Oğluna düşkün kayınvalide

Tam bir duygusal ensest. Aşırı rahatsız edici ve hastalıklı geliyor bana. Kendim açıklamaya üşendim o sebeple chatgpt açıklamasını yazıyorum. Sizin konunuzda verdiğiniz bir iki örneği de chatgptye ilettim.

Duygusal Ensest Nedir?
Duygusal ensest, anne–baba ile çocuk arasında cinsel olmayan ama romantik/partner benzeri bir yakınlığın kurulmasıdır.
Yani ebeveyn, çocuğu eş yerine koyar; kendi yalnızlığını, ihtiyaçlarını, duygusal boşluğunu çocukla doldurmaya çalışır.
• Cinsellik yoktur, ama partner rolü yükleme vardır.
• Çocuğun gelişiminde büyük zararlara yol açar çünkü çocuk ebeveyn rolü ile partner rolü arasında sıkışır.

🔎 Örnekler:
• Anne sürekli oğluna “hayatım, sırdaşım, sen olmasan ayakta kalamazdım” diyerek eş rolünü yüklemesi.
• Baba kızına “sen olmasan kimse beni anlamaz, bana destek olacak tek kişi sensin” demesi.
• Ebeveynin, romantik ilişkilerdeki gibi kıskançlık göstermesi: Çocuğun sevgilisini istememek, eşini küçümsemek, sürekli “beni bırakıp ona mı gidiyorsun” tarzı tavırlar.
• Çocuk ebeveynin duygusal boşluğunu dolduran kişi haline geliyor, bu da çocuğun kendi bireyselliğini, sınırlarını, ilişkilerini olumsuz etkiliyor.

🚩 Sonuçları:
• Çocukta yüksek suçluluk duygusu (“annemi yalnız bırakıyorum” gibi).
• Romantik ilişkilerde sağlıksız bağlanma.
• Kendi duygusal ihtiyaçlarını anlamakta zorlanma.
• Sınır koymakta güçlük.

📌 Yani senin bahsettiğin kaynana örneğinde de aslında duygusal ensest izi var: Gelin–damat ilişkisine ait şakaları oğluyla paylaşmaya çalışması, mahrem alanı bulanıklaştırması, sınır ihlali yapıp bunu “eğlenceli” göstermesi → oğlunu farkında olmadan “partner rolüne” yakın bir yere koyması.
Çok doğru zaten eşime de baba ya da abi diye hitap ediyor örneğin Ahmet baba, Ahmet abi diye. Çok garip gelmişti ilk başlarda.

aa rol çalmaya çalışıyor. uzakmışsınız iyi ki eskaza gitmeyin sakın

hep bu ortamda büyümüş ona garip gelmiyor bunlar. Direk bana karşı bir hakaret etmiyor kayınvalidem hep dolaylı yoldan söylüyor işini o kadar iyi biliyor ki.
Eşiniz genel olarak anlayışlı birisidir buna bir şey diyemem ama bu konuda yaptığı anlayışlılık değil doğrusu ikinci dediğiniz, hep böyle bir ortamda büyüdüğü için kanıksamış. Yukarıdaki chatgpt’ye yazdığım tarzda, birkaç yaşadığınız örneği yapay zekaya sorup yorumlatın eşinizle beraber bakalım ne diyecek? Hatta size bir şey diyeyim mi önce örnek yazmadan chatgptye duygusal ensest nedir diye sorun, hiç yönlendirmeden. Çünkü sizin anlattığınız örneklere çok benzer örnekleri kendiliğinden verdi, daha etkili olur eşiniz için. Sonra yaşadıklarınızı örnek verip bunlar da sayılır mı diye sorun:D

Nefretlik bir kaynana. Ya hiç duyma, yada ver cevabını geç sürekli. Kimse evlenmesin, otursun annesinin dizinin dibinde ne demek? Kendisi ölünce çocukları yapayalnız bir hayat sürsün istiyor demek ki. Boş beleş bir insan olduğu kurduğu diğer cümlelerden belli. Kıskanıyor işte oğluşcuğundan sizi.

