Davranış Bozuklukları oğlum ve hiperaktive

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

Kires

Guru
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2006
1.680
1.335
358
öncelikle herkese merhabalar,

Benim sorunum oglum ve aşırı hareketliligi...cocuk adeta hareket için yaratılmış.

Mesela dogdugu ilk yıllarda bebekken tabi 2,3 aylıkken gündüzleri uyumazdı , uyusa bile bu 10 dk geçmezdi.Gün içerisinde devamlı ıh ıh ıh aglamadan böyle sesler çıkartırdı.tabi bu sebepten dolayı devamlı kucagımda gezdirirdim..devamlı huzursuzluk hali vardı kısacası...Geceleri ise uykusunda uyurdu sorun olmazdı..

Yürüme çagına geldi...İşte asıl dertler bu zaman başladı...devamlı koşturma hali herseyi elleme halleri bunlar normal diyeceksiniz tabiki normal dış dünyayı tanıyor nihayetinde...

1,5 yaşındaydı bir psikologun muayanesini aradım tesadüf doktor bey telefona çıktı...sorularımı sordum bunlar bunlar onun bana dedigi tek şey benimde o yaşlarda oglum var hiperaktive testi için erken dedi...ama cocugu gözlemlememi isterseniz genede buyrun gelin dedi...ben tabi gitmedim doktor içimi rahatlatmıştı sonuçta...

3 yaşa kadar evde bakıldı ben ilgilendim.İşe başlayınca özel bir kreşe verdik tam gündü.Okula adapte oldu.Tabi evde tam bir fırtına...6 yaş anasınıfına aynı okulda yarım gün gönderdik çünkü cocuk yoruldu seneyede ilkokula başlıyacak fazla sıkmayalım dedik...yanlız bu arada benim oglum aynı hareketliligi okulda da yapmaya devam ediyor...servisten ayrı şikayet ògretmenden ayrı şikayet...

Bulmuş kendine göre hareketli cocuk onlarla şımarıyorlar devamlı...oglumla hep konuşarak aşmaya çalıştık yok olmadı olmuyor...Okul Müdürüyle görüşüyorum ögretmene soruyorum hiperaktif olabilir mi ? diyorum...onlar ise hayır şımarık biraz dediler...

şimdi ilkokul 1.sınıfa başladı...uyum sorunumuz var...verilen ödevleri yapmama aynı zamanda evde de yaptıramıyorum...bir cizgi çekmek inanın zulüm...tenefüslerde sınıfta tutun okulun bahçesinde hep koşma hareket halinde...

En son ögretmen sınıfta ders yapmıyor diye en arka sıraya göndermiş tek oturcakmış şimdilik sesimi çıkarmadım ögretmenin işine karışmadım...benim cocuga gün dogdu en arka sıraya oturtularak ögretmen bunun farkında degil...bir de ögretmenimiz ilk izlenimi bende olumluydu...herkesin içinde senin oglanda 5,6 cocuk enerjisi var sende ugraşcan ben de demez mi...tabi utandım...tüm velilerin içinde devamlı bu cocuk verdigim hic birseyi yapmıyor beni ugraştırcak diyor...soruyorum hepinize özellikle egitimcilere bu iş böyle mi olmalı rencideyi anne babadan herkesin içinde yaparak bizden başladı...Daha beni tanımıyor..şimdilik ses çıkartmıyorum...

Yaşadıgım bu olumsuzluklar üzerine psikologa gittik özel bir muayaneye...dr bey 1 saat gözlemledi aynı anda bende odadaydım...oyuncaklarla oynattı...onu konuşturmaya çalıştırdı...

Pek konuşmadı...dr odasında herşeyi ellemeye çalıştı...jaluzileri toplama kaldırmaya falan başlayınca doktor bey onu ellersen kopup üstüne düşebilir dedi..
oglum o zaman bıraktı...nasıl bir dürtüsü var yarabbim hep dokunma istegi var...doktor orta seviyede hiperaktiflik var dedi...zeka testini yapmak gerekir dedi..7 yaştan 1 gün alınca bu test yapılacak bu ayın 26 ında...

doktora ögretmenin tutumunuda söyledim...nasıl böyle birabilir dedi...gerekirse ögretmenle konuşurum dedi...

