Bahçe Bakımı ve Çiçekler Phalaenopsis orkidem ölüyor mu :(

tourmaline

Nirvana
Kayıtlı Üye
26 Mart 2009
5.553
200
688
- Yurtdışı
Orkidelerim hediye geldi..ve geldiği günden beri giderek cansızlaşıyor..2-3 çiçeği soldu hatta..
fazla da sulamadım su sevmez diye..
neden böyle oldu acaba?
koyduğum yerde güneş ışığına maruz kalmıo,gölgede kalıyor acaba ondan mı?
bir de saksıda kum yok, içerisindeki şey sanki talaşa benziyor..
ne yapmam lazım?

muhtemelen yerini sevmemistir canim günesi seven bir bitki cünkü. bu cicek kumda yasamiyor böyle odun parcalari gibi biseyin arasinda yasiyor.haftada bir sulamakta yeterli geliyor.benimde iki tane var.
günes alan bi cam kenarina koy kendine gelir insallah.

Son düzenleme:

banyo mutfak gibi nemli yerleri sever demişler..saksını değiştirsem mi acaba küçük mü?
ben de neredeyse saksıyı değiştirip o talaşları atıp yerine kum koyucaktım..ay çok ilginçmiş...
ofisin cam kenarına koydum ama öyle aman aman güneş almıo..eve mi getirsem acaba?

Eklemiş olduğun 2. resimde gördüğüm kadarıyla saksıda 2 kök var sanki. Öncelikle saksının şeffaf olması gerekiyor. Bu şekilde hediyelik olarak satılan orkideler 2 saksıda oluyor. Bu seramik saksının içinde birde şeffaf olanı vardır. Orkidenin köklerinin hafif güneş görmesi gerekir. Bu nedenle ilk başta şeffaf saksıda bulunsun. Sulama olarak haftada yarım çay bardağı su yeterlidir. Dibinde su bulundurmamanı tavsiye ederim. Birde direk güneş ışığı görmesin yaprakları yanar. Benimkiler cam önünde ama evim kuzey cephe olduğu için güneşi direk olarak göremiyor Orkide çiçek açtığı zaman yaklaşık 3-4 ay gibi çiçekli kalıyor. Daha sonra çiçekleri dökülüyor. Bu sefer yaprak vermeye başlıyor. Türüne göre çiçek verdiği sap sararabiliyor. Bende 4 tane var. Çiçekleri her döküldüğünde o sapta sararıyor. Dibinden kesiyorum. Çiçek açma zamanı geldiğinde tekrar sap veriyor. Ama annemdeki hep aynı saptan çiçek açıyor.

Haftada yarım çay bardağı su ve üzerine direk güneş ışığı gelmeyen bir yerde muhafaza edebilirsen orkiden uzun süre seninle olur. Birde hava değişimden muhafaza etmeni tavsiye ederim.

Bu arada orkide severlik sanırım bir hastalık 1 tane alıp daha sonra almayan arkadaşım yok. En az bende var o bile 4 tanecik. Resimler son aldığım koyu bordo yok

Eklentiler

• $32380_10151630257449515_628567435_n.webp
    20,6 KB · Görüntüleme: 1.994
  • $575569_10151630257444515_1904993505_n.webp
    30,4 KB · Görüntüleme: 2.094
Aslında canlı duruyo ama yaprakları açık yeşile dönmüş sanırım fazla güneşte kalıyo direk güneş görmesin tatlım

kızlar son hali daha da kötü..iki daldaki çiçekler soldu döküldü, o iki dal sarardı o dalları ben zaten alttan 3.boğumdan kesmiştim..
bazı yapraklar sarardı döküldü..bu saksının içine baktım ama şeffaf bir kap yok...
herkes farklı birşey söylüyor ay kafam karıştı ((

pencere önünden aldım daha içeride gölgede tutuyorum..haftada 1 kere suluyorum..alttaki yaprakları neden sarardı döküldü acaba?
çok su vermiş olabilir miyim?yarım çay bardağı baya azmış..bir de vantilatörü çiçeğe tutuyorum rüzgar seviyormuş demişlerdi..

Canım orkideler rüzgardan pek hoşlanmazlar benim bildiğim kadarıyla o yüzden vantilatörü tutma bence. Bide çok suluyor olabilirsin o yüzden dökülüyordur yaprakları. Dediğim gibi ben haftada yarım çay bardağı veriyorum ve hepsi gayet sağlıklı. Eğer yakınlarında yapı market filan varsa oralarda orkideler için özel saksı ve toprak satılıyor. Ona ek tavsiye ederim. Bide seramik saksının dibi delikmi yani verdiğin fazla su dışarı tahliye oluyormu içeride birikiyorsa rutubetlenmiş olabilir toprağı böceklenir o zaman oda döker yaprakları.

Sen dediğim gibi en temizi haftada yarım çay bardağı ver. Ben senelerdir öyle yapıyorum. Bide ne çok gölgede olsun nede çok güneşte. Hani annelerimizin eskiden menekşeleri olurdu ya aynı onun gibi olacak güneşi. Güneş görsün ama direk üzerine gelmesin.

saksının altında delik yok canım, delikli bir saksıya onu da tabağın içine mi yerleştirmek gerekiyor?
hmm tam tersini okumuştum netten..ama sen tecrübelisin dediğini yapıcam tabii orkidem ölmediyse daha göremedim iş yerinde

o zaman kesinlikle fazla suyun tahliye olamamasından kaynaklanıyor sorun. En kısa sürede delikli saksıya dikmeni tavsiye ederim. Önce delikli saksıya dik. Sonra altına tabak koyarsın. Saksı şeffaf orkide saksılarından olursa çok daha iyi olur. Orkide saksısı ve toprağı bulabilecek misin varmı çevrende yapı market?

Orkidem çok güzel bir haldeydi fakat tatil için şehir dışına çıkmam gerekti kimseye de emanet edemedim yanımda getirdim ancak geldiğim günden beri gittikçe kotulesiyor yaprakları soldu en son kesmek zorunda kaldım şimdide köklerinde birseyler olmuş ne yapmalıyım en doğru yöntem ne dir orkidemi kurtarmak istiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…