Önyargılı değil, nötr başlamak gerekmez mi?

Ultraviyole

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Temmuz 2010
601
6
46
Diğer
Neredeyse büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilen ;gelin & kayınvalide & görümce nin

mutlaka geçinemeyeceği, tarafların birbirini her halükârda sevemeyecekleri ,yeni evli çiftin

hayatlarına sürekli müdahale edecekleri gibi, üstlenilen gelinlik rolünün çok zor ve çetrefilli

olduğuna dair bazı değişmez bezdirici ve soğutucu özelliği olan önyargılar var.

Sanıyoruz bilinç altında bu veya buna yakın ön kabuller taşımayan gelin & kayınvalide

sayısı çok azdır.Çünkü bu durum, farklı bir versiyonu olmamacasına, yaşanması mecburî

bir hakikatmiş gibi algılara sunulmuş, gelin ve kayınvalide arasındaki sürtüşme,

hikâyelere, fıkralara dahi konu olmuştur

Zihinde yılların ve belki de asırların tozunu biriktirmiş, anlayışına, müstakbel gelini /

kayınvalidesi / görümcesi ile ilgili sayısız yanlış kodlama yapılmış, belleğine yerleştirilen

'illa ki iyiliğini istemeyen" bir portreyle bağdaştırmış kişiler nasıl mutlu olacak ?Bu yanlış

ön kabulle, âdetâ zihinlere kazınan yanlış profillerle nasıl mutlu olunacak?

Genelleme yapmanın büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Önyargılardan uzak,gerçekçi yaklaşımlarla,anlayarak,tanıyarak ilişkilerin şekillenmesi gerektiği kanısındayım.

katılıyorum sana.ayrıca sanırım bu önyargıyı yıkabilenlerdenim.görümcem yok.ama eltilerim ve kayınvalidemle son derece güzel ilişkilerim var.iiyi niyetliyim ve onlarında iyi niyetine inanıyorum.çünkü eşimi seviyorum ve eşimi bana eş yapana kadar verilen emeklere saygı duyuyorum.

atomu parçalamak daha kolay herhalde.ben daha önyargıları değiştiremedim 6 yıldır.beni olmadığım gibi tanıdılar öyle devam ediyor.çok şey yaptım bunu değiştirmek için ama inanmak istedikleri gibi inandılar

Tabiki ön yargılı olmamak lazım,dediğim gibi görümce adayımı çok seviyorum hani annemle otursanız,annen pazarlık düzse evlenince çalış tamam mı gibi yönlendirmeler duyunca hımm diyorum o zaman demek ki,arkadaşlarım çevrem ailem haklı imiş yapılan yorumların genelde doğruluk payı çıkıyor :1closedeyes:

Son düzenleme:
ben önyargısızdımda noldu.çevremde konusmayan insanları görür ben hiç öyle olmayacam derdim.daha kendi anneme annecim demezken onlara hep ablacım abicim vs. derdim nişanlıyken.çok da iyi anlaşıyorduk ama evlendim ve herşey bitti.bu iyi niyetimi kötüye kullanmaya kalktılar.biz yiyelim içelim gezelim o bizim hizmetimizi yapsın istediler.kim kabul eder bunu.tabi sorunlar cıktı ve o ablacım dediğim insanla 3 senedir konusmuyorum..

Ben genelde böyle bir önyargı olduğunu düşünmüyorum.
Hatta genelde zavallı gelin, eşinin ailesine kendi ailesinden daha fazla değer verir.
Sonra da bir güzel görür karşılığını.
Bahsedilen gibi önyargı elbette vardır ama azdır bence.
İnsan tecrübe ettikçe görüyor ki, o önyargı diye bahsedilenler bir bir yaşanıyor.
Sıfatlar da bir yana tabi ki iyisi de kötüsü de var insanın, herkes aynı değil, istisnalarda var.

yeni bir arkadaş çevresine ilk girdiğinizde bile hemen etrafınızdakilere ayy canım arkadaşım diye nasıl hitap etmiyorsam evlenince de kayınvalideme canım annecim demedim haala de demiyorum...
haa seviyor muyum diye kendime sorduğumda bilmem çok aman aman bir sevgim yom ama sevmiyorum da diyemem benim gözümde kayınvalide değil eşimin annesi dir bu yüzden anne derim zaten. görümceme de abla derim ama görümcem farklıdır kayınvalideme ilk zamanlar nasıl davrandıysam mesafe konusunda aynı davrandım sonuçta tanımadığım insanlar karakterlerini bilmiyorum çoğu zaman sessiz kalıp dinledim gözlemlerdim zamanlada aramızda bir ilişki oturdu o da görümcemle ünv.den arkadaşmışız gibi bir ilişkimiz oldu. Gerçekten beraber iyi vakit geçiriyoruz, onlara gittiğimizde hiç sıkılmıyorum...

ön yargılı olmamak gerekir hiç bir zaman önyargım olmadı kimseye herkes muhakkak özünde iyidir, kendi kişiliğimi koruyarak hareket ettim hep belki şanslıyım burada açılan kaynana sorunlarının hepsine yakınını yaşamadım belki ondandır. fakat ilk başlarda mesafli olup tanıma aşaması olmalı. önce tanı sonra ona göre davran.

ilk baştaki mesafenin önyargıdan dolayı yapılmaması gerekir yoksa o mesafe kat b kat artar yazık olur

Genelleme yapmanın büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Önyargılardan uzak,gerçekçi yaklaşımlarla,anlayarak,tanıyarak ilişkilerin şekillenmesi gerektiği kanısındayım.

ben bunu yaptım a.s
evlendiğimde kimseye karşı önyargım yoktu.insanları önce tanımaya çalıştım sonra yakınlaştım ama hiçbir zaman kimseyle laubali bir ilişki de kurmadım
çok şükür görümcelerimle problem yaşamadım.kayınvalidemlede aramız iyiydi
şimdi eltim senin bahsettiğin önyargıyı bizlere karşı taşıyor ve biz ne yaparsak yapalım soğuk saygısız davranışlarda bulunuyor kaynım da ona benzemeye başladı.bu nedenle onlarla soğuk bir ilişkimiz var:1closedeyes:

kim demiş önyargıyla başlandığını 2+2 =4 edercesine bilmeliymişiz. savaşa gittiğimizi :) şöyleki ;
evliliğimin
1. senesi. ay çok iyiler.
2. senesi. aaaa gelin kayınvalideyle oturmalı diyorlar. ama görümceme de akılsız diyorlar kayınvalidesi ile oturuyor diye.
3. sene: ıııı yok yok iyiler herkesite aynı problem var tek benmiyim canımmmm :)
4. sene : bakarmısızın. gelinin akrabaları diye bişey yok. ama kendilerinin dıdısının dısısı en yakınları
5. sene : neyse işte böyle devam ederrr :)

genelleme yapmadım hiç ön yargılı olmadım, yüzüğü takana kadar gayet iyilerdi çokta iyi anlaşıyorduk çevremde dolanıp yüzük takalım diyip duruyorlardı, ne zaman yüzüğü taktık 180 derece dönüş yaptılar, nedendir bilinmez, 4 senedir cevabını bulamadığım bir soru :umursamaz:

Back
X