Oglum çiyan,kırkayak, solucan bunlarla oynar çıplak elle dokunur..kedi köpegi saymıyorum onlara zaten alışık...yılanı verin boynuna dolar oynar o derece yani...ayrıca ateş yakmak yanan şeyleri seyretmek ona büyük keyif verir...oyuncaklarının içini tornavidayla açar inceler..bizde oyuncaklar pek oynanmaz ya kırar yada içine açar bakar...

seyrettigi videolar kepçeler,uzay,sürüngen hayvan videoları, garip olacak ama mr. bean çizgi filmleri...her çizgi film ilgisini cekmez...10 dk fazla birseye odaklanamaz...yeni dadandıgı video ghost rider ateş falan atraksiyon var onda ondan bakıyor biliyorum...devamlı mutfak tezgahının tepesinde hep bir sandelye bulur olmadık yerlere tırmanır...sanırım kendine zarar verebileceginin farkında degil...

off cok anlatılacak şey var kısaca bunlar hanımlar..bebekligide cocukluguda farklıydı...adını sìmdi koymaya başladık...zeka testini devlette mi yaptırsak bilemiyorum...ama çogu kişi önermemiş...

kısa not bunun babasıda aynı hareketli duramaz yerinde...inu cocukken fark edememisler tabi heba olup gitmiş..

Bundan sonra beni ne bekliyor?tecrübeli anneler lütfen yazsın...

Uzun zamandır hiperaktivite ve dikkat eksikliği tanısı konmuş çocuklara özel ders veriyorum. Herhangi bir eğitimim yok bu konuda ama ilk öğrencimle çok iyi anlaşıp, sorunlara çözüm bulunca ünüm yayıldı. 6-7 tane çocuk geçti elimden. Hepsi son derece zeki ama ders konusunda felaket durumda olan çocuklardı. Çok hassas dengeler kurmak lazım. Genelde anne baba ile ders çalışmazlar. Ödevlerini bile yapmazlar. Belli bir yaştan sonra ödevleri olduğunu bile söylemezler. Öğretmenle iletişim halinde olmak gerekiyor. Ve öğretmenin bu çocuğun özel olduğunun, özel ilgiye ihtiyacı olduğunun farkında olması lazım. Özel okullarda bu çocuklar için özel sınıflar açılıyor bazen, eğer imkanınız varsa araştırın derim.

İlaç kullanmıyorsunuz sanırım. Demekki o kadar vahim bir durum yok. Doğru yönlendirmeyle problem yaşamazsınız diye tahmin ediyorum. Doktorunuz hep hayatınızda olsun. Bu konuda uzman doktorlar var, eğer onlardan biri değilse değiştirin doktorunuzu. Şimdilik pek bişey gelmedi aklıma, benim de dikkatim dağıldı toparlayıp yazamıyorum. Sorunuz olursa cevaplarım.

Cevabınız için teşekkür ederim heleki bu konuya hakim birinden duymak mutlu etti inanın beni...

doktorumuz doktorasını yapan bir doktor ilerde memnun kalmazsak tabiku degistiririm...simdilik o da sorunun neden kaynaklandıgını bilmiyor malum test sonuclarına bakacak...

Belki ufak dozda gerekir belki terapiyle bile halledilebilir dedi...

Bana zeka testinin önemini önündeki sehpanın Uzerinde duran mendil kutusundan verdi...bu bir mendil kutusu deriz bunu böyle diyebiliriz ama bu mendil kutusunun içindeki mendilleri saymakta var dedi konunun derinine inebildigimiz kadar yani mendilleri sayabildigimiz kadar anlarız dedi...

Birde hareketle ilgili olarak şunuda aktardı...sol kolunu uzattı bunu sag beyin hareket ettirmesi lazım demi dedi...eger sag beynin işine sol beyinde karİşırsa bu gene çalışır çalışır ama savrularak çalışır...bizler bu nokta devreye gireriz işte dedi...

