• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

sınav stresi

mellifluous

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
25 Mayıs 2018
748
366
33
ablalarım biliyosunuzdur az kaldı üniversite sınavına. artık ine çıka bir sürecin sonuna geldik. yalnız bende gün yaklaştıkça bir stres başladı. sanki böyle bildiklerimi unutacakmışım gibi saçma sapan bir his var içimde gerçekten yenemiyorum bunu.
zaten herkes denemelerde yaptığından daha düşük yapıyosun normal sınavda çünkü stres oluyo falan diyo. benim netlerimi korumam gerek. böyle ağlıcak gibi hissediyorum yapamayınca. bu çok korkutuyo beni. anksiyetem de var zaten.

sizce nasıl bunu aşabilirim?

Bu sene kazanamazsam ne olur diye düşün?
Cevap dünyanın sonu mu? Bence değil.
O sebeple de çok da kafaya takma. Kendine güven ama gireceğin sınavı hayatının dönüm noktasıymış gibi görmekten vazgeç. Alt tarafı bir sınav ve istediğin gibi sonuç alamazsan istediğin kadar girme lüksün de var.

Denemelerden daha düşük puan alacaksın diye bir şey yok.Ben kpss'de denemelerde yaptığımdan daha iyi yapıp 93 almıştım .Bu tamamen gününde olmakla ve biraz da şansla alakalı bir durum.Bildiğin yerlerden çıkması vs..Ayrıca önemli olan zamanı iyi yönetmek.Misal ben takıldığım soruya en fazla 2 kez bakıp olmuyorsa atlayıp geçtim,oyalanmadım hiç.Konuların bittiyse eğer düzenli deneme çöz ve muhakkak zaman tut,odanda bir nevi sınav ortamı hazırlamaya çalış. Denemelerde sana kaliteli gelen soruları küçük bir defter tut not al,sınav yaklaştıkça göz gezdirirsin ( ben yazmakla uğraşmak istemediğimden güzel soruları kesip deftere yapıştırıodum).Ve düşünmeyi bırak. Şöyle olursa böyle olur,böyle olursa şöyle olur düşüncelerinin sana bir faydası yok,hiçbirimiz kahin değiliz. Sınav sonrasını şimdiden düşünme, tercihleri bile düşünme.Sadece eksiklerine odaklan,denemelerde pratiğini arttır. Her şey güzel olacak.Bol şans.

Ben denemelerde berbat yaparken kpss de neredeyse fulle yakin cektim.ben bile beklemiyordum ama oldu.herkes seninle ayni duygulari yasiyor korkma sen ne hissediyorsan onlarda hissediyor.

ablalarım biliyosunuzdur az kaldı üniversite sınavına. artık ine çıka bir sürecin sonuna geldik. yalnız bende gün yaklaştıkça bir stres başladı. sanki böyle bildiklerimi unutacakmışım gibi saçma sapan bir his var içimde gerçekten yenemiyorum bunu.
zaten herkes denemelerde yaptığından daha düşük yapıyosun normal sınavda çünkü stres oluyo falan diyo. benim netlerimi korumam gerek. böyle ağlıcak gibi hissediyorum yapamayınca. bu çok korkutuyo beni. anksiyetem de var zaten.

sizce nasıl bunu aşabilirim?

Önemli olan sıralama. Herkes daha düşük yaparsa sizin için bir şey değişmez. Bazı yıllar sorular zor olur puanlar düşer, bazı yıllar kolay olur yükselir. En azından benim zamanımda öyleydi.

Denemeleriniz istediğiniz gibi gidiyorsa problem yok. İstediğiniz gibi değilse de bir sonraki sene tekrar denersiniz şansınızı. Ordan bakılınca 1 yıl kayıp gibi görünüyor biliyorum ama inanın bir kaç yıl sonra hiçbir önemi kalmayacak hatırlamayacaksınız bile.

Sizin eski konularınızı hatırlıyorum sanırım korona endişeniz falan da vardı. O yüzden gereksiz stres yaptığınızı düşünüyorum. Bildiklerinizi unutmazsınız, sınav çoktan seçmeli zaten en azından sözel bölümler için şıklarda görünce aklınıza gelir :) Hatta biraz daha detaya gireyim ben geçen sene spor olsun diye üniversite sınavına girdim. Normalde ösym sınavlarında iyiyimdir, Alese çalışmadan ilk girişimde 90 üstü almıştım ve ales dahil hiç bir ösym sınavında süre sıkıntısı yaşamamış bir insandım ama geçen sene ilk kısımda fene neredeyse bakmamama rağmen çok zor yetiştirdim sınavı. Bu sene fazla süre vereceklermiş sanırım ama yine de süreniz yetmezse falan stres yapmayın sınavın ortasında, beni hatırlayın :) Yapabileceğinizi düşündüğünüz sorulara odaklanın.

Önemli olan sıralama. Herkes daha düşük yaparsa sizin için bir şey değişmez. Bazı yıllar sorular zor olur puanlar düşer, bazı yıllar kolay olur yükselir. En azından benim zamanımda öyleydi.

Denemeleriniz istediğiniz gibi gidiyorsa problem yok. İstediğiniz gibi değilse de bir sonraki sene tekrar denersiniz şansınızı. Ordan bakılınca 1 yıl kayıp gibi görünüyor biliyorum ama inanın bir kaç yıl sonra hiçbir önemi kalmayacak hatırlamayacaksınız bile.

Sizin eski konularınızı hatırlıyorum sanırım korona endişeniz falan da vardı. O yüzden gereksiz stres yaptığınızı düşünüyorum. Bildiklerinizi unutmazsınız, sınav çoktan seçmeli zaten en azından sözel bölümler için şıklarda görünce aklınıza gelir :) Hatta biraz daha detaya gireyim ben geçen sene spor olsun diye üniversite sınavına girdim. Normalde ösym sınavlarında iyiyimdir, Alese çalışmadan ilk girişimde 90 üstü almıştım ve ales dahil hiç bir ösym sınavında süre sıkıntısı yaşamamış bir insandım ama geçen sene ilk kısımda fene neredeyse bakmamama rağmen çok zor yetiştirdim sınavı. Bu sene fazla süre vereceklermiş sanırım ama yine de süreniz yetmezse falan stres yapmayın sınavın ortasında, beni hatırlayın :) Yapabileceğinizi düşündüğünüz sorulara odaklanın.
netlerimi korursam istediğim yer gelir ama düşürürüm diye korkuyorum çok sınırda

Ha bi de sınav sabahı 2 kare bitter çikolata yemiştim ben.Enerji ve mod açısından iyi geldiğini düşünüyorum.
çikolata/şeker tavsiye edilmiyo aslında çünkü glikoz beyinde kısa süreli açılma uzun vadede uyuma yapıyo yani ilk yarım saat beyin besinleniyo uyanıyosa sonrasında yemekten sonra uyku moduna geçiyo.

netlerimi korursam istediğim yer gelir ama düşürürüm diye korkuyorum çok sınırda

Ona yapabileceğiniz bir şey yok tabi çıkabilir de düşebilir de ama dediğim gibi sıralama önemli olan. Ama siz acaba netlerim düşer mi ye takılıp stres yaparsanız gerçekten düşebilir de o yüzden elinizden geleni yapın ve buna inanın yeterli. Ben üniversite sınavında beklediğimden kötü net yapmıştım yani hiç yapmadığım kadar kötü değildi ama kötü geçen denemelerim gibiydi. Ama sıralamam beklediğimden ve istediğimden çok çok iyi geldi.

Olur da istediğiniz gibi gitmezse sınav dediğim gibi bir sonraki sene sınava girmek de çok kötü bir durum değil. Yani sizi bu sene üniversiteye gitmeye zorlayan bir şey yoksa ailevi sebepler vs. en kötü (ki kötü değil sadece size öyle görünebilir) ihtimalle bu seçenek var. Bir de her şeyin hayırlısı olsun. İstediğiniz yer olup gittiğinizde mutlu olamayabilirsiniz ya da başka yere gittiğinizde mutlu olabilirsiniz. Okulun adına yerine puanına bakıp bir şeyler isteniyor ama içine girince neler olacağını kimse bilemiyor. Biraz şans biraz kısmet. Yolunuz açık olsun.

Ona yapabileceğiniz bir şey yok tabi çıkabilir de düşebilir de ama dediğim gibi sıralama önemli olan. Ama siz acaba netlerim düşer mi ye takılıp stres yaparsanız gerçekten düşebilir de o yüzden elinizden geleni yapın ve buna inanın yeterli. Ben üniversite sınavında beklediğimden kötü net yapmıştım yani hiç yapmadığım kadar kötü değildi ama kötü geçen denemelerim gibiydi. Ama sıralamam beklediğimden ve istediğimden çok çok iyi geldi.

Olur da istediğiniz gibi gitmezse sınav dediğim gibi bir sonraki sene sınava girmek de çok kötü bir durum değil. Yani sizi bu sene üniversiteye gitmeye zorlayan bir şey yoksa ailevi sebepler vs. en kötü (ki kötü değil sadece size öyle görünebilir) ihtimalle bu seçenek var. Bir de her şeyin hayırlısı olsun. İstediğiniz yer olup gittiğinizde mutlu olamayabilirsiniz ya da başka yere gittiğinizde mutlu olabilirsiniz. Okulun adına yerine puanına bakıp bir şeyler isteniyor ama içine girince neler olacağını kimse bilemiyor. Biraz şans biraz kısmet. Yolunuz açık olsun.
çok teşekkür ederim❤

Ben öğretmenim. Ben gerçek sınavlarda daima denemelerde yaptığımın üstüne çıktım. Sbs, ygs, kpss... Hepsinde denemelerde aldığım en yüksek puanlardan birini almıştım. Zaten gerçek sınavlarda sorular daha mantıklı ve çalıştığına paralel oluyor. Bazı denemeler çok saçma olabiliyor. O yüzden illa denemelerden daha düşük bir puan alacağım, çok stresli olacak diye bir kural yok. Arkadaşlarının sana yaptığı olumsuz yönlendirmeleri boşver.

Ailenle ve arkadaşlarınla çok fazla sınav muhabbeti yapıp gerginliği iyice tırmandırmayın. Konusu açılınca, iyi ya işte çalışıyoruz diyip geçiştir. Sürekli sınav aşağı sınav yukarı konuşmayın. Zaten harıl harıl çalışıyorsunuz bir de sosyalleşmeniz gereken anda sınavdan bahsetmeyin. Herşey olacağına varır.

Kaygı kendi kafanın içinde telkinle halledilecek birşey. Her denemenin başına sanki sınava giriyormuşsun gibi otur. Evde bile deneme yapıyor olsan o heyecanı deneyimlemeye çalış. Kendini sınav salonunda hayal et. Heyecan az miktarda olursa motivasyon bile sağlıyor. Bir de çok anlam yüklememek lazım. Ben sınav sabahı her zaman nasıl kalkıyorsam öyle alarm kurup kalktım. Her zaman yediklerimi yiyip, lavaboya girip, su şişemi alıp hadi ben sınava gidiyorum diye kendi kendime evden çıkıp gittim. Sınav yeri yakın olduğu zaman gelin bile demedim kimseye. Sana heyecanlı gözlerle bakan anne baba bile bir heyecan unsuru olabiliyor. Geleceklerse de doğal davransınlar. Kendiler sınava girecekmiş gibi kasıntı hareketlere, oflamalara, puflamalara gerek yok. Bunları önceden konuşun.

Kendine sürekli telkin ver. Kafanın içinde veya sesli konuş. Elimden geleni yaptım. Gerisi önemli değil. Heyecanın bana faydası olmayacak. Sınav günü çok rahat olacağım. Bunları söyledikçe kendin de inanacaksın zaten.

Başarılar dilerim.

Back
X