tayyare'cim
öncelikle bu halıya verilen paraya değer mi diyen arkadaşlar için birşeyler yazmak istiyorum. Evet chicco ana kucağı 200tl, tiny love oyun halısı 150 tl. ama inan bana ben verdiğim paranın her kuruşuna değer diyorum. sebebini de şöyle açıklayayım. öncelikle aynı veya muadili ürünleri kiralama imkanı varsa, yada daha önce kullanan birinden alma, tabiki ilk seçenek o olmalı, o zaman boşuna para vermeyelim denmeli. ama çevrenizde kullanan yoksa bence alınmalı diyorum. biz ana kucağını oğlum 1 ayını doldurduğunda almıştık, keşke daha önce alsaydık da dedim doğrusu. başta bi arkadaşım önermişti, "ben doğumdan 1. ayına kadar sadece onda yatırdım, biraz eğimli olduğu için kusup boğazına kaçma riski az" demişti. ha benim oğlum hep yatakta yattı 1. ayına kadar, ana kucağını alınca geceleri yatakta, gündüzleri anakucağında yatmaya başladı ve yataktayken herhangi birşey oldumu, hayır. ama bana en büyük avantajı ben nerdeysem oğlumuda yanıma alma imkanı verdi, ve oğlumun uyurken sadece yatağına alışmasını engellediğini düşünüyorum. böylece bir bebek telsizinden kar ettik :) ayrıca yatış pozisyonunda olduğu için bebiş araba koltuğundakinden çok daha rahat ediyordu. ayrıca alırken sonradan oturur pozisyona gelebilen modelinin olmasına dikkat ettim. ve tabiki bebiş içinde uyurken anakucağını taşıyabileceğim sapı olmasına. (chicco dakinde ana kucağının iki yanında uzun sapı var, bebiş içinde uyursa sizinde mesela odadan mutfağa geçmeniz gerekiyorsa yanınızda taşıyabiliyorsunuz).
tabi alırken sorup soruşturmadım mı, tabiki etrafımdaki pek çok kişiye sordum ve çoğunun verdiği cevap şu. "çocuk içinde en fazla 4-5 ay yatacak, bu süre için o para verilmez, ana kucağına gerek yok. alma zaten bebişin nası büyüdüğünü anlamıcaksın, yatmıcak içinde" ama ben yine de aldım, oğlum 5 buçuk aylık ve ben 4 buçuk aydır anakucağı kullanıyorum.. ve eğer almasaydım o 4buçuk ay napardım hiç ama hiç bilmiyorum. hadi uyurken yatağına yattı, gün içinde napıcak, 5 aylık hiç ana kucağına oturmamış bir bebeği direk anakucağına oturtursanız tabiki alışmadığı için istemeyecektir, ama erken alışırsa benim bebiş gibi onu kendine oyun malzemesi yapacaktır. daha önceki mesajımda da anlattım benim bebiş onu kaydırak gibi kullanıyor, o mesajı yazdıktan sonra bizimki ayaklarını ağzına almayı ve ana kucağının oyuncaklarına vurmayı keşfetti, şimdi ayaklarıyla oyuncaklara vurup ses çıkarıyor ve buna bayılıyor.
oyun halısını da aynı mantıkla düşünüyorum. bu halı sayesinde oğlumun oyuncakları yakalayıp çekmeyi öğrendiğini düşünüyorum. halının içine ilk yatırdığımızda oyuncakları yeni yeni görebiliyor dokunmaya çalışıyordu, şimdi hepsini ayrı ayrı ayırt edebiliyor, hangisine vurup ses çıkarması gerektiğini, hangisini çekip ağzına alabileceğini biliyor. tutyor, vuruyor, yakalıyor çekiyor. aynayı bu halıda keşfetti ve bayılıyor, hatta eliyle yayın kenarlarından tutup dönmeye çalışıyordu, artık kendi kendine dönebiliyor.ayağıyla yayları vargücüyle ittiriyor . şimdi diyeceksiniz ki bir bebek bu halı olmadan bişey öğrenemezmi, ne yani keramet halıdamı?? tabiki değil sevgili arkadaşlarım.. tabiki her çocuk kendi kendine tutmayı, çekmeyi, vurmayı öğrenir. ama şöyle bişi var, evet oğlumu çok seviyorum, onla vakit geçirmeye oynamaya bayılıyorum, ama bende bir insanım, 8 aylık hamilelik sürecinin en yorucu son aylarında bile çalışmış hiç dinlenememiş, tam izin alacakken bebişi sabırsızlanmış ve annesinin iznini beklememiş, bu yüzden erken doğum sezaryen ameliyatından geçmiş ve artık birazda olsa dinlenmeye ihtiyacı olan bir anneyim. sürekli bir elimde oyuncak, oğlumun en aktif zamanında onun tutmasını vurmasını, çekmesini bekleyemem ki.. kendimi bu durumda ona yeterli hissedemem, vaktinden çalıyormuş gibi hissederim, benim yüzümden öğrenmesi gecikmiş gibi.. ama halı olunca öyle değil, o içinde yatıp oyuncakları keşfederken, bende yatıyorum yanına onunla oynuyorum, böylece hem onunla ilgilenmiş, hemde kendime dinlenmek için vakit ayırmış oluyorum. bu yüzden 4-5 ay kullanıp atıcak diye düşünmemek lazım. o 4-5 ay o kadar kıymetli ki, hem benim, hem oğlumun gelişim süreci için.. işte bu yüzden verdiğim her paranın kuruşuna değer diyorum.. tabiki en güzeli varsa birinden almak, yada imkan varsa kiralamak.. mesela görümcem bize 4 yaşındaki kızının arabasını, araba koltuğunu, ve nekadar oyuncağı varsa hepsini verdi. biz onlardan tasarruf etmiş olduk. bizde onların ikinci çocuğu olunca oğlumun park yatağını, ana kucağını ve oyun halısını vericez.. gelin görümce dayanışması yani :):)
tayyare'cim, kusura bakma sana anca gelebildim canım.. pek dertliymişim :):) tomy için tv gibi olmaz mı demişsin ya, sanmıyorum, şöyle sanmıyorum tv deki hareketle çok hızlı, bebeğin takip edemediği kadar hızlı olduğu için zararlı deniyo. ama bu görüntüde resimler çok yavaş geçiyor, dönence gibi düşün. ama çok da tavsiye ettiğim bir oyuncak değil açıkçası, gerçi seven bebekler vardır muhakkak, bizimki de ilk başta 3-5 gün sevdi ama bidaha hiç ilgisini çekmedi. dönenceyle aynı işi görüyo, gece zaten yatağına yatıp onu izlemiyo. pek kullanamadık açıkçası.
oyuncak önerilerini okuduktan sonra yine görümcemin verdiği bir oyuncak vardı, adını bilmiyorum da, playskool'un, hayvanat bahçesi şeklinde, içinde üç tane hayvan var fil, aslan, maymun, önlerinde de buton var onların sevdikleri yiyecek şeklinde, o butonlara basınca önce o hayvanın sesi çıkıyor sonra müzik çalmaya başlıyor. butonlara vurmak için bide küçük çekici var, ben daha çekici kullanıp bunu oynayamaz diyodum ki, sen öyle yazınca çekiçsiz vereyim önüne dedim, ve cidden çok sevdi :) eliyle butonlara vuruyor sonra müziği dinleyip, bitince bidaha vuruyor.. acaba tesadüfmü dedik bi kaçında ama yok gayet dikkatli yapıyor :):) bazende tabi sırf oyun yapmak için üstüste vuruyor :) a dur hatta senin için ismini bulayım dedim araştırdım. Playskool müzikli hayvanat bahçem yaz googleye çıkıyor, 12+ diyor oyuncak için ama maşallah bizimki 5 aylıkken sevdi :):) arabayla dışarı her çıkışımızda yanımıza alıyorum :)
diş kaşıyıcısı da almayı düşünüyordum, zira bizimki de ellerini gırtlağına sokarcasına alıyor ağzına :):) tavsiyene uydum ama chicco nun soğutmalı diş kaşıyıcısını aldım, şimdilik pek ilgilenmedi onla ama dişleri iyice kaşınmaya başladığında seveceğini umuyorum :):)
bi de bizde aldık gözlük, yine chicco nun :) görenler karizma yapmaya şimdiden başlamış sizinki diyor :):)
yine oyuncak alır yada birşey öğrenirsem paylaşımlarımı yazarım. sevgiler canım...