orucu bozmalı mıyım ?

ben kendi adima soyleyim iftara belki 15 dk vardi regl olmusum gittim koca tabak tatliyi mideye indirdim :60:allahim insan bu kadar mi pis bogaz olur sonrada kendimden tiksindim :27:iyiki oruc var 1 ayda midem azapdan kurtuluyor:52:yillardirda 1 damlada olsa bozarim dedem oyle demis annemlere bozmamiz gerektigini soylemis bu arada dedem din egitimi almis bir insan allahim kurani kerime asikdi adam resmen gece gunduz okur okur okur bikmadan usanmadan cocukken anlamazdim ufffff allahim dedemle ne zaman muhabbet edecegiz o hep kuran okuyor diye ic gecirirdik kendisi kurani bitmeden kimseyle konusmazdi :27:muhabbetleride hep kuranin uzerine olurdu tefsir egitimide almis ondan cok seyler ogrendim :46:

Arkadaşım oruç tutarken regl olduğun zaman iftara 1 dk bile kalsa orucunu hemen bozman gerekir. ve güne gün kaza etmelisin.

kadınların bu durumuyla ilgili net bir ayet yok. ( bazıları bakara 184 ü örnek veriyor ama orda regl halindeki kadınlardan değil yaşlı veya hasta kimselerden söz ediyor)

islamiyette net bir ayet olmadığı zaman bakacağımız yer hadislerdir.(namazın nasıl kılınacağı da kuranda yoktur mesela. ama hadislerden biliyoruz)
hadislerden de anlaşılacağı üzere o dönemde regl halindeki kadınların oruç tutmadıkları sonradan kaza ettikleri görülüyor. bu durumda biz de öyle yapmalıyız.

bununla ilgili birkaç hadis var. Hz. Ayşenin hadisleri ve Buharinin hadisleri var.

eğer kaza etmek mecburi olmasaydı mutlaka bunu özellikle belirtirlerdi.

mesela Hz. Muhammed teravih namazını bikaç kez kıldırdıktan sonra sonra kıldırmamış. insanlar bunu farz zannederler diye çekinmiş ve bunu açıklamış. bu da hadislerde yer etmiş.

farz olmadığı kesinleşince de daha sonra her ramazan devam etmiş.

yani en temizi sen bir damla bile görünce boz canım :) ama kalabalık bir ortamdaysan çaktırmadan bir yudumla bozup oruçlu gibi davranmak da edeptendir :)

Hayızlı kadın farz veya nafile oruç tutamaz. Bunun delili şu hadîstir: Hz. Peygamber'e 'Kadının dini neden ek-sik-tir?' diye sorulunca, Hz. Peygamber 'Hayızlı olduğu zaman namaz kılamayıp oruç tutamadığı için' diye cevap vermiştir.[19]
Nitekim bu hususta ictna vardır. Hayızlı bir kadın, hayızdan ötürü tutamadığı orucunu temizlendikten sonra kaza etmelidir, fakat hayızlı iken kılamadığı namazlarını kaza edemez. Hayız kanı kesildikten sonra, gusletmemiş olsa bile oruca başlaması farzdır.
Muaze isimli bir kadın şöyle rivayet ediyor: Hz. Aişe'ye 'Hayızlı bir kadın neden orucu kaza ediyor da namazı kaza etmiyor?' diye sordum. Hz. Aişe 'Biz hayızlı olduğumuzda orucu kaza etmekle emrolunduk, fa.kat namazı kaza etmekle emrolunmadık' dedi.[20]
Belki de bunun hikmeti şudur: Namaz çok olduğu için kaza edilmesi zor gelir, fakat oruç böyle değildir.

KAYNAKLAR:
[19] Buharî/298; Müslim/80, (Ebu Said'den)

[20] Buhari/315; Müslim/335

dört mezhebin imamıda bu konuda hemfikirdir.
çoğu arkadaşın söylediği gibi islamdaki her ayrıntıyı kuranda bulamayız.o dönemlerdede yaşamadığımıza göre,peygamber efendimize ,hadislere,ömürlerini bu yolda harcamış islam alimlerine başvurmalıyız.ona inanmıyorum,şunada inanmıyorum,ötekinide kabul etmiyorum diyerek ayetleri alakasızca yorumlayıp İslamı kendimize göre şekillendiremeyiz.

Sitede iyi ki dini konular yasak, iyi ki diyorum yanlış anlaşılmasın sebebi yaşanan polemikler.
Burası dini bilgileri öğrenebileceğiniz bir platform değil.

Dini bilgi için Kur'an-ı Kerim'i açıp okuyun lütfen...

Back
X