Oğlum 2 yaşına girince çok hırçınlaştı

burcumsu12

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2021
4.294
7.699
108
30
Merhabalar. Oğlum son günlerde çok hırçın davranıyor. 2 yaşın getirisi olduğunu biliyorum ama başetmekte zorlanıyoruz. Sürekli vurma, kırma , fırlatma, ısırma davranışları sergiliyor. Babası ile kararlı bir tutum sergiliyoruz. Bizi ısırdığında “bak bizi ısırman yanlış canımız acıyor” deyip ısırabileceği bir nesne sunuyoruz ama nafile on dk sonra tekrar ısırıyor. Anında koşup eline geçen kumanda, ev eşyası ne varsa fırlatıyor. Bu davranış azalsın diye kutuya top atmaca oynatıyorum ama yine de eşyaları aldığı an yere atıyor. Bir odaya girince asla durmuyor gördüğü ger nesneyi alıyor kurcalıyor atıyor. Ve bunu devamlı yapıyor yani o nesneyi benim kontrolümde incelemesine izin vereyim akşama yine alıp inceleyip fırlatıyor. Tuvalet eğitimi veriyorum. Lazımlığa oturuyor kalktığında hop lazımlığın içini fırlatıyor. Önüne yemek koyuyorum koyduğum an şap diye elini içine sokuyor veya tabağın içindekileri fırlatıyor. Bu davranışları bu kadar fazla değildi. Son günlerde aşırı derecede olmaya ve bizi yormaya başladı. Lütfen çözüm önerilerinizi yazın ne yaptıysam azalmadı bu davranışlar.

Sınır var sinir yok kitabını okuyorum bu sıra. Saniye Bencik Kangalın. Yaptığınız çoğu davranış doğru geldi bana (ısırmayı, atmayı yönlendirme yapıyorsunuz). Ama kriz anında konuştuklarımızı çok algılamıyorlarmış. Olayın sıcağıyla değil de sakin olduğu zamanlarda konuşarak anlatmayı, öyküleştirmeyi, peluşları konuşturup tiyatro gibi anlatmayı deneyin isterseniz.

Sınır var sinir yok kitabını okuyorum bu sıra. Saniye Bencik Kangalın. Yaptığınız çoğu davranış doğru geldi bana (ısırmayı, atmayı yönlendirme yapıyorsunuz). Ama kriz anında konuştuklarımızı çok algılamıyorlarmış. Olayın sıcağıyla değil de sakin olduğu zamanlarda konuşarak anlatmayı, öyküleştirmeyi, peluşları konuşturup tiyatro gibi anlatmayı deneyin isterseniz.
sakinken de anlatıyorum ama çok fazlalaştı sürekli bir atma halinde yemek yediremez oldum

Kızım tam 3 yaşında ve 2 aydır falan baya bi sakinledi hırçınlıkları ağlamaları azaldı. 2 yaş böyle geçiyor hele 2.5 dahada zordu

Merhabalar. Oğlum son günlerde çok hırçın davranıyor. 2 yaşın getirisi olduğunu biliyorum ama başetmekte zorlanıyoruz. Sürekli vurma, kırma , fırlatma, ısırma davranışları sergiliyor. Babası ile kararlı bir tutum sergiliyoruz. Bizi ısırdığında “bak bizi ısırman yanlış canımız acıyor” deyip ısırabileceği bir nesne sunuyoruz ama nafile on dk sonra tekrar ısırıyor. Anında koşup eline geçen kumanda, ev eşyası ne varsa fırlatıyor. Bu davranış azalsın diye kutuya top atmaca oynatıyorum ama yine de eşyaları aldığı an yere atıyor. Bir odaya girince asla durmuyor gördüğü ger nesneyi alıyor kurcalıyor atıyor. Ve bunu devamlı yapıyor yani o nesneyi benim kontrolümde incelemesine izin vereyim akşama yine alıp inceleyip fırlatıyor. Tuvalet eğitimi veriyorum. Lazımlığa oturuyor kalktığında hop lazımlığın içini fırlatıyor. Önüne yemek koyuyorum koyduğum an şap diye elini içine sokuyor veya tabağın içindekileri fırlatıyor. Bu davranışları bu kadar fazla değildi. Son günlerde aşırı derecede olmaya ve bizi yormaya başladı. Lütfen çözüm önerilerinizi yazın ne yaptıysam azalmadı bu davranışlar.
Benim oglum da 2 yasini bir kac ay gecti. Isirma, vurma gibi konulari vardi. Ben bu durumdan bir iki uyaridan sonra bir koseye cekip oturtturarak vazgecirdim. 5dk mola cezasi gibi. Evin icerisinde firlatacak birsey birakmadim, cekmecelerin cogu kilitli. Bazen iste kilitli cekmecelerden bir tanesini aciyorum, icini kurcalasin vakit gecsin diye. Ama her hareketin bir sonucu var bizim evimizde. Istemedigim ya da yanlis olan birsey yaptiginda, onu eglenceden ya da eglenceyi ondan direkt olarak ayiriyorum. Mesela bir oyuncagi firlatiyor diyelim surekli surekli olarak. Uyardim ve yapmaya devam etti elinden aliyorum ve gorebilecegi ama ulasip alamayacagi bir noktaya koyuyuyorum. ona da soyluyorum bu sekilde davranmamasi gerektigini anlatiyorum.
Yemek konusuda da su sekilde cozdum, gerci cok firlatmadi ama ortaligin anasini aglatmaya calisti. Yemegini kendisi yiyor normalde. Baktim firlaticak gibi, hayir yapma diyorum ve yine de devam ediyorsa tabagi onunden aliyorum. KEndim yedirmeye calisiyorum. Yemek yerse tabi o durumda. Sonra bak gel bir daha deneyelim, yemegi atma duzgunce ye diyorum.
Mutfagin da kurallari var, onlara uyulmazsa mutfaktan da cikarip 5 dk falan mutfaga sokmuyorum. Hic kavgaya-strese girmiyorum artik. sinirleniyordum artik hic sinirlenmiyorum. Belirli kurallar ve onlarin da sonuclari var. Ayni sekilde ben de kural koydum kendime, bagirirsam sesim yukselirse benim icin de sonuclar oluyor. Dondurma almaya cikiyoruz mesela.

Back
X