İzmir de oturuyorum Urla var bahsettiginiz okuldan...tabi bizim zeka testimiz sonucu ne olacak bilmiyorum...

İlkokul ögretmeni olayın farkında degil belli...Eski usul ögretmenlerden...konuyu henuz okulla paylaşmadım...

şu bir gercek ki oglum asla aptal bir cocuk degil zaman zaman tuhaf sorular soruyor keske bunları bir günlük yapıp yazmış olsaydım...

Ha şu var ki aslada süper zeka demiyorum...sadece farkındaligi var onu biliyorum...

Birde asla yemegini yemek sofrasında yemez bunu hep gezerek yapar...tabi bu durum beni ekstradan yoruyor...cocugun içinde bir yanardag var...

Ne tesadüf ben de izmirdeyim ;)
Şimdiye kadar birlikte çalıştığım çocukların hepsinde ayakta yemek yeme olayı vardı. Sofraya oturtmak çok mümkün olmuyor, ama üzerine giderseniz öğreniyor. Yeme problemleri de oluyor genelde. Yemek seçme ya da yemeyi reddetme gibi.

Özel eğitim merkezlerinden bahsetmiyorum umarım yanlış anlamamışsınızdır. Sadece kolejlerin dikkat eksikliği ya da hiperaktivitesi olan çocuklara özel açtığı sınıflar oluyor bazen. Bu konuda eğitim almış bir öğretmenleri de oluyor. Türk kolejinde vardı mesela öyle bir sınıf.

Öğretmen çok önemli. Eğer sorun yaşarsanız ya da yaşayacağınızı hissederseniz hemen değiştirin okulu ya da öğretmeni. Dün bir konuda daha yazmıştım. Hafif hiperaktivitesi olan bir yeğenim var. 4. Sınıfa geçti şimdi. Yıllardır okuldan öğretmenden nefret eden bir çocuktu. Zorla giderdi okula, çok zeki olmasına rağmen dersler de berbattı. Bu yıl okulunu değiştirdiler. Bir aydır devam ediyor biraz erken başladı adaptasyon için. Okuldan nefret eden çocuk şimdi zıplaya zıplaya gidiyor.

Zeka testini özelde yaptırın. Ege üniversitesi de yapıyordu sanırım. Memnun olan veliler vardı yanlış hatırlamıyorsam.

İlaç tedavisine başlanırsa muhakkak kullanın. Farkı farkedeceksiniz zaten. Veliler biraz tedirgin olur genelde ilaç konusunda ama çocuklar çok rahat ediyor. İlacını içmeyi unuttu diye ağlayan bir öğrencim vardı.

Tedavinize başlayın bakalım, ne sonuç çıkacak. Zaman ne gösterecek bir görün önce. İletişim halinde olalım burdan. Yardımcı olabileceğim bişey olursa memnuniyetle olurum.

oo sevindim İzmirlisiniz :-)

Türk koleji beni aşar şimdilik..ama burs tarzı birsey olursa iyi olur..

öncelikle ben ogluma neden ders yapması gerektigini anlatmam lazım ...sorumluluk alması lazım...ögretmenden ebevenyden korkarak yapacaksa bu bilinc gelişmez ve körelip gider..bu işi tabiki bir uzman destegi ile çözümleyecegiz bunun farkındayım..

Mesela ben yeni bir bilgi ögrendim gıdalar hakkında...biz anneler cocugumuz protein alsın diye etin herhalini vermeye calışırız...bu tarz cocuklarda hiperaktif altını çizeyim yanlış anlaşılmasın çünkü...cocukta var olan hiperaktifligi artırırmış...haftada 2gün et yine haftada 2 gün yumurta vermek gerekirmiş...yoksa protein kaçagı yapıyormuş...özellikle havuç asla vermememiz gerekirmiş bu kanıtlanmış ve son olarak asla ve asla cips türü yiyecekler...

Ben yumurta yemedimi krep yapar gene o yumurtayı yediririm...olmadı bıldırcın yumurtası hergün fix verirdim...et yemedi hopp hemen kıymalı corba...cipte ayda 2 sefer verirdik...iyi bari fazla cips vermememisiz bu tabloya göre...

Back
X