Oğlumun psikolojisi bozuldu

Diana

Guru
Kayıtlı Üye
14 Mayıs 2008
153
105
303
51
Merhaba arkadaşlar.Benim 18 yaşında lise son sınıfta bir oğlum var.Ortaokulda çok başarılıydı.Teogda çok yüksek bir puan alarak çok iyi bir liseye girdi.Fakat lisede ergenliğin de etkisiyle ders çalışmamaya başladı.Hiç çalışmadan takdir aldı 3 yıl boyunca.Şu anda son sınıf ve çok çalışması lazım.Ama bir türlü tam anlamıyla motive olamıyor.Yeterince çalışmadığı için de deneme puanları düşük.Bunu kendine yediremiyor,çok üzülüyor ama yine de çalışmıyor.Hiç yüzü gülmüyor,en ufak bişeyde gözleri doluyor,sanki yaşamaktan zevk almıyor,hayat amacı kalmamış gibi.Ne sorsam benim için fark etmez diyor.Biz anne babası olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz ama çaresiz durumdayız.Oğlum normalde neşeli,esprili,sosyal Bi insandı.Şimdi tamamen farklı .Lütfen fikirlerinizi paylaşın.Üniversite kazanıp kazanmaması derdim değil oğlum bunalıma girecek diye çok korkuyorum.Şimdiden teşekkür ederim

başarısızlığını o şekilde kamufle ediyor,kendine kızıyor ve kendini cezalandırarak da vicdanını rahatlatıyor .. arkadaşlarıyla ortamında mutludur merak etmeyin ..rehber öğretmeniyle irtibata geçin ,o mutlaka bi psikolog önerir ,gerçi emin olun o kadarına da gerek yok ,rehber öğretmenin gösterdiği yol neticesinde eski başarısına ulaşacağını düşünüyorum

Kız arkadaşı var ama bir yıldır devam ediyor onunla ilgili olduğunu sanmıyorum

ergenligin disinda bi mesele var gibi geldi bana...
ailevi konular , maddi meseleler veya kiz arkadas durumlarindan kaynakli olabilir mi acaba ?

sevgilisi vardır :D :D bende çok boşlamıştım lisede gezip tozmak çok daha güzel geliyodu. kavga edincede aynen böyle oluyodum. gece uyuyunca çaktırmadan mesajlarına bakın sevgilisi varsa çok da üzerinde durmayın sadece ilişkide sorunlar olabileceğini çok seviyosan halledebileceğini fln anlatın. çünkü ayrıl deyince ters tepiyo. annem bana o çocuktan bi bok olmaz bırak onu deyince sen nerden biliyosun tanımıyosun bile evlencez biz onunla diyodum :D allahım ne salakmışım ya :D

Sağ olun yorumunuz için .insanın evladına ulaşamaması,ona yardımcı olamaması gerçekten çok zormuş

Sınav puanları düşük ve bunu kendine yediremiyor. Çocuklar napsın? İyi dayanıyorlar bu yarışa.
Üni. kaygısından kendini öldü sanıp, mezarda çiçek sanan gençler var bu ülkede.
Motive adına bişey yok, varsa yoksa sayılar, sınavlar, yazılar... Daha ilk okuldan başlamıyor mu işkence?
Yerin dibine batsın, sonra da akıl sağlığı bozuk nesiller çıkıyor ortaya.
Götürün doktora, almasın sınavdan yüksek puan, üzmesin kendini.
Şuan için en önemlisi ruh sağlığı.

Ben de aynen böyle düşünüyorum.Üç yıl sbs döneminde çok yıprandı oğlum.Çocukluğunu yaşayamadı ders çalışmaktan

Ayyy oğlum daha 4 yaşında yerinize koydum kendimi vallahi ateş bastı. Nekadar süredir böyle. Biraz ders notu herşey değil oğlum çalışırken kendini şartlama. Falan gibi onu rahatlatmaya çalıştı nız mı?

Duygusal bir çocuk anlattığınız kadarıyla, benim fikrim kaygı bozukluğu ve kararsızlık gibi geldi bana.. Ne istediğini bilmiyor olabilir. Ben başarılı olmalıyım, ama ne için? Hedefleri var mı? Gelecek korkusu olabilir bununla beraber baş gösteren kaygı bozukluğu.. Birlikte bir yemeğe çıkmanızı öneririm ve sonrasında sakin bir şekilde ona durumu izah etmenizi her zaman destek olduğunuzu bu sene kazanamazsan dert olmadığını vs bu zamana kadar çalışkan bir öğrencinin başarısızlığı hazmedememesi gibi.. Eğer tatmin edici cvp vermezse bir uzman psikoloğa götürüyseniz daha iyi olur.

