Parçalanmış Aileler Konusunda Öğretmenin Yaklaşımı

Koalina

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2010
17.558
32.867
798
Kaç gündür bni çok rahatsız eden, uykularımı kaçıran bir konuydu bu. Geçenlerde yazmak istedim ancak öğretmenlerin çok olduğu platformlarda yazsam daha mı uygun olur diye vazgeçmiştim.
Bugün gördüm ki konu öğretmenlik olunca akıl veren çok, bana da düşer herhalde dedim ve derdimi dile getiriyorum:33:

1-1.5 ay oldu geçici görev yerime geleli. 4. sınıfı aldım. Okulun bulunduğu muhit kenar mahalle, parçalanmış ailelerin çok olduğu bir yer. Maddi durumlar iyi değil, mahallelerde kabadayı aileler mevcut...
Sınıfımda annesi vefat etmiş, ayrılmış bir kaç öğrenci bulunuyor. Dağınık ve kendilerinden bihaberler haliyle. Babalar deseniz daha ilgisiz, bir sorun olduğunda ulaşabileceğim bir veli yok. Bütün bunlardan öte çocukların ilgi muhtaçlığı dokunuyor bana. Hep de böyle şeyler bana denk gelir, geçenlerde sürekli üzgün olan bir öğrencimle konuştum. Analık diyor üvey annesine, analığım yemeğimizi falan yapıyor ama galiba bizi sevmiyor diyor kız. İçim kaldırmıyor gerçekten annesiz bir öğrencinin bana bakışını, benden beklentisini. Annen saçını örsün, annen kahvaltını yaptırmadı mı diye soramıyorum, anneyle ilgili bir şiir okuyamıyor aileyle ilgili konuları anlatamıyorum üzerlerine alınırlar diye.

Bu çocuklardaki genel durumu diğer öğretmenlerle konuştuğumda rehberlik öğretmenine göndermemi söylediler. Rehberlik öğretmeni iyi hoş ama yeterli midir? Bu çocuklara nasıl bir ilgi lazımdır, ne yapmak gerekir hiç bilmiyorum. Kimi konularda tolerans gösteriyorum zaten, üvey annesi saçını taramamış, ödevlerine bakmamış bunlar anlaşılabiliyor. Ama bunun dışında daha bir ilgiye muhtaçlar.
Sabahçıyız biz, öğleden sonra sınıflar dolu hani bazı etkinlikler yapsak sınıf yok. Hafta sonu da kurs olduğu için sıcak bakmadı idare (rahatsızlık vermeyelim diye herhalde). İlla ki ders konusunda olması gerekmiyor hatta tam tersi oyunlar, masallar, belki çizgi film izleme, tiyatro gibi kafalarını dağıtacak etkinlikler, eğlenceli şeyler olabilir diye düşündüm ama olmadı.

Ne yapılır ki bu çocuklara?

okulda spor salonu var mı orda bişeyler yapabilirsiniz çocuklar için

tüm olumsuzluklara rağmen hayatta başarılı olmayı konu alan bir çocuk tiyatrosu bulup
oynatabilirsiniz.özellikle problemli çocuklara rol verin.hem kafaları dağılır.hem hayatta dik durmayı öğrenirler.
kendilerine güvenleri gelir.
çok zor değil bence beden eğitimi gibi derslerde provaları yapılır
yıl sonunda ailelere seyrettirilir.
Allah kolaylık versin. lütfen pes etmeyin.

Babadan kalan bir anadan kalan iki oksuz derler
En zayif noktam cocuklar ,bu sekilde olan cocuklar.
Bilirsinix benimde oglum var biyolojik babasiyla ayrildik dogumdan sonra aramadi aramiyor iyi yapiyor ben yuvami kurdum cocugumla beraber masallah cok guzel gecimimiz calisiyoruz didiniyoruz ev edindik araba edindik basimizdan isler gecti talihsiz gercekten yeri geldi haftalarca pazara cikamadik aylarca ihtiyaclarimizi alamadik ama cocugumuzu mahruk birakmadik bu maddi bir boyutu birde ah maneviyati masallah sansim var esimle evliyim sevgiyle buyutuyoruz cocugumuzu

Allah herkeze nasip etsin cocuklar hep gulsun hep neseli olsun hep sevilsinler imtihan dunyasi bu

