Notebook Bilgisayar Seçerken

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.857
29.768
60
11.png
1.Adım: Ekran boyunu seçinNotebook bilgisayarlar, LCD özelliğini barındırırlar ki bu teknolojide aktif matris teknolojisini (ince film transistörü yada TFT olarak da bilinir) kullanarak daha parlak, geniş renk yelpazesi ve hızlı yenileme oranına sahiptirler.

XGA (Genişletilmiş Grafik Dizisi): 1024 X 768 çözünürlük (786,000 piksels)
SXGA (Süper Genişletilmiş Grafik Dizisi): 1280 X 1024 çözünürlük (1 milyondan fazla piksel)
UXGA (ULTRA Genişletilmiş Grafik Dizisi): 1600 X 1200 çözünürlük (2 milyona yakın piksel)

Ekran büyüklüğü ve ekran kalitesi notebook fiyatlarındaki en büyük etkendir bu yüzden ihtiyaçlarınızı belirlerken bütçenizle bunu dengede tutmaya çalışın. Eğer evin içinde dolanıp durmak istiyor, arada sırada alt kattaki kafeye inip bazende iş seyahatlerine çıkmayı düşünyorsanız 15” yada 17” ekranlar sizin için uygun olabilir. Bunlar masaüstü bilgisayarların yerini en iyi doldurabilenlerdir ve üstüne üstlük PLAZMA ve LCD ekranlardakine benzer bir en-boy oranı vardır. Bu tarz ekranlar DVD izlemek ve çoklu medya özellikleri için mükemmeldirler. Büyük ekran, günlük hayat için daha uygundur ama bu türler ağır olup pilinizin daha hızlı tükenmesine neden olur.

Daha küçük ve hafif olanlar sıklıkla seyahat eden kişiler için mükemmeldir ve bir masaüstü modelinin yerini tutabilirler. Eğer sürekli hava alanında ya da kampüs içinde dolaşmaktaysanız, notebook’unuzun ağırlığı çok kritiktir. 12” yada 13” ekran olan modeller 2 ile 2.5 kilogram arasındadırlar. Küçük ekran gözler için çok iyi olmasa da, notebook çantanızla çok daha rahat dolaşabilirsiniz.
2.Adım: Mobil işlemciler ve kablosuz iletişim özelliğine göz atın
Intel® Pentium® M and AMD Sempron™ gibi mobil işlemciler daha fazla gücü daha ufak bir pakette daha uzun pil ömrüyle sunarlar. Ayrıca bazı işlemciler bilgisayarınızın hangi parçasını kullanmadığınıza karar verip o parçayı kapatarak gücü daha farklı bir yerde kullanır. Bu güç koruma özelliği, özellikle arabadayken, dışarıyla bağlantınız olmadığı zamanlarda çok faydalı olur.

Çoğu notebook önceden kurulmuş wireless desteğiyle gelir ve siz masanızın başında değilken çok rahat bir şekilde internete bağlanırsınız. Kolej kampüsleri, hava alanları ve kafe gibi toplu erişime açık noktalarda da rahatlıkla internete bağlanabilirsiniz.
3.Adım: Ne kadar belleğe ve sabit disk alanına ihtiyacınız olduğuna kara verin
Random Access Memory ,(RAM) bilgisayarınızda çalışan bellektir. Sistem hızında işlemciden sonra hızı etkileyen en önemli etken RAMdir. Bilgisayar, programları çalıştırırken ve veriler üzerinde çalışırken program bilgilerini RAM’in üzerinde işlerler. Daha fazla bellek, dosyaları daha hızlı yükleyip, yazıp internetten indirmemizi sağlar. Oyun oynamak ya da internette gezmek istiyorsanız, en az 512 mb RAM’e ihtiyacınız var demektir. Eğer çoklu görevler çalıştırıyorsanız ya da işleriniz genellikle büyük dosyalarla ise RAM’inizi 1GB’ye çıkarmayı düşünebilirsiniz.

Sabit disk, bilgisayarınızdaki programlar ve sıklıkla kullandığınız veriler için alan sağlar. Günümüzde çoğu sabit disk “Gigabyte”larla (GB) ölçülüyor. RAM’le karıştırmamaya dikkat edin. Sabit disk, bilgisayarınızda veriler için kalıcı alan sağlar. Programlar, fotoğraflar, müzik dosyaları ve veriler sabit disk üzerinde çok fazla yer kaplarlar. Bu yüzden yeterli alanınız olduğuna emin olun. Eğer multimedia yada oyun yazılımları kullanmayı düşünüyorsanız bütçenize uyabilecek en yüksek kapasiteli sabit diski almaya çalışın.

Seçiminizi yapmadan önce “doğru sabit diske sahip olma” hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.
4.Adım: Doğru aksesuarları ekleyin
Notebook’unuzu yolda yanınıza alırken:
Çanta
Şarj cihazı/taşınabilir güç
Diğer gezi aksesuarları
Evde daha fazla zaman geçirecekseniz:
Kablosuz ağ
Klavyeler ve fareler
Harici sürücüler edinmeyi sakın unutmayın.

Haberin Devamı: http://www.rehberim.net/forum/elektrikli-ve-elektronik-esyalar-65/137873-notebook-bilgisayar-secerken.html#ixzz3PAFwIuM8
 
X