Okulun ilk haftasi 1 sinifta sikayet

Bende kucukken atac almisim.annem farkedince dove dove gebertti sonrada arkadasima goturup ozur dilettirdi.cok rencide olmustum bir dahada yapamadim ama hic unutmam:sopa:.ornek olsun diye yazmadim aklima geldi yazdim:KK58:

Bu yaşlarda çocuklar her eşyayı kendine ait olarak görebiliyor. Bunun hırsızlık olduğunu düşünmemis olabilir. Benim yeğenim de pembe rengini çok severdi pembe olan tüm silgileri kalemleri kendine ait diye düşünür alır eve getirirdi. Israrla bunun yanlış olduğunu, başkalarının eşyalarını izinsiz almamak gerektiğini, böyle yaparsak hırsızlık yapmış sayilacagimizi izah ettik. Bir de aldığı eşya kiminse ona özür dileyerek geri vermesini sağladık. Senin kalemini senden habersiz alsalar ne hissedersin filan diyerek empati yapmasını istedik. Bir de beğendiği şeylerden kırtasiyeye gidip alıyorduk ki çocuktur heves eder aklı kalmasın.
Kesinlikle kızma veya cezalandirma yoluna gitmeyin. Kizsaniz da anlamaz çünkü daha çok küçük.
+1

Cocuk dunyaya getirmeyi bilen anneler acaba egitme konusunda neden her seyi sorun ediyor ? Ne var cocuk almis yapabilir bunun yanlis oldugunu bugune kadar ogretecek olan sizdiniz hadi anlamadi yine baska yolu yok bunun sorumlusu egtimde yeterli olamayan anne babadir.devlet meselesi haline getirmeyin.birinci sinifta ogretmenimin odul olarak verdigi cikolatalari asirmistik arkadasimla sonra sinifa cikolota ismarlamak zorunda kalmis ve orada ogrenmistik hata yaptigimizi :))))) kucuk hatalari bu kadar buyutup sorunmus gibi kendinizi strese sokarsaniz isiniz var. Cokkkk gerginimmmm suaaaan diye lafa girmeye hic gerek bile yok.siz bir annesiniz !

Ilkokulda eve bi kalemtras getirdim babam kimin diye sordu. Benim dedim. Once bi yanagima yalan icin obur yanagima da hirsizlik icin yapistirdi :D
Ondan sonra hic hirsizlik yapmadim ama yalanlarimi daha inanilir yaptim ona gore. Cocugunuza sert tepkiler vermeyin :)

Aynı fikirdeyim sizinle. Herkesin çocuğu ortalama çocuk ama maşallah öyle bir yetiştiriliyorlar ki hepsi premsss piremsesss. Birçoğunun zekası ortalama; güzellik olarak ortalama ama kabul eden yok. Bu çocuklar yarın öbür gün doktor olacak; hemşire olacak; öğretmen olacak; özel şirketlerde çalışacaklar. Kim pışpışlayacak onları acaba. Burada doktora; hemşireye; öğretmene yapılanların bin fazlasını onların çocuklarına da yapacaklar. O zaman ne olacak cidden çok merak ediyorum. Kendi işlerini kursalar müşteri memnuniyeti olmak zorunda. Bu yeni nesil sersefil olacak onu bilir söylerim. Ee herkes piremsesss herkes oğluşşş. Kim kimi nazlayacak. Herkes nazlanmak isteyecek. Merakla bekliyorum gelişmeleri.
Cocuk dunyaya getirmeyi bilen anneler acaba egitme konusunda neden her seyi sorun ediyor ? Ne var cocuk almis yapabilir bunun yanlis oldugunu bugune kadar ogretecek olan sizdiniz hadi anlamadi yine baska yolu yok bunun sorumlusu egtimde yeterli olamayan anne babadir.devlet meselesi haline getirmeyin.birinci sinifta ogretmenimin odul olarak verdigi cikolatalari asirmistik arkadasimla sonra sinifa cikolota ismarlamak zorunda kalmis ve orada ogrenmistik hata yaptigimizi :))))) kucuk hatalari bu kadar buyutup sorunmus gibi kendinizi strese sokarsaniz isiniz var. Cokkkk gerginimmmm suaaaan diye lafa girmeye hic gerek bile yok.siz bir annesiniz !

Aşırı tepki vermek istemiyorum demişsiniz ama aşırı tepki vermişsiniz bile.

