Jinekoloji polikistik over olanlar metformini sonsuza kadar mı kullanmalı

yesilcayylove

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2025
14
4
1
26
ben metformini(glucophage,glifor,diaformin,matofinin ana hammaddesi) kendi başıma bıraktım yerine yeşil çay tüketmeye başladım ama kanamam oldu ve adet düzensizlikleri geri başladı. mecbur metformine geri döndüm ve adetim düzene girdi çok şükür. sorum şu bu ilacı sonsuza kadar mı kullanıcaz? doktor bana ilaç kanserdende korur dedi seni çünkü obeziteye bağlı hormonları dengeye sokarmış. hayatımda gördüğüm en düşük kilo olan 56 kiloyla geçen sene kadın doğuma gidip usg ye baktırdım doktor aynı odada baktı ultrasona dedi ki sol yumurtalıkta hala polikistik görüntü var. hani kilo verince geçiyordu bu illet şuan ki kilom ise 68-69 kg civarı.

Kilo vermemişsin ki nasıl geçsin geçen sene 56’ymışsın bu sene 68

Kilo vermemişsin ki nasıl geçsin geçen sene 56’ymışsın bu sene 68
Yanlış anlattım galiba benim polikistik over süreci yıllardır sürüyor. Geçer umuduyla çok uğraşıp 56 kiloya düştüm polikistik over hala ultrasonda görünüyordu yani. Hatta doktora gitmeden önce o kiloda baya kaldım 54-55-56-55 kg vs 3 ay kadar tartıda gördüm bu rakamları sonra doktora gittim doktor ultrasonla inceledi ve polikistik over geçmemiş yani. Yıllar önce 116 kiloyla teşhis konmuştu bana.

Eksik bildiğiniz bir şeyler var muhtemelen bir sonraki kontrolde detaylı sorun

Pkos bir sendromdur, overde polikistik görünüm var diye sizde polikistik over sendromu var diyemeyiz, her kadının dönem dönem overlerinde polikistik görünüm olabilir. Metformin aslında metabolik sendrom ve insülin direnci için kullanılır. Adet düzensizliğiniz varsa başka ilaçlar da kullanmanız gerekir. Bir ömür metformin kullanmak zorunda tabi ki değilsin.

Yok bu ilaç bende adet düzensizliğini tek başına düzeltti hatta doktor hormon replasman tedavisi vermeye gerek yok dedi tek sorun yumurtlama olmadığı için progesteron üretmiyorum ve östrojen vücuda tek başına hakim olunca ağır kanamalar yaşıyormuşum. İlaç kullanmadığım dönem bir adetim biterdi 7 gün sonra tekrar ağır kanamalı adet yeniden başlardı. Metformin sayesinde toplam 4 gün adet oluyorum bir ayın içinde.

İştahıda bir tık azalttı artık yemeklerle doyabiliyorum (eskiden imkansızdı bir tabak yemekle doymam)

Soruyu sormamdaki amaç şu aralar diyet besleniyorum diyet yemeklerle bile metformin mi kullanmalıyım acaba çünkü insan rahatsız hissediyor bugün zaten 750 kalori yemişim 750 kalori için bile kocaman hapı mı yutmalıyım ??

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…