istemiyodur yıllık kira artışı enflasyon oranında artırabilir yani ve şuan bı kiracı çıktığı fiyattan diğeri tutmuyorki elbette yeni gelen kiracı biraz daha pahalıya tutuyo çünkü ülkede hiç birşeyin fiyatı olduğu gibi kalmiyo herşeye zam geliyo
Gerçek enflasyon oranında zam yapıyorlarmış ya kendilerini korumak için ona istinaden yazdım. Yeni kiracıya da biraz daha pahalıya değil maalesef tam 2 katına kiralıyorlar. Her şeye zam geliyor evet, ama dediğim gibi bu şekilde de yakında o evleri tutabilecek kiracı kalmayacak. 🤷🏻‍♀️

Kırıp dökme yorumunu ben yapmıştım 😂 ama o tarz şeyler sizin de bildiğiniz gibi çok ciddi damarına basma, zıtlaşma, resmen kötülük yapma durumlarını anlatan öfke içeren bir tepkiydi. Yani kimse planladığından 200 lira fazla zam yapıldı diye o dediğimi yapmaz. Ben çevremden çok uç noktada zıtlaşmalar duyuyorum, örnek verdim sadece. Mesela bir yakınım eve taşınıyor ve evin içine bir sürü tadilat yapıyor kendi cebinden. Uzun süre oturacak diye temennileşiyorlar önce ev sahibi ile. Üç ay sonra ev sahibi buna saçma bir bahane ile çık diyor. Zıtlaşıyorlar. Çıkacaksın çıkmam falan derken yakınım lanet olsun çıkayım diyor ve yaptırdığı tüm tadilatı ev sahibine bırakmamak için kırıp döküyor. Tuvalet taşına kadar kırıyor. Kendisi yaptırmış kendisi kırıyor. Noldu, bu durumda onu düzeltmek ev sahibine kaldı. Bu tarz şeyler mesela.
Hii anladım yazık ya o kadar masraf yap sonra olana bak.
Bizde şuan o durumdayız.tam evi tadilat ettireceğiz ev sahibi satacağım dedi.biz bekliyoruz o satamiyor.😂
Eğer tadilat yaptirsaydik ve böyle birşey olsaydı eşim ne yapardı acaba 🤦
Ama ayrıca çok zam yaptı yada çıkın dedi eve zarar vermek çok ayrı.
Ya bu ev meseleleri ve kira meselesi çok acınacak durumda.

Hii anladım yazık ya o kadar masraf yap sonra olana bak.
Bizde şuan o durumdayız.tam evi tadilat ettireceğiz ev sahibi satacağım dedi.biz bekliyoruz o satamiyor.😂
Eğer tadilat yaptirsaydik ve böyle birşey olsaydı eşim ne yapardı acaba 🤦
Ama ayrıca çok zam yaptı yada çıkın dedi eve zarar vermek çok ayrı.
Ya bu ev meseleleri ve kira meselesi çok acınacak durumda.
Açıkçası bir evin tadilatlık bişeyi varsa arkama bakmadan kaçıyorum ben. Bunlar ev sahibinin görevleri. Kiracının yaptırması bana anlamsız geliyor. Tabii tadilatın niteliğine göre değişir ama kiracı olduğum evde misal mutfak dolabı yenilemem yani. Ya da parke döşemem. Ufak işlerden bahsetmiyorum masraflı şeylerden bahsediyorum. Yanlış anlamayın kazık yeme durumları çok oluyor. Siz de eşiğinden dönmüşsünüz.

Ben depozitomun üstüne yatan ev sahibinin evine zarar verdim. Asla yanına bırakmam. Kırık dökük olması halinde teminat amaçlı aldığı paranın üstüne haksız yere yattı ben de parayı verme amacımı yerine getirdim zamanında.

bugün tekrar göz attım kiralık ev ilanlarına.
saçma sapan fahiş kiralarda dikkatimi çeken bir ibare vardı. memur kiracı istiyorlar. kaç tane böyle denk geldi. kimisi sadece bayan öğrenci falan yazmış. bu çakalların hedef kitlesi direkt öğretmenler, akademisyen ve öğrenciler, net! anca onlara kitleyebileceğini anlamış ş..siz. iş garanti, maaş garanti, el mahkum.
Aynen öyle bende o mağdurlardan sayılırım 😑 Allah bildiği gibi yapsın hepsini

Bugün daha zam yapmaya bir ay varken ev sahibim arayıp kira oranlarını hatırlattı.Belki evden çıkmayı düşünürsünüz diye aradım dedi.Ben ki kirasını saat bile geçirmeden ödeyen bir insanım.Ben de evden çıkmayacağımi söyledim.Adamin derdi kiralar çok fazla arttığı için beni çıkartıp benim kiramın iki katına evi başkasına kiralamak.Ne olacak bu böyle.Kiralar neden bu kadar arttı.Bu duruma müdahale edilir mi acaba.Biz kiracılar ne yapacağız.
Cikmayin evde. Kendi dava açıp çıkarmak zorunda kalsin en az 3 yil surer o dava.

Haziranda zam yaptı yasal oranda. Ocakta da dogalgaza geçildiği icin yapacakmış.
Ben de eşime yasal olarak bu kadarına hakki olmadığını söyledim. Ama sanirim eşim papaz olmak istemiyor.

Ne olacak inanin bilmiyorum.

Çok teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için.
Boleynin hangi kızı ama ?

Gerçek enflasyon oranında zam yapıyorlarmış ya kendilerini korumak için ona istinaden yazdım. Yeni kiracıya da biraz daha pahalıya değil maalesef tam 2 katına kiralıyorlar. Her şeye zam geliyor evet, ama dediğim gibi bu şekilde de yakında o evleri tutabilecek kiracı kalmayacak. 🤷🏻‍♀️
Yeni kiraciyada o zaman piyasadaki fiyat neyse ondan kiralıyorlar yapacak bişey yok bu duruma

Back
X