Eşiniz genel olarak anlayışlı birisidir buna bir şey diyemem ama bu konuda yaptığı anlayışlılık değil doğrusu ikinci dediğiniz, hep böyle bir ortamda büyüdüğü için kanıksamış. Yukarıdaki chatgpt’ye yazdığım tarzda, birkaç yaşadığınız örneği yapay zekaya sorup yorumlatın eşinizle beraber bakalım ne diyecek? Hatta size bir şey diyeyim mi önce örnek yazmadan chatgptye duygusal ensest nedir diye sorun, hiç yönlendirmeden. Çünkü sizin anlattığınız örneklere çok benzer örnekleri kendiliğinden verdi, daha etkili olur eşiniz için. Sonra yaşadıklarınızı örnek verip bunlar da sayılır mı diye sorun:D
Uygun bir zamanda yapmam lazım gerçekten. Şu son bir haftadır içim içimi yedi çünkü ben mi yanlış algılıyorum diye. Evde hizmetçiymiş gibi iş yapıyor hizmet ediyor ve ben o kadar rahatsızım ki bu durumdan. Önünü alamıyorum. İnsanı suçlu hissettiriyor. sanki hep beni düşünüyormuş gibi davranıyor. Ama insan hissediyor işte hiç samimi gelmiyor. Dışarı çıkmadan önce benden izin istiyor. Ben kimim sana izin vericem ya da çıkmanı engelleyecem. Mağdur rolünde ve böyle yaptıkça ben şoka giriyorum. Ara ara da lafını sokuyor işte. Neyseki devamlı değil çok şükür. Konuştum az önce 2 hafta sonra gidecekmiş. Ona kalsa daha duracak da eşim dedi bilet alalım sana diye.

Uygun bir zamanda yapmam lazım gerçekten. Şu son bir haftadır içim içimi yedi çünkü ben mi yanlış algılıyorum diye. Evde hizmetçiymiş gibi iş yapıyor hizmet ediyor ve ben o kadar rahatsızım ki bu durumdan. Önünü alamıyorum. İnsanı suçlu hissettiriyor. sanki hep beni düşünüyormuş gibi davranıyor. Ama insan hissediyor işte hiç samimi gelmiyor. Dışarı çıkmadan önce benden izin istiyor. Ben kimim sana izin vericem ya da çıkmanı engelleyecem. Mağdur rolünde ve böyle yaptıkça ben şoka giriyorum. Ara ara da lafını sokuyor işte. Neyseki devamlı değil çok şükür. Konuştum az önce 2 hafta sonra gidecekmiş. Ona kalsa daha duracak da eşim dedi bilet alalım sana diye.
Ben oğluyla ilişkisine ve o bağlamda yaptığıklarına (laf sokmalar şakalar vs) istinaden yazdım yukarıdakileri. Size karşı yaptıkları daha çok manipülatif şeyler, bilinçli veya bilinçsiz. Biraz self sacrifice/aşırı fedakarlık/özvericilik tarzı şemaları (bunu da yapay zekadan araştırıp ne olduğuna, örneklerine ve özellikle ‘ikincil kazançlara” bakarsanız kafanızda baya bir netleşir durum) olabilir. Özetle hep birileri için bir şeyler yaparak hep kendini feda edip paralayarak saçını süpürge ederek yaşamıştır. Hep kurban rolüyle hayatta varolmuştur. Dışarıdan çok fedakar görünür ve evet öyledir de. Ama bazı örtük/ikincil kazançları da olur bu durumda. Fedakarlık yaparak takdir toplamak, böyle görünür olmak, sürekli fedakarlık yaptığı kişilerde vefa/suçluluk duygusu geliştirerek onları kendisine bağlı kılmak gibi. Bana suçlu hissettiriyor lafınız direkt bunu çağrıştırdı.

Bilinçli de yapıyor olabilir bilinçsiz de olabilir derken şunu kastettim. Tüm gün kendini paralayıp temizlik yaparken doğrudan kafasında böyle yapayım da bana borçlu hissetsinler diye kurmuyordur ama yaptığında sizin vefa veya suçluluk hissinizi görünce bu onu besliyordur. Bence kazanmanız gereken bakış açısı şu. bu kadar kısa süre kalacaksa onu değiştiremez veya yaptığı şeyin ne olduğu anlatamazsınız. Siz anlayın ve “bu davranışları onunla ve onun psikolojisiyle alakalı şeyler, benimle alakalı değil ve suçluluk hissetmemeliyim” diyin kendinize. Temizlik yapmasına engel olamıyor musunuz? Bırakın yapsın, siz yaptırmadınız. Ama lafı açılınca “teşekkürler eline sağlık ama yapmana gerek yoktu böyle bi talebimiz olmadı” deyin geçin. Beslemeyin o ilgi/vefa ihtiyacını. Veya sizden izin mi istiyor, “benim iznime ihtiyacınız yok anne” diyip geçin, uzatmayın “öyle şey mi olur aşkolsun” falan gibi laflarla. zaten onları duymak istiyor muhtemelen.

Bence bu kadar süre kalmasın engel olun daha erken gitmesi için de eşinizle konuşun.
Sizin yerinizde olsam uzak dururum cahil bir tip bu saatten sonra da değişmez.
Arkadaşlarımla vakit geçiririm mümkün olduğunca veya işim uzadı derim geç giderim eve.
Az ve kısa cevaplar veririm laf soktuğunu hissedersiniz de açıkça sorun anne laf mı soktun hayırdır diye.
Veya pat diye konu açın laf sokmak çok cahilce acizlik falan diye.
Akşamları da oturmayın onunla alın bilgisayarınızı işim var diyip geçin veya kitap okuyun .

Bu kadar uzun kalmasına neden izin veriyosunuz ki, böyle önünü alamazsınız. Çocuk yokken ne yaparsanız evliliğiniz boyunca onu görürsünüz. O yüzden sınırları sert ve net çizin. Her tatilde uzun uzun kalmayın buradan başlayın önce, 1 hafta birinde 1 hafta diğer ailede kalın dönün tatilinizi yapın.
Çocuk olursa şuan “bunlar sorun mu” dediğin şeyler “boşansam mı” sorularına evrilecek. Bu yüzden gerekirse kötü olmaktan asla çekinme, iyiyken herkes iyi bakalım biraz kötü olunca kim yanında durucak. Mesela çok anlayışlı eş ağız değiştirecek mi, gerçek yüzünü görürsün.

Benim eşim çok anlayışlı mı desem ne desem böyle zarar verir derecede anlayışlı ve hep bu ortamda büyümüş ona garip gelmiyor bunlar. Direk bana karşı bir hakaret etmiyor kayınvalidem hep dolaylı yoldan söylüyor işini o kadar iyi biliyor ki.
Ona bu hareketleri sevmediğinizi söyleyin ve anahtarı değiştirin bu anlayışlı olmak değil bu erkek ailesi olma şımarıklığı.

Kızlar benim kayınvalidem böyle çevresi için çocukları için saçını süpürge etmiş onlar için her şeyi yapmış tabiri caizse bir yumurta bile kırdırtmamış ve oğullarını hala 5 yaşında çocuk gibi gören biri. Benim eşim evin küçük oğlu ve kaynanam ona çok düşkün. Ben nişanlıyken de bunun farkındaydım fakat kayınvalidemin bana karşı bir yanlışı olmadı ve zaten farklı şehirlerde yaşayacağız diye çok takmadım. Oğlu evleniyor diye çok zorlanıyordu ama kendini tuttu kötü bişey söylemedi sadece ‘oğlumu benden kaçırdın’ falan dedi önemsememeye çalıştım. Her yaz memlekete gidiyoruz ilk onlarda kalıyoruz ama istiyor ki 2 aylık tatilimizin tamamını onunla geçirelim. Kendi annemlerde aynı şehirde. Biraz da onlarda kalalım diyorum. Hayır diye bağırıyor. En son dedim sen annesin de benim annem anne değil mi o da bizi özlüyor dedim. Ben bir şey demedim tabi gidin diye geri adım attı. Şimdi de bizim yaşadığımız şehre ziyarete geldi. Biraz bizde kalmak istedi ne kadar kalır bilmiyorum. Eşim de ben de çalışıyoruz çocuk yok. Durmadan evimi topluyor temizliyor. Yapma ben yaparım haftasonu diyorum. Sonra da yoruldum bayıldım her yerim ağrıyor diye ağlıyor. Kendine iş çıkarıyor. Bugün camları silerken diyor ‘burdan düşersem herkes der gelini kaynanasını camdan attı diye’ anne ne alaka dedim. Rahatsız oldum laftan. Sonra gitarımı düşürdü. ‘Bu kırılırsa sen beni döversin’ diyor. Zaten tanıştığımızdan beri hep bir kurban rolünde. Sanki ben ona zorbalık yapmışım gibi ama asla kötü bir laf etmedim tartışmadık bile hiç 3 senedir. Dün akşam televizyonda evlilikle ilgili haber çıktı. Kayınvalidem diyor kimse evlenmesin herkes anasının dizinin dibinde otursun. Hiç cevap bile vermedim ama gece uykumu kaçırdı bu lafı. Ben arada eşimle şakalaşıyorum o duştayken lambayı kapatıp açıyorum. Görmüş benim böyle yaptığımı. Dün eşim duştayken o da lambayla oynuyor. Benim bazen başım ağrıyor migrenim var yatıcam diyorum. 1 saat sonra onun da başı ağrımaya başlıyor. Bu hareketler normal mi bana mı garip geliyor.
Normal değil. Benimki de böyle gibi ama sizinki biraz daha şiddetliymiş. Eşim ayağım kokuyor der o hayır senin ayağın kokmaz der. Oğlun yalan söylüyor derim hayır asla söylemez der oğlu kabul eder ama o yine etmez.😃 Sanırsın bunlar 5. büyük meleği doğurmuş. Ara ara laf da sokar. Önceden gülümser geçerdim ama şimdi ben de cevabını veriyorum. Karşılık vermeyince dozu arttırıyorlar çünkü onu fark ettim. Ayrıca bir şekilde şunu anlatın ona siz aşağı yukarı 10-15 sene içinde bu dünyadan göçünce oğlun ne yapacak? Yalnız mı kalacak? Sen öbür dünyadan yemek mi yapacaksın ona, gece yanında mı yatacaksın? Evet şimdiye kadar onla yaşadılar ama artık onların da başka bir yolu, ailesi var. E-devletten bile bakınca ailesi olarak eşi ve çocukları çıkıyor insanın. Bunu bir şekilde anlatın ona bence.

Ay konuyu ben açtım sandım o kadar benziyoruz ki😂
Bende 3 yıllık evliyim ve senin kaynanaın ikizi bende.
Benimki daha berbat ilk evlendiğimiz zamanlar onlarda kaldığımızda yataktan ben çıkardım o yatardı😂
Beni uyandırırdı gelip oğlu için uyusun yoruluyor derdi bende çalışıyorum.
Ama bizimki alıştı ya şimdi bu kadar kuduruk değil eşimin de büyük payı var onu hep belli bi mesafede tuttu eşim asla ama asla annesiyle benim hakkımda konuşmaz zaten karakter olarak bişetler anlatan konuşan biri değil devamlı annesini arayan biri değil haftada bir ararsa arar daha çok o bizi arar.
Canım anam modunda olmadı hiç bazen gidiyoruz kendince bişeyler yapmaya çalışıyor 4 kişilik sofrada sanki oğlu yiyemicek gibi önüne ayrı bişeyler koymalar filan 😂eşim tepki verir mesela anne saçmalama der onun hareketlerine.
Ama kaynanam bize yatılı gelmiyor bir kere geldi 1 aylık evliydik 1 gün kaldı onun dışında gündelik gelir gider.
Onunds payı var diye düşünüyorum.
İş yapma konusunda ay öldüm bittim dediğinde de ki sana kim iş yap diyor böyle kendi kendine iş yapıp yoruldum deme de yüzüne pat diye tersle bazen köylü kurnazı çok oğluna kendini iyi göstermek için o kadar uğraşıyor zaten benim annem çok becerikli o geldi evin havası değişti desin diye 😂😂
Bırak yapsın göstersin kendini yeni gelin sende dinlen lafını yapıyorsa da tersle

Back
X