Photoshop Bir Fotoğrafçının Olmazsa Olmazı Olmalı mıdır?

syyskuu

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2013
321
8
0
İstanbul
Merhabalar;

Uzun süredir bu konu tartışılmış olsa da sizin fikirlerinizi de merak ediyorum.

"Profesyonel çekilmiş fotoğrafların dijital ortamda ( photoshop ile ) işlenmesi, renk, ışık, dijital make-up ( makyaj ), re-touch işlemlerinden geçmesi ile ilgili fikirleriniz."

Bu konuda herkes ikiye bölünmüş durumda. Aşırısından söz etmemekle beraber fotoğrafın durumuna göre yapılan müdahaleleri ben hoş bulmanın yanı sıra aslında gerekli de buluyorum. Bu Doğa Fotoğrafçılığı gibi doğallığı fotoğraflamak amaçlı olan çekimleri kapsamıyor. Moda, Kişisel Konsept Çekimleri, Promo, Düğün, Özel Gün gibi insan bazlı ve görsel açıdan backstage'i olan çalışmalarda photoshop'un en az ışık ve ekipman kadar gerekli olduğunu düşünüyorum. Ünlülerin fotoğraflarının aşırı oynanmasını asla ve asla yanlışta bulmuyorum. Topluma mal olmuş isimlerin fotoğraflarını billboard gibi reklam standlarında hiç kimse selülitli, makyajı bozulmuş şekilde görmek istemeyecektir. Fotoğraf bir sanat işidir. Ancak "moda fotoğrafçılığı"nda fotoğrafın öncesine ve sonrasına verilen emek yalnızca makine ile sabitlenir. Bu ayrıma yapmak gerekir diye düşünüyorum.

Gelin / Damat çekimlerinde bir çok fotoğraf görüyorum. Sayfalarca albümlere ne yazık ki hiçbir müdahale edilmeden senelerce saklanması için basılmış. Photoshop'u bilmeyen kişiler için bu sorun teşkil etmese de, doğru bir müdahale ile üstüne koyulan ya da kurtarılan bir çok fotoğrafı gördüklerinde çok beğendiklerine şahit oldum.

Photoshop'a tepkili olunmaması gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışında bir çok fotoğrafçının fotoğrafı dijital ortam da görmeden asla yayınlamadıklarını da görüyorum. Bizi çok iyi isimlerden ayıran tek özellik ise söz konusu işe yapılan yatırımı sadece maddi olarak yapmamız. Kalben severek yapmak ve deyim yerindeyse bir çocuk gibi her noktasını çomakla kurcalamak bizi olmak istediğimiz noktaların en tepesine taşır.

Ancak lütfen photoshop müdahalesini " Foto X" şeklinde dükkan açıp 3 saatte vesikalık veren fotoğrafçı dükkanlarındaki işlemlerle karıştırmayınız. Çünkü onlar size yalnızca yüzünüzü bir robot gibi parlatarak burun deliklerinizi pürüzsüzlükten kaybedene kadar photoshop yapacaklardır :)))

Sevgiyle!

profesyonel çekilmiş fotoğraflar zaten gözün gerçekte gördüğünü yansıtmıyorki.... hangi göz 10-20 lensle çekilmiş bi fotoğraf gibi görebilir.. fotoğraflar birazda görmek istediğimiz hoşluklardır aslında.. photoshop son derece gereklidir bence..

bazıları o kadar abartıyorlar ki fotoğrafı işlemeyi, o zaman hiç beğenmiyorum.
ciltte leke sivilce olur, onu elbette alsınlar.çok belirgin kırışıklık olur, azaltsınlar(tamamen silinmesi komik oluyor, yaş 40 ama 15lik bir cilt )
burunda kocaman bir kemer varsa, onu hokka buruna çevirdiler mi, o kişi kendisine benzemiyor artık. özellikle düğün albümlerinde bunlara dikkat dilmeli bence.

ünlülerde yapılanı ben de çok abartılmadıkça gerekli görüyorum. sınırı bilmek gerekiyor, göze batan detayları halletseler yeter.
160 cm boy, 60 kg birini, 170cm boy ve 55 kg gibi gösterdiklerinde beğenmek yerine gülesim geliyor sadece. küçük dokunuşlar neden yeterli olmuyor ki?
ciltteki pürüzler, çatlaklar vs silinmesi iyi olur, göz zevki kaçmasın bakan insanların.

onun dışında çok eğlenceli hale dönüştürülebilen fotoğraflar da var, amaç mizah olunca, harika şeyler çıkabiliyor ortaya. yaratıcılık gücünüze kalmış sadece. onları çok beğenirim mesela...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…