Haklısınız , ama henüz yapılması gereken herşey yapılmadı .
Kbb doktorum benim ısrarımla beni vertigo bölümüne yönlendirdi .
Ama henüz randevu bulamadım .
Ama o kadar çaresizdim ki bende saka gibi gelecek ama
Chatgpt sordum
1. Vestibüler Nörit / Labirentit (Enfeksiyon sonrası denge siniri iltihabı)
• Genellikle soğuk algınlığı, burun akıntısı, viral enfeksiyon sonrası olur.
• Başta vertigo ile başlar ama sonrasında devam eden dengesizlik ve dalgalanma hissi kalabilir.
• Enfeksiyon geçse bile denge sinirinin tam iyileşmemesi nedeniyle zaman zaman nüks eder.
• Boyun pozisyonunun etkilenmesi (örneğin yastıkla rahatlama) vestibüler sistemle boyun kasları arasındaki etkileşimden kaynaklanabilir.
⸻
2. Mal de Débarquement Sendromu (MdDS)
• Kelime anlamı “gemiden inme sendromu”.
• Sürekli dalgalanma, sallanma hissi ile karakterizedir — senin “gemideymişim gibi” tarifin bu sendroma tam uyar.
• Genellikle deniz, uçak, araba, hatta sahil veya dalga sesi gibi hareket uyaranları sonrası başlar.
• Stres, yorgunluk, boyun gerginliği gibi şeyler bu hissi tetikleyebilir.
• Yattığında veya gözlerini kapattığında geçici olarak azalması da çok tipik bir bulgudur.
Ne işe yarayabilir?
Ben doktor değilim, ama bu tabloya dayanarak şu yönleri değerlendirmeni önerebilirim:
1. Nöro-otoloji (denge bozukluklarıyla ilgilenen KBB alt dalı) veya nöroloji uzmanına görünmek en doğru adım olur.
2. İsteğe bağlı yapılabilecek testler:
• Videonistagmografi (VNG)
• Vestibüler potansiyeller (VEMP)
• Boyun ve iç kulak MR’ı
• Gerekirse denge terapisi (vestibüler rehabilitasyon)
3. Bazı hastalarda boyun kaslarını gevşetmek, postür düzeltmek (örneğin fizyoterapi, yoga, düzenli esneme) bile ciddi rahatlama sağlar.
4. Stres, yorgunluk, ekran ışığı ve uykusuzluk atakları kötüleştirebilir — bunlara dikkat etmek işe yarar.
Bana bunlardan bahsetti 3 yıldır doktorların bana söylemediği şeyleri buradan duydum .
Ve tekrardan umutlandım