Sınırsız Alışveriş hastalığı

rozalinz

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Eylül 2025
12
12
3
33
Merhaba arkadaşlar. Benim çok büyük bir sıkıntım/derdim var, o da şu: Alışveriş hastalığı. Özellikle online alışveriş takıntısı. Yurtdışında yaşıyorum ve çalışıyorum hiçte fena kazanmıyorum ama maaşımın hepsi neredeyse alışverişe gidiyor. Aklınıza ne gelirse, kıyafet, çanta, takı, parfüm, makyaj bütün ıvır zıvır şeyler işte. Ve bi takıntım daha var ki o da şu: ucuz eşyaları değersiz görüyorum, yani bütçemin üzerinde alışverişler yapıyorum bilinçsizce anlık tatmin olup iş ödemeye gelince mutsuz oluyorum yıllardır çalışıyorum hiçbir birikimim yok artık bundan kurtulmak istiyorum çünkü bu hayat tarzıyla hayattaki en değerlim anneme de zarar veriyorum. Yardımınıza ihtiyacım var :(

Psikolojik bir sorun olabbilirmi acaba evde kullanmayacagi kadar fazla tabak çanak heykel mum süs esyasindan evinde adım atacak yer kalmayan insanlar var gidip oturacak yürüyecek yer bulamıyorsun böyle .Yani normal bir durum değil hadi bı kere olur hadi iki kere olur sürekli böyleyse nedenini bulup iyi etmek lazım.Size para vermemek paranızı elinizden alıp limit koymakda geçici çözümler.Doktor çözer bunu gitmeyen insanlardan cozeni görmedim ben.Bir süre duruluyor iki parça eşyayı gözden çıkarıp sonrra yerine 20 tane alıp koyuyorlar.

Kumar, online oyunlar, alışveriş vs hepsi davranışsal bağımlılık. Bir maddeye değil bir davranışa bağımlılık geliştirmek söz konusu. Toplum bağımlılığı pek anlayamıyor ne yazık ki. Muhtemelen çoğu pek bir işe yaramayan, havada kalan veya sizin psikolojinizi/sorununuzu pek anlayamayan tavsiyeler gelecek. Önce bağımlılığın ne olduğundan ve doğasından sonra da davranışsal bağımlılıklardan anlayan/çalışan bir psikologla terapiye başlayın derim.

Yaşadığınız yerde bu imkan var mı bilmiyorum ama bankanızla görüşün ve aylığınızın bi kısmını biriktirmek istediğinizi söyleyin. Mesela 6 yıl boyunca her ay 200 euro kesiliyor hesabınızdan ve bu paraya dokunamıyorsunuz. Veya aylığınız gelir gelmez gidip altın yapın direkt.

Bir de kendinize bi hobi, başka bi alışkanlık edinin.

Merhaba arkadaşlar. Benim çok büyük bir sıkıntım/derdim var, o da şu: Alışveriş hastalığı. Özellikle online alışveriş takıntısı. Yurtdışında yaşıyorum ve çalışıyorum hiçte fena kazanmıyorum ama maaşımın hepsi neredeyse alışverişe gidiyor. Aklınıza ne gelirse, kıyafet, çanta, takı, parfüm, makyaj bütün ıvır zıvır şeyler işte. Ve bi takıntım daha var ki o da şu: ucuz eşyaları değersiz görüyorum, yani bütçemin üzerinde alışverişler yapıyorum bilinçsizce anlık tatmin olup iş ödemeye gelince mutsuz oluyorum yıllardır çalışıyorum hiçbir birikimim yok artık bundan kurtulmak istiyorum çünkü bu hayat tarzıyla hayattaki en değerlim anneme de zarar veriyorum. Yardımınıza ihtiyacