Sigara içmeyin ama içiyorsanız vergisini ödeyin kısmına takılmıyorum çok, içiyorsam öderim vergisini sorun değil, insanların sağlığına dikkat etmesi için sigorta primlerinin değişkenliğine de tamam ama içiyorsan bakmam mantığını kabul edemem.
2016 Ocak ayı itibariyle SGK primleri 500 lira, daha fazlaydı da işverenlere getirdiği yük sebebiyle 500 lira olarak düzenlendi. Yılda 6000 lira demektir bu, bugün herhangi bir özel sigorta yaptırsanız kişi başı yıllık ödeyeceğiniz miktar kadar yani, ki özele gittiğinizde şu cihaz yok, yoğun bakım ünitesi yok, mr çektirecekseniz 3-5 ay sonrasına randevu, ameliyat için falanca tarihten öncesi dolu gibi sıkıntılar olmadığı gibi, yatarak tedavide tek kişilik odada paşalar gibi bakılıyorsunuz, 8 kişilik odalarda değil.
Vatandaş olarak yılda 6000 lira ödüyorsam ya da sigara içiyorum diye primim yüksek olacaksa özel hastane hizmeti gibi hizmet isterim devlet hastanelerinden, ayrıca sadece SGK primiyle de kalmadılar, ilaç ve muayene ücretli, katılım payı ödüyoruz, bazı tedavileri SGK kapsamından çıkardılar, tamamlayıcı sigorta yaptırıp tedavi olun dediler, onda da yaş sınırı koydular, belli yaşın üstündekilere tamamlayıcı sigorta dahi yapmıyorlar.
SGK bana diyor ki sigara içiyorsun akciğer kanseri olursan bakmam, o zaman primde kesmeyecek veya prim oranımı düşürüp sen şu şu hastalıkların riskini taşıyorsun, o riskler senin sigorta kapsamından muaf diyecek.
Hem tam para kesip hem bakmam demek olmuyor.
Ki benim eniştem hayatı boyunca ne içki ne sigara kullanmadığı halde karaciğer kanserinden, çok sevdiğimiz bir tanıdığımızın babası da sigara nedir bilmediği halde akciğer kanserinden vefat etti, bu örnekler tabii ki alkol ve sigarayı aklamaz fakat SGK'nın bu kısıtlaması birazda vicdana bırakılıyor, hiç sigara içmeyen biri akciğer kanseri olsa doktor sigara içmişsin ondan olmuş kanaatine varırda tedavinin kesilmesine sebep olursa çok insan da mağdur olur.
Devlet vatandaşının sağlık hizmetini vermekle mükellef. Değilim diyorsa SGK diye bir kurum olmamalı öyleyse, kaldırsınlar, herkes gidip özel sağlık sigortası yaptırsın.