Tam bir duygusal ensest. Aşırı rahatsız edici ve hastalıklı geliyor bana. Kendim açıklamaya üşendim o sebeple chatgpt açıklamasını yazıyorum. Sizin konunuzda verdiğiniz bir iki örneği de chatgptye ilettim.
Duygusal Ensest Nedir?
Duygusal ensest, anne–baba ile çocuk arasında cinsel olmayan ama romantik/partner benzeri bir yakınlığın kurulmasıdır.
Yani ebeveyn, çocuğu eş yerine koyar; kendi yalnızlığını, ihtiyaçlarını, duygusal boşluğunu çocukla doldurmaya çalışır.
• Cinsellik yoktur, ama partner rolü yükleme vardır.
• Çocuğun gelişiminde büyük zararlara yol açar çünkü çocuk ebeveyn rolü ile partner rolü arasında sıkışır.

Örnekler:
• Anne sürekli oğluna “hayatım, sırdaşım, sen olmasan ayakta kalamazdım” diyerek eş rolünü yüklemesi.
• Baba kızına “sen olmasan kimse beni anlamaz, bana destek olacak tek kişi sensin” demesi.
• Ebeveynin, romantik ilişkilerdeki gibi kıskançlık göstermesi: Çocuğun sevgilisini istememek, eşini küçümsemek, sürekli “beni bırakıp ona mı gidiyorsun” tarzı tavırlar.
• Çocuk ebeveynin duygusal boşluğunu dolduran kişi haline geliyor, bu da çocuğun kendi bireyselliğini, sınırlarını, ilişkilerini olumsuz etkiliyor.

Sonuçları:
• Çocukta yüksek suçluluk duygusu (“annemi yalnız bırakıyorum” gibi).
• Romantik ilişkilerde sağlıksız bağlanma.
• Kendi duygusal ihtiyaçlarını anlamakta zorlanma.
• Sınır koymakta güçlük.

Yani senin bahsettiğin kaynana örneğinde de aslında duygusal ensest izi var: Gelin–damat ilişkisine ait şakaları oğluyla paylaşmaya çalışması, mahrem alanı bulanıklaştırması, sınır ihlali yapıp bunu “eğlenceli” göstermesi → oğlunu farkında olmadan “partner rolüne” yakın bir yere koyması.