Doğumuma son 1 ayım kaldı.
2 ayrı doktorun da görüşlerini aldım, biri şiddetle normal doğumu destekliyor diğeri ise sezaryeni.
Son kontrollere göre, normal doğum yapmamda bir sakınca yok, fakat öyle çok risk, ihtimal vb. duydum, okudum, izledim ki bebeğim adına en kontrol edilebilir olduğunu düşündüğüm hali istemeye başladım, yani sezaryeni.
Annem de sezaryen olmuş, üstelik bundan 30 sene kadar öncesinin şartlarında, genel anestezi altında.
Şimdiki sezaryenler ise elbette eskiye nazaran daha pratik, kontrollü ve süreç olarak hafif.
Normal doğum en sağlıklısı diye geçiyor evet, ama doğum oldukça kişisel; şu durumda kişisel bir hal için "En sağlıklısı" genellemesi yapılmaması gerektiğini de düşünmeden edemiyorum. Yani ya her şey yolunda giderken, yanlış bir şeyler olursa normal doğumda, o halde benim için en sağlıklısı yine de bu mudur?
Vakumla kafası çekilmek zorunda kalan bebekler, sabırsızlıkla perineye doğru atılan makas, rahim - idrar torbası sorunları, ani bir korkuyla kasılıp kalmak, zorlama yüzünden bebeğin sinirlerinin ezilmesi, bekleme sırasında bebeğin kakasını yapma ihtimali-zehirlenmeler ve diğerleri... Bunları göze alamıyorum, bu bilinmez ürkütüyor. Bu sebepledir ki bebek için doğum anında "Sıfır risk" diyorum, sezaryene doğru kayıyorum.
Sonuç itibariyle hakkımızda hayırlısı diyelim; normal doğum da adı üzerinde "Normal doğum" ...
Hepsinin kendince bir riski, bir zorluğu illaki var. Kendinizi nasıl rahat hissedecekseniz, hangisi daha doğru bir tercih olacaksa öylesi olsun.