Eğitimin sisteminin çocuklar üstünde bıraktığı yıkım işte.
İlkokulda ayrı,ortaokul lise de ayrı çalışıyorlar.
Ve artık bir kişi daha geçmem gerek diye hesap yapacak duruma geliyorlar.
Yarış atına çevirirlerse tabi ki çocukların psikolojisi de bozulur,bunalıma da girer.
Neyse ki siz ilgili bir ailesiniz.
Karşınıza alın.
Bu sınavın evet onun hayatı için çok önemli olduğunu fakat istediği bölümü tutturamazsa dünyanın sonu olmadığını gerekirse bir yıl daha hazırlanabileceğini,onu mutlu görmenizden hiçbir şeyin önemli olmadığını anlatın.
Gerekirse rehberlikle de konuşun.Okul içinde davranışlarında farklılık var mı diye öğretmenleriyle de fikir alışverişi yapabilirsiniz.
Bence tek nedeni üstündeki sınav baskısı
Ve başarılı bir çocukta düşme yaşanıyorsa bunu kendine yediremiyordur.

Okulda rehberlik servisiyle irtibat halinde oğlum.Ama Bi sorun olmadığını söylemiş eşime rehberlikçi.Psikoloğa götürmeyi ben de düşündüm ama bu sefer de çok ciddi bir sorun olduğunu düşünür,gözünde daha çok büyütür diye korktum.Okuyup yorum yapan herkese çok teşekkür ederim.Rabbim hepimizin evlatlarının yüzünü güldürsün

Merhaba arkadaşlar.Benim 18 yaşında lise son sınıfta bir oğlum var.Ortaokulda çok başarılıydı.Teogda çok yüksek bir puan alarak çok iyi bir liseye girdi.Fakat lisede ergenliğin de etkisiyle ders çalışmamaya başladı.Hiç çalışmadan takdir aldı 3 yıl boyunca.Şu anda son sınıf ve çok çalışması lazım.Ama bir türlü tam anlamıyla motive olamıyor.Yeterince çalışmadığı için de deneme puanları düşük.Bunu kendine yediremiyor,çok üzülüyor ama yine de çalışmıyor.Hiç yüzü gülmüyor,en ufak bişeyde gözleri doluyor,sanki yaşamaktan zevk almıyor,hayat amacı kalmamış gibi.Ne sorsam benim için fark etmez diyor.Biz anne babası olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz ama çaresiz durumdayız.Oğlum normalde neşeli,esprili,sosyal Bi insandı.Şimdi tamamen farklı .Lütfen fikirlerinizi paylaşın.Üniversite kazanıp kazanmaması derdim değil oğlum bunalıma girecek diye çok korkuyorum.Şimdiden teşekkür ederim

Bende bu yoldan geçtim ve aynı şeyleri kendime yaşattım zamanında. Ona önemli olanın puan olmadığını ve istediği herşeyi başarabileceğini anlatın her fırsatta.Önemli olan ona olan güveninizi anlaması , bunu idrak ettiği zaman başarmak isteyecektir. Ve ona bir hedef koyması için yardımcı olun ki önünü görebilsin, şuan dilediği bir meslek olmadığı için böyle yapıyor olabilir çalışmak için bir amaç edinmeli kendine ona doğru ilerleyebilsin. Okul dönemiyle üniversite hazırlığı bir arada çocukları çok zorluyor gerekirse ona hazırlanması için bir yıl daha verin ama şuanda bunu ona çok fazla yansıtmayın elinden geleni yapsın yinede.

Oğlunuzun liseye başladığı dönemde teog yoktu.O zaman öğrenciler 3 yıl boyunca öğrendiklerinden Sbs de sorumluydu.Sbs biraz daha öğrenciyi yarış atı haline getiren bir sistemdi.Çocuk 3 yıl ders,sınav kelimelerinden bezmiştir. Tekrar aynı durumu yaşamak istemiyordur.

Sınav puanları düşük ve bunu kendine yediremiyor. Çocuklar napsın? İyi dayanıyorlar bu yarışa.
Üni. kaygısından kendini öldü sanıp, mezarda çiçek sanan gençler var bu ülkede.
Motive adına bişey yok, varsa yoksa sayılar, sınavlar, yazılar... Daha ilk okuldan başlamıyor mu işkence?
Yerin dibine batsın, sonra da akıl sağlığı bozuk nesiller çıkıyor ortaya.
Götürün doktora, almasın sınavdan yüksek puan, üzmesin kendini.
Şuan için en önemlisi ruh sağlığı.
Kesinlikle katılıyorum sana. geçen gün birinci sınıfa giden yeğenimin ödevlerine bakıyordum. sana yemin ederim 1 bilinmeyenli denklem vardı. ohaa dedim bu çocuk bunu nasıl yapsın ilk başlarda ben bile anlamadım. müfredatın içine mıçanlara saygımız sonsuz :P

Kesinlikle katılıyorum sana. geçen gün birinci sınıfa giden yeğenimin ödevlerine bakıyordum. sana yemin ederim 1 bilinmeyenli denklem vardı. ohaa dedim bu çocuk bunu nasıl yapsın ilk başlarda ben bile anlamadım. müfredatın içine mıçanlara saygımız sonsuz :p
Ben de yeğenimin ödevlerinden biliyorum, hatta ablama diyorum sen al bi set kendin de çalış :)
Motive adına bişeyler olsa, belki çocuk daha çok sevecek.
O yaşta zehir gibi olan beyinler, ders adına köreltiliyor.

Back
X