Mezeler - Ordövrler Patatesli Kol Böreği (Efsane Un İle)

01vuslat

irem'im
Kayıtlı Üye
18 Ocak 2012
892
10
46
İzmir
6 Kişilik
Hazırlama Süresi 40 dk.
Pişme Süresi 30 dk.

Malzemeler:

Hamur için:

2 Çay Bardağı Yoğurt
2 Ad. Yumurta
1,5 Yemek Kaşığı Sirke
4-5 Su Bardağı Un
2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Paket Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Tuz

(üzüm sirkesi kullandım hanımlar, böreğimizin hem puf hem çıtır
olması için. Tercihen elma sirkesi ya da soda da kullanabilirsiniz.Denedim fark olmuyor.)

$SANY2214.webp

İç Harcı:

7-8 Adet Haşlanmış Patates
1 Ad. Soğan
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
2 Çay Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Salça
Birer tutam Kimyon, Kırmızı ve Karabiber

$SANY2223.webp

İç harcı yerleştirilirken 125 gr margarine ve 1 çay bardağı sıvı yağa ihtiyacımız olacak.

$SANY2222.webp

Üzeri için:

1 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Yumurta Sarısı

Yapılışı:

Önce patateslerimizi haşlanmak üzere tencereye alalım, hamurumuzu yoğururken onlar hazır
hale gelsin.

$SANY2212.webp

Şimdi hamur yoğuracağımız kaba ayarladığımız ölçülerde yoğurdumuzu, yumurtamızı,sirkemizi,
sıvı yağımızı, kabartma tozumuzu ve tuzumuzu koyarak çırpma işlemine başlayalım.

$SANY2217.webp

Malzemeler karışınca yavaş yavaş unumuzu ilave edelim ve özlü bir hamur elde edene
dek yoğuralım.

$SANY2218.webp

$SANY2219.webp

$SANY2220.webp

Hamurumuzun üzerini kapatarak 45 dk. dinlenmeye bırakalım.

$SANY2221.webp

4 su bardağı un hamurun istenilen kıvama gelmesi için yeterli oluyor.
Kalanını hamuru açarken kullanmak için.

Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlayalım:

Haşlanan patatesleri soyup ezelim.

$SANY2227.webp

Soğanlarımızı yemeklik doğrayarak 2 yemek kaşığı yağda kavuralım.

$SANY2228.webp

Salçamızı 1 çay bardağı ılık suda eritelim. (salçamı yeni yaptım sayılır. Biber salçası olduğundan
biraz acı birazda tuzlu. O yüzden bu işlemi yapıyorum.)

$SANY2226.webp

Erittiğimiz salçamızı soğanlara ekleyerek 1 dk daha kavurma işlemine devam edelim
ve ocaktan alıp ezdiğimiz patateslerin üzerine dökelim. Tuzunu, kimyonunu, kara ve kırmızı biberini
ekleyerek karıştıralım. (Baharatları en son ekliyoruz ki tatları ve kokuları kaybolmasın.)

$SANY2229.webp

$SANY2230.webp

$SANY2231.webp

Dinlenmesi için bıraktığımız hamurumuzdan yumruk büyüklüğünde bezeler yapalım.

$SANY2234.webp

$SANY2235.webp

Tavamıza margarini ve sıvı yağı koyup erimesi için ocağa alalım.

$SANY2232.webp

Bu arada fırınımızıda 180 dereceye ayarlayalım ısınması için.

Artık ilk bezemizi incecik açmaya başlayabiliriz. (Dinlenmeye bırakılmayan ve açılmayı bekleyen bezelerin üzerini bez
yada sofra yardıyla örtersek kurumalarını önlemiş oluruz. Bu hamurumuz dinlendiği için pek gerek yok.)

$SANY2236.webp

$SANY2239.webp

Hamurumuzu açtık, şimdi erittiğimiz yağdan az miktarda açtığımız yufkamıza sürelim.

$SANY2240.webp

Yufkamızın tam ortasına gelecek şekilde boydan boya patates harcımızı koyalım.

$SANY2241.webp

Yufkamızı yarım ay şeklinde katlayıp içine sürdüğümüz yağdan birazda üst yüzüne sürelim.

$SANY2242.webp

Rulo şeklinde sarıp diğer bezelerimizide aynı işlemden geçirelim.
Yağladığımız tepsiye ya da yağlı kağıt üzerine dizelim. (istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.)

$SANY2243.webp

Artan yağımızın içine 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yumurta sarısı ekleyerek üzerlerine sürelim.

$SANY2244.webp

$SANY2246.webp

(üzeri için olan yoğurt ve yumurta sarısını, yufkalardan artan yağ ile kullanacağımız için malzemeler kısmında resim koyamadım, çünkü eksik olurdu kusura bakmayın :) )

$SANY2247.webp

180 derecede ısıttığımız fırına sürelim 30 dk pişirelim.

$SANY2248.webp

$SANY2249.webp $SANY2250.webp

Afiyet olsun canlar :16:

Gece gece olucak şeymi bu şimdi :19:

Abla naptınn sen banada gönder ayranla sıcak sıcak ohhh:36:

Ellerine sağlık denicek laf bulamıyorum süpersin. Maşaallah yarışma baya lezzetli geçiyor :56:

Atla gel canım yiyelim hep beraber mis gibi :9:
Ödüm koptu bir an börek elimde patlayacak diye, elk. kesintisi yaşadık kızlar. yufkaların bi kısmını mum ışığında açtım :9: bazı resimlerde açma tahtamın yanında mor mumum bile çıkmış :9: Allah'tan pişirme aşamasına kadar elk. geldi, yoksa hem içimde kalırdı hem eşimin dilinden kurtulamazdım :9:

Atla gel canım yiyelim hep beraber mis gibi :9:
Ödüm koptu bir an börek elimde patlayacak diye, elk. kesintisi yaşadık kızlar. yufkaların bi kısmını mum ışığında açtım :9: bazı resimlerde açma tahtamın yanında mor mumum bile çıkmış :9: Allah'tan pişirme aşamasına kadar elk. geldi, yoksa hem içimde kalırdı hem eşimin dilinden kurtulamazdım :9:
:9::9: Gördüm mumunuzu :1:

Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor, vallaha gelirim hiç çekinmem en sevdiğimşeyde ev yapımı patatesli böğrektir :27:

mantı katagorisi olsun bende katılcam:56:

offf bu nee yaaa süperrrr görünüyor vallahi canım çekti yaaa
naptınnn bayılırımm böreğe
avucumu yalayayım bari bir yerim şişmesin:9:
ellerine sağlıkk canımm elin,kolun dert görmesin

Teşekkür ederim kızlar. Keşke tattırma imkanım olsaydı :31: Denemenizi tavsiye ederim kesinlikle pişman olmayacaksınız garanti ediyorum :16:

harikaaaaaaaaaa gözüküyor patatesli böreklerede bayılırım :56::56:en kısa süre icinde deniycem cıtır cıtır oh mis gibi valla eline emegine saglık canımm:16::16:

Nasil aciktim anlatamam, üstelik en sevdigim börek bu

ellerine saglik :56: basarilar dilerim

harikaaaaaaaaaa gözüküyor patatesli böreklerede bayılırım :56::56:en kısa süre icinde deniycem cıtır cıtır oh mis gibi valla eline emegine saglık canımm:16::16:

ne kadar güzel bir anlatım olmuş.ellerine sağlık

Maşaallah abla ne yaptın yaa.. :52:çok güzel gözüküyor...:56: Ellerine sağlık...:16:

Teşekkür ederim kızlar beğenmenize sevindim :34:

ellerine sağlık canım ne güzel anlatmışsın resimli,açıklamalı..
patatesli,el açması böreğe de bayılırım oldum olası
yalnız bidahaki sefere istersen yüzüğünü falan çıkar parmağından,çok sağlıklı olmayabilir:)
başka tariflerini de beklıyorummmmmm

ellerine sağlık canım ne güzel anlatmışsın resimli,açıklamalı..
patatesli,el açması böreğe de bayılırım oldum olası
yalnız bidahaki sefere istersen yüzüğünü falan çıkar parmağından,çok sağlıklı olmayabilir:)
başka tariflerini de beklıyorummmmmm

teşekkür ederim canım beğenmene sevindim :34:
valla yüzük hiç aklıma gelmedi, doğum yapalı 6 ay oldu hala alyansımı takamıyorum da ayıptır söylemesi takıntı gibi bişe oldu yani :9: ama haklısın bir daha ki sefere dikkat ederim teşekkür ederim hatırlattığın için :34:

Patatesli bütün böreklere bayılırım, ellerine sağlık nefis görünüyor, lezzetide güzeldir eminim:)

Back
X