Bende o zaman annelere soyliyeyim cocuklarini birakmasinlar babalarina para olur illaki olur calisarak olur anneden kalan cocuklar mahrum mahcup bu hayatta bence herkez cocuk sahibi olurken kendi sorumlulugunu kendi alir erkek ayri kadin ayri
Illa evlilik birligimi olmali anneligi deva ettiemek icin bence hayir
Cocuklar bizim tek hazinemiz hep soyluyorum cocuklarinizi sevin gercekten caninizdan cigerinzden kopmus bir evlat ne verirseniz o sekilde isildayacak olan gozleri var belkidr sizin gibi bakiyorlar rabbim anneligi nasip ettiyse hakkinida vermek gerekiyor
Babalarmi onlar beni ilgilendirmiyor

bence herşeyden önemlisi sizin onlara anne şefkatiyle yaklaşmanız tabiki aktivitelerde önemli ama bnce en önemlisi sevgi ihtiyacını biraz olsun sizde bulması onları daha mutlu eder dıye düşünüyorum:16:

Babadan kalan bir anadan kalan iki oksuz derler
En zayif noktam cocuklar ,bu sekilde olan cocuklar.
Bilirsinix benimde oglum var biyolojik babasiyla ayrildik dogumdan sonra aramadi aramiyor iyi yapiyor ben yuvami kurdum cocugumla beraber masallah cok guzel gecimimiz calisiyoruz didiniyoruz ev edindik araba edindik basimizdan isler gecti talihsiz gercekten yeri geldi haftalarca pazara cikamadik aylarca ihtiyaclarimizi alamadik ama cocugumuzu mahruk birakmadik bu maddi bir boyutu birde ah maneviyati masallah sansim var esimle evliyim sevgiyle buyutuyoruz cocugumuzu

Allah herkeze nasip etsin cocuklar hep gulsun hep neseli olsun hep sevilsinler imtihan dunyasi bu

Allah hayırlı kapılar açsın size de çocuklarınıza da...
Bahsettiğim çocuklardan annesi vefat edenler de var, bir tanesinin annesi gördüğüm en iyi üvey anne diyebilirim.
Çocuğa tam anlatmamış da korkuyor öğrenecek diye, o benim oğlum, ben büyüttüm diyor. Okumasını çok istiyorum hatta ben de açıktan ortaokulu bitiricem onun sayesnde diyerek geldi. Böyle anneler de var, üvey diye saçını taramayanlar da..

Koalinacım iyi niyetli yaklaşımını anlayabiliyorum ama ben öğretmen ile öğrencilerin duygusal yakınlık kurmasına karşıyım. Onlar acılarını kanıksamışlardır ve onunla yaşamayı coktan öğrenmişlerdir. Sen bu sevgiyi yeniden hatırlatacaksın ve; ya tayin olup gideceksin ya da babaları olacak dangalaklar önünde engel olacaklar.

Dersin esnasında elinden geleni ver, senin onlara en büyük iyiliğin hayatı öğretmek olacaktır.

Allah hayırlı kapılar açsın size de çocuklarınıza da...
Bahsettiğim çocuklardan annesi vefat edenler de var, bir tanesinin annesi gördüğüm en iyi üvey anne diyebilirim.
Çocuğa tam anlatmamış da korkuyor öğrenecek diye, o benim oğlum, ben büyüttüm diyor. Okumasını çok istiyorum hatta ben de açıktan ortaokulu bitiricem onun sayesnde diyerek geldi. Böyle anneler de var, üvey diye saçını taramayanlar da..

Bılmıyorum belkı ben yanılıyorumdur
erkekler hamılelık vs bır surec yasamadıkları ıcın kı zaten babalıgı bebek dogduktan sonra tamamen 3. senesınde ıdrak edıyorlarmıs uzmanlar arastırmıs soyluyorlar
fakat annelık hamılelıkte baslıyor o ayrı bır seruven sonrada dogduktan sonrakı surecle devam edıyor o yzuden hıc anne olmamıs bırının o sevgıyı ılgıyı alakayı yuregınde hıssetmesı bıraz zor cok ıstese bıle ıllakı bır fark olacak.ben bu forumda hıkayesını aglayarak okdugum bır bayanın yazının bır kısmında ayan beyan bunu gormustum o farkında degıl belkıde cogu kısı fark etmedı kıyasladım ben yapamam oldum
yaptıgıda kotu bısey degıl

yani demek ıstedıgım baba olmayan bırının o sevgıyı ılgıyı vermesı daha kolay fakat daha once anne olmayan bırının bu durumu tamamen yerıne getırmesı cok zor ama bu zorluk sevgısız yemek yapmak saclarını taramamakla hıc ılgılı degıl o ınsanlıkla alakalı

ve tabıkı tum bunlara ragmen anne olamayan ve baska sekılde annelıgı cok yuce sekılde yapanlar yokmu elbette var bu forumdakı bayanda bunlardan bırı okursa kırılmasını ıstemem

Son düzenleme:
Kaç gündür bni çok rahatsız eden, uykularımı kaçıran bir konuydu bu. Geçenlerde yazmak istedim ancak öğretmenlerin çok olduğu platformlarda yazsam daha mı uygun olur diye vazgeçmiştim.
Bugün gördüm ki konu öğretmenlik olunca akıl veren çok, bana da düşer herhalde dedim ve derdimi dile getiriyorum:33:

1-1.5 ay oldu geçici görev yerime geleli. 4. sınıfı aldım. Okulun bulunduğu muhit kenar mahalle, parçalanmış ailelerin çok olduğu bir yer. Maddi durumlar iyi değil, mahallelerde kabadayı aileler mevcut...
Sınıfımda annesi vefat etmiş, ayrılmış bir kaç öğrenci bulunuyor. Dağınık ve kendilerinden bihaberler haliyle. Babalar deseniz daha ilgisiz, bir sorun olduğunda ulaşabileceğim bir veli yok. Bütün bunlardan öte çocukların ilgi muhtaçlığı dokunuyor bana. Hep de böyle şeyler bana denk gelir, geçenlerde sürekli üzgün olan bir öğrencimle konuştum. Analık diyor üvey annesine, analığım yemeğimizi falan yapıyor ama galiba bizi sevmiyor diyor kız. İçim kaldırmıyor gerçekten annesiz bir öğrencinin bana bakışını, benden beklentisini. Annen saçını örsün, annen kahvaltını yaptırmadı mı diye soramıyorum, anneyle ilgili bir şiir okuyamıyor aileyle ilgili konuları anlatamıyorum üzerlerine alınırlar diye.

Bu çocuklardaki genel durumu diğer öğretmenlerle konuştuğumda rehberlik öğretmenine göndermemi söylediler. Rehberlik öğretmeni iyi hoş ama yeterli midir? Bu çocuklara nasıl bir ilgi lazımdır, ne yapmak gerekir hiç bilmiyorum. Kimi konularda tolerans gösteriyorum zaten, üvey annesi saçını taramamış, ödevlerine bakmamış bunlar anlaşılabiliyor. Ama bunun dışında daha bir ilgiye muhtaçlar.
Sabahçıyız biz, öğleden sonra sınıflar dolu hani bazı etkinlikler yapsak sınıf yok. Hafta sonu da kurs olduğu için sıcak bakmadı idare (rahatsızlık vermeyelim diye herhalde). İlla ki ders konusunda olması gerekmiyor hatta tam tersi oyunlar, masallar, belki çizgi film izleme, tiyatro gibi kafalarını dağıtacak etkinlikler, eğlenceli şeyler olabilir diye düşündüm ama olmadı.

Ne yapılır ki bu çocuklara?

gerçekten yazdıkların çok iç acıtıcı şeyler...bi çocuk için anne ve babadan yoksun olmak kadar kötü hiç bişey yoktur...ben rehber öğretmenim.. bulunduğum okulda maalesef parçalanmış aile çocukları veya ebeveyn kaybı yaşayan çocuklar var. ilk başlarda zor olsa da (kendilerini diğer arkadaşlarıyla kıyaslıyorlar çünkü) zamanla bunu kanıksıyorlar.. ve benim mesleki anlamda en yetrsiz kaldığım çalışma grubu bu mağdur çocuklardır.. çünkü parçalanmış ailelerde bilinçli bir anne veya babaya sahip çocuk sayısı inan bir elin parmaklarını geçmiyor.. hala bir arada olup anne-babalık görevini yapayamaynlar da var tabi onlara hiç değinmiyorum bile...bu çocuklara sevgi ilgi anlamında ne katabilirsin bilmiyorum ama bence onların herşeyden önce bilinçli bi şekilde yetişmeye ihtiyaçları var...sorumluluk almak, kurallara uymak, olabilecek davranış bozukluklarına karşı hazırlıklı olmaları daha önemli...çünkü aile ortamında büyümeyen çoğu çocuk maalesef ki şuça büyük bi yatkınlık gösteriyor (tabi ki tamamı değil ama büyük bi kısmı)...bi de bahsettiğin ortam buna çok müsait anladığım kadarıyla... böyle çocukların hayatını kurtamak galiba sadece filmlerde ve hikayelerde oluyor...çok üzülüyorum ama düzgün bir aile hayatı olmayınca bazı şeyleri sadece dışardan birilerinin vermesi yetmiyor :43:

Öğretmek gibi bir sorumluluk var üzerinizde, empatiyi fazla kurup kendinizi yormakta var... Ne yapmak lazım. Bu tip öğrenciler arasında gerçekten sorunlu olarak gördüğünüz öğrenciler için rehberlik birimi ile birlikte çalışabilirsiniz benim ablamda öğretmen, resim dersleri veriyor bu öğrencilere, içlerindekini resime dökenler çıkıyor, müzik öğretmenleri ile müzik klubu kurdular içlerinde müzikle rahatlayanlar oldu, spora meğilli olanlar çıkıyor içlerinde çok başarılı oluyorlar çünkü içlerinde biriken öfkeyi sporla atıyorlar..Bundan fazlasını yapamazsınız, yapmamalısınız.

telefondan alinti yapamadim...
elmeyracim soylediklerinde cok haklisin aslinda.
Rehberlik ogretmeninin soyledigi gibi suca egilim ve karakter gelisimi konusunda sorunlar var. muhit olarak genelde boyle sorunlar var aslinda. ozel ilgi yerine bu konuya egilmem daha iyi olacak gibi.
Yprum yapanlara tesekkurler yine de bekliyorum fikirlerinizi elbette

Her zaman olan çocuklara oluyor .En zoru da boşanma sonucu arada kalıyor çocuklar.Anne babadan kaçırıyor,baba anneden kaçırıyor maalesef.Benim çok sorunlu bir öğrencim de bu şekildeydi.Ordan oraya kaçak hayatı yaşatmış annesi ,babasına göstermemek için.Çocukta düzen yoktu,saygı yoktu,hep dikkat çekme isteği....Neredeyse 1 yılı buldu okul düzenine alışması.Aslında girişken bir çocukmuş ama arkadaş ortamında hep bir önyargı da vardı.Pano hazırlama,şiir sunumu ,skeçlerde rol alma falan hoşlanarak yaptığı şeylerdi.Tam alışmıştı ki yine annesi kaçırmış yaz tatilinde.Üzülüyorum böyle duyunca ama yapacak pek bir şey de bulamıyorum ki...

Veli toplantisi ise yarar belki de. Veliler icin ogretmene mahcup olmamak onemli oluyor hangi kesimden olursa olsun. Her turlu kisisel bakim hakkinda taleplerinizi bildirebilirsiniz kırıcı olmadan. Ben denemistim etkili oluyor baya. Sinif ortaminda oldugu icinde genel konusmus kimseyi suclamamis oluyorsunuz.

Veli toplantisi ise yarar belki de. Veliler icin ogretmene mahcup olmamak onemli oluyor hangi kesimden olursa olsun. Her turlu kisisel bakim hakkinda taleplerinizi bildirebilirsiniz kırıcı olmadan. Ben denemistim etkili oluyor baya. Sinif ortaminda oldugu icinde genel konusmus kimseyi suclamamis oluyorsunuz.

Toplantıya gelmiyorlar ki zaten, üvey anne sçaını taramayan kadın kalkıp toplantıya gelir mi...

Toplantıya gelmiyorlar ki zaten, üvey anne sçaını taramayan kadın kalkıp toplantıya gelir mi...
bizzat arayip davet ederswniz geliyorlar. Ben de kotu bir bolgede yaptim öğretmenlik sac taramamak ne ki ama biz arayip cagirsigimizda sirf ben kotu uvey anne değilim imaji vermemek icin bile geliyorlar. Ama dedigim gibi bizzat arayin.

telefondan alinti yapamadim...
elmeyracim soylediklerinde cok haklisin aslinda.
Rehberlik ogretmeninin soyledigi gibi suca egilim ve karakter gelisimi konusunda sorunlar var. muhit olarak genelde boyle sorunlar var aslinda. ozel ilgi yerine bu konuya egilmem daha iyi olacak gibi.
Yprum yapanlara tesekkurler yine de bekliyorum fikirlerinizi elbette

nobodynin fikirleri cok hoş.

Ben eğitimci gibi bakamadığım ve eğlenceli seyler yapmak konusunda kısır olduğum icin cok fazla fikir beyan edemiyorum :)

Ama yaklaşımın cok güzel cnm. Harika bir öğretmensin sen.

Hassasiyetin için yürekten kutluyorum ve bütün annesiz çocuklar adına kocaman sarılıyorum sana.

En yumuşak karnımdır bu konu; nerede annesiz bir çocuk görsem yüreğim dağlanır; ben de öksüz olduğumdandır belki. Bu mesajı da hüngür hüngür yazmam ondan...

Belki daha sonra çözüme katkı sağlayabilecek mesaj yazabilirim ama şu an içimin boşalma zamanı gelmiş sanırım.

sizce sinif gazetesi olusturmak nasil fikir?
aylik olarak olusturabiliriz. gazete dedigim de kartonlarla biz hazirlariz.
aylik olarak ogretmenlerle roportaj, fikra, onemli gelismeler gibi seyler olabilir.
ozellikle bu cocuklara gorev verirsem de sorumluluk bilinci gelistirebilirler diye dusunuyorum. uzun zaman akillarini mesgul edecek ve yeni fikirler uretmelerini saglayacak hem de surekli fikir alisverisi yapacagimiz icin ilgilenmis olurum...

Back
X