Neden?

haknur

kıymetlilerim benim...
Kayıtlı Üye
8 Aralık 2011
1.575
3
108
Bursa
Arkadaşlar benim yazdığım dert değil ama aklıma takıldı yazmadan duramadım...

Neden insanlar hep başkaları için yaşıyor?
Neden bir başkasına hesap vermek zorunda hissediyor kendini?
Neden kendinden önce bir başkasını düşünüyor?

Ya konuyu açacak olursak neden insanlar hep bişey yaptıklarında çevremdekilere ne derim nasıl karşılanır bu durum gibi gibi sorular sorup kendini geriyor...Örnek mesela biraz önce bir arkadaşın yazsını okudum babasından şiddet görmüş kızlık zarım bozulmuş mudur? ilerde eşime nasıl anlatırım diye sorular soruyor...Halbuki önce kendi hayatını düşünüp dayak yemesinin üzerinde durması gerekmiyormu(bu sadece örnek yanlış anlaşılmasın)
Yada bir kadın boşanacak eşiyle anlaşamıyor elalem ne der diye çevre baskısı yüzünden o eşe tahammül edebiliyor?
Yada bazı eşler sırf eşi üzülmesin eşi yorulmasın eşi rahat olsun diye herşeyi üstleniyorlar dert sıkıntı keder herşey üstlerine kalıyor....

Bunun gibi o kadar çok örnek varki neden bunlar ya anlamıyorum anlamıyorum neden insan bu kadar kendisini değersiz görür ???İNANIN MERAKIMDAN AÇTIM BU KONUYU:44::44:

Son düzenleme:
aynen bende merak ediyorum başkalarının düşünceleri neden bu kadar önemli değilmi şu mahalle baskısı yüzünden heralde.. bende kendime kızıyorum mesela neden başkası haksızda olsa bana küsse ben üzülüyorum neden bu kadar umrumda acaba yalnız kalmaktan mı korkuyoruz ?

aynen bende merak ediyorum başkalarının düşünceleri neden bu kadar önemli değilmi şu mahalle baskısı yüzünden heralde.. bende kendime kızıyorum mesela neden başkası haksızda olsa bana küsse ben üzülüyorum neden bu kadar umrumda acaba yalnız kalmaktan mı korkuyoruz ?

Valla cevabını bulamadığım için açtım bu konuyu ...

Aslında bunun cevabı çok basit. Türkiye'de yaşıyoruz.
Hayatımızı bir nevi ''elalem'' belirliyor..

çünkü toplum insanıyız, her birimiz birey olsakta toplumun bir parçasıyız ve
kendimize olduğu kadar diğer insanlara karşıda sorumluluğumuz var,
tabiki bunu abartmamak şartıyla yapmalıyız, el alem ne der? mantığıyla hayat geçmez.

Yetiştirme tarzının getirdiği bir durum bu. Küçücükken öğretmiyor muyuz çocuklara ayıp,günah,yapılmaz,cısss

Büyüyünce de devam ediyor erkek egemen toplumun hegamonyası. Sadece kadınlar değil, erkekler de başkaları için yaşıyor. Elalemin derdinde herkes.

Sonra bir zaman geliyor, elalemin el olduğu anlaşılıyor, yani bana öyle oldu. O kadar çok üzüntüm,o kadar çok kaybım oldu ki artık mahalle baskısı denen şeye ancak gülüyorum.
Yaptığım her şeyi doya doya yaşıyorum artık. Evlenmeyip birlikte yaşıyorum, sokaklarda sigara içiyorum, canımın istediğini giyiyorum, akşam geç geldiğimde nerden geliyorsun diyen komşu teyzelere de sana ne diyebiliyorum. Ama bu hale gelene kadar, çok yanım yandı o elalemin yüzünden. :19:

Herkes kendi işine baksa, kimse kimseyi tercihleri ve inançları için yargılamaya hakkı olmadığını bilse böyle "elalem ne der" diye düşünmek zorunda kalmazlardı. Ama nedense bazı insanlar (ne yazık ki çoğunluktalar) haddi olmadığı halde başkalarının hayatına burnunu sokar. Ben de bunu neden yaptıklarını merak ediyorum mesela.

Yetiştirme tarzının getirdiği bir durum bu. Küçücükken öğretmiyor muyuz çocuklara ayıp,günah,yapılmaz,cısss

Büyüyünce de devam ediyor erkek egemen toplumun hegamonyası. Sadece kadınlar değil, erkekler de başkaları için yaşıyor. Elalemin derdinde herkes.

Sonra bir zaman geliyor, elalemin el olduğu anlaşılıyor, yani bana öyle oldu. O kadar çok üzüntüm,o kadar çok kaybım oldu ki artık mahalle baskısı denen şeye ancak gülüyorum.
Yaptığım her şeyi doya doya yaşıyorum artık. Evlenmeyip birlikte yaşıyorum, sokaklarda sigara içiyorum, canımın istediğini giyiyorum, akşam geç geldiğimde nerden geliyorsun diyen komşu teyzelere de sana ne diyebiliyorum. Ama bu hale gelene kadar, çok yanım yandı o elalemin yüzünden. :19:

Doğruda yapsan senin doğrun yanlışta yapsan senin yanlışın olmalı bence de..Kimseyi ilgilendirmemeli biz kimseyle bu kadar ilgilenmemeliyiz...Ama nerdee.:36:

Mesela ben bu tarz insanlar yüzünden evime gitmek istemiyorum yahuu arkadaş komşularımda bi merak bi merak sormayın gitsin...Sanki benim hayatımdan elaleme ne???

biz toplum olarak yasıyoruz, kendimize, ailemize ve diğer ınsanlara karsı sorumluluklarımız var.
otobus yada mınıbuste bıle ınsanlara karsı sorumluluklarımız. cocuklulara, hamıleye veya yaslılara yerını vermelısın mesela.
ve ayrıca merak insani bir duygudur. Hz. Adem ve Hz. Havva nın cennetten kovulmalarına da sebep elmanın nasıl bısey oldugu merakı değilmiydi?

bazı insanların karakterlerı boyle, özellikle hanımların, bıraz fazla meraklıyız :) dedikoduyu sevıyoruz.
kararında olanlar da var, abartanlar da...

bahsettıgın örneklerden fazlaca var evet, bu da fazla baskıyla büyüyen kişiler, ya da gidecek yeri olmayan, maddi bagımsızlıgı olmayan kişilerdir.

şahsen, elalem ne der dıye dusunmem, hareketlerımı ona gore ayarlamam. arkamdan konusacaklar falan fılan faso fıso benım için. umrumda olmaz. fazla geniş biriyimdir o konuda. nişanlıyken bi ara kopma noktasına geldık eşimle. atıcam ben nısanı yaaa, ugrasam boyle" dıye kuzenımle konusyorduk. ya delimisin elalem ne der dedi. evlendıkten sonra mutsuz olup derdıme aglarken elalem benı avutmayacak, banane kım ne derse desın, 1-2 konusurlar sonra unuturlar baska malzeme cıkınca dedim.ona göre elalem önemli..
kendine guvenı olan ınsan A kişisini B kişisini takmaz kafaya.. bunun içinde işi, geliri olması kafi..

Back
X