Nasıl davranacağınızı bilemediğinizi öğretmeniyle ya da okulun rehber öğretmeniyle konuşabilirsiniz.

Yaptiginin cok ayip ve yanlis oldugunu söyleyip odasina gidip kapisinj kapatmasini üzgün oldugum icin yanliz kalmak istedigimi söyledim.

Aksamlarida evde alistirma kitabi var hep bir iki sayfa alistirma yapiyorduk bugün onuda iptal etmek istiyorum.

Cok asirisa tepki vermek daha dogrusu yanlis tepki vermek istemiyorum ama amannn nolmus iste cocuktur diyip gecmekde istemiyorum. Dogrusu nasil nedir bilemedim ilk defa
Bakip verecekmis cocuk merak etmistir sanki hirsizlik yapti...digeride hemen sikayet etmis tamam dogru degil ama minnaciklar

Cok gerginim su an.

Okula gideli su an tam 3 gün oldu. Ilk sikayet geldi. Sira arkadasinin kalemini almis. Cocuk geri vermeyince ögretmene söylemis. Ögretmen ben görmedim kim hakli bilemem demis. Kalem ortaya cikmis -nasil bilmiyorum anlatmadi ögretmeni. Ama bizimki almis. Bana bakip verecektim diyo ama hakli olsa verecegi tepkiyle degil. Vermeye niyeti yoktu sanirim. Ögretmende bizimkinin isteyerek aldiginin farkinda diger kizin annesi hersey yolunda mi diye sordugunda evet dedi. Ben soruncada bu olayi anlatti.

Ben simdi ne yapim nasil tepki verim kizima. Bide resmen ögretmene ne diyecegimi bilemedim yani. Ama asil derdim kizima nasil davranmaliyim. Sonucta bile isteye baskasinin esyasini almis
Sakin olun lutfen. Çocuğunuza yeni bir sey ogreteceksiniz. Baskalarinin esyalarini izinsiz alamayiz. Bunu sözel olarak anlamak istemeyebilir. O zamanda
Empati kurması icin evde ortam hazırlayın.
Kardeşi,kuzeni onun esyalarini aldiginda hissettikleri üzerine konuşun. Ancak gerçekten bu duyguyu hissetmesini saglayin. Sorunun çözümü icin ona zaman verin.

Gayet normal çocuk onun hırsızlık oldugunu bilmiyordur güzelce anlatmanız gerekir.Benim kızım da 1. sınıftayken harçlık veriyordum.
Bir gün öğretmen beni aradı koştum sınıfa ömrümde böyle bir şey görmedim gelen annelerden büyük ortaokul öğrencilerdeden harçlık istiyor dedi.Ben şaşırdım ben veriyorum dedim.Kızıma sordum meğerse,başka sınıf arkadaşları elindeki harçlıgı isterlermiş bizim saf da verirmiş.Kendisi harçlıksız kalınca büyük gördüğü ortaokul kızlarından annelerinden harçlık istermiş.
Çocuk zannediyor ki herkez birbirine para veriyor
Güzellikle anlattım çok sıkıştıgı durumlarda öğretmeni haricinde kimseden para istememsi gerektigini söyledim.Tamam annecigim dedi o oldu bir daha asla böyle birşeyle karşılaşmadık.

Ona inanin bu konuda.biraz zaman gectikten sonra farkli orneklerle baskasinin esyasini almanin kotu oldugunu anlatin.hikaye kitaplari alip bu konuyla alakali okuyabilirsiniz.
Anaokulunda bu durumlari yasayanlar olurdu ben o zamanlar bu tarz kitaplar okur ve allahin bize kusecegini soylerdim.cok sukur karsilasmadim hic.insaallah sizde de ise yarar.cocuk sonucta bilincli degil ki uzulmeyin yani

Yemek yemeden önce tekar konustuk. Ben senin sadece bakmak istedigini biliyorum annecim ama arkadasin bilmemis o an, birdaha bakmak icin bile olsa izin almadan baskasinin esyasini alma olur mu dedim. Olur annecin dedi konuyu kapattik

Yaptiginin cok ayip ve yanlis oldugunu söyleyip odasina gidip kapisinj kapatmasini üzgün oldugum icin yanliz kalmak istedigimi söyledim.

Aksamlarida evde alistirma kitabi var hep bir iki sayfa alistirma yapiyorduk bugün onuda iptal etmek istiyorum.

Cok asiri tepki vermek daha dogrusu yanlis tepki vermek istemiyorum ama amannn nolmus iste cocuktur diyip gecmekde istemiyorum. Dogrusu nasil nedir bilemedim ilk defa

Tepkinizi abarti buldum ben,evet normallestirmemek lazim ama yas itibariyle bu tarz seyler olabiliyor. 2-6 yas fallik donemdir ve erken ergenlik denilen dunyanin onun etrafinda dondugunu sandigi yaslar.. mesela cocuk pirasayi sevmiyorsa kimsenin sevebilecegini dusunemez. Muhtemelen cok kizacaginizi dusundugunden umursamazliga vuruyor,kendini savunma mekanizmasi bu. Aslinda onun sevdigi bi esyayi baskasinin almasini onemsemeyeceginden degil yani.
Kucuk kardesi de yoksa sayet,paylasmayi bilmiyor olabilir. Herseyi sahiplenir hakki gorur.
Yerinizde olsam karsima alip koca adam gibi ogutler vermez,sohbet havasinda degerler egitimi asilamaya calisirdim. Aksam yatarken masal anlatabilirsiniz mesela, kendi uydurdugunuz. Eger cocugunuz kiz ise,bi kiz cocugu varmis vs vs diye..
Bu arada super dadi diye bir program vardi,ceza yontemleri(paspasta bekletmek vs gibi) soke etmisti beni.. sunu da arastirin ki bircok pedagog siddetle karsi cikiyor paspas vs ceza uygulamalarina. Cocugunuzun kisiligine zarar verirsiniz,yok saymadan baska bisey degil odasina gonderme bence

Ben konuyla ilgili bi kitap okumustum kotu aliskanlikkara dair . 6 yasina kadar izinsiz esya alma almanayi ogrenilir diyodu .7 yasinda yaparsa uyari ve ikaz anlatma. 11 yasti sanirim kotu bisey oldugunu bilir diyodu. Bu zamana kadar anaokuluna gitmemisse bu konuyla ilgili bi ogreti yasamamissa bence bilmiyoda olabilir. Konuyu fazla uzatmayip net olan bi konusma yeterli olur. Ustune cok duserseniz tedirginliginizi hissedeese tepki cekmek icinde yapabilir aradaki cizgiyi koruyabilirsibiz insallah.

Yanlis hatirlamiyorsam adem gunesin bu konuyla ilgili bir yazisi var.orda bu yastaki cocuklarin tabiri caizse hirsizlik kavramini bilmediklerini ve bunun kesinlikle cocuga soylenip kizilmamasi gerektigini anlatiyor.sadece begenip almak sahip olmak istemesinden kaynakli bisey,kotu bir durum degil. onun icin kendisi de alsinlar nolcakki diyor.sadece bizim degil baskasinin esyasi oldugunu aldiginda uzulecegini gibi cocugun anlayacagi diledn soylemeli. Yaziyi bulup okursaniz daha dogru aciklamalar bulursunuz.

Cok gerginim su an.

Okula gideli su an tam 3 gün oldu. Ilk sikayet geldi. Sira arkadasinin kalemini almis. Cocuk geri vermeyince ögretmene söylemis. Ögretmen ben görmedim kim hakli bilemem demis. Kalem ortaya cikmis -nasil bilmiyorum anlatmadi ögretmeni. Ama bizimki almis. Bana bakip verecektim diyo ama hakli olsa verecegi tepkiyle degil. Vermeye niyeti yoktu sanirim. Ögretmende bizimkinin isteyerek aldiginin farkinda diger kizin annesi hersey yolunda mi diye sordugunda evet dedi. Ben soruncada bu olayi anlatti.

Ben simdi ne yapim nasil tepki verim kizima. Bide resmen ögretmene ne diyecegimi bilemedim yani. Ama asil derdim kizima nasil davranmaliyim. Sonucta bile isteye baskasinin esyasini almis
o donemd ebende bazen arkadaslrım sılgı boya kalemı vs gıbı esyalarını alırdım , hıcte yakalanmadım sansıma ;) ama sadece cok begendıgımden alırdım sonra bu yaptıgımın yanlıs oldugunu anladım ve hepsını ıade ettım bır sekılde egcıcı ır durum bu ama sız yıneden guzelce yaptıgının yanlıs oldugunu bunu alıskanlık halıne getırırse de buyuk yaptırımları olabılecegını soyleyın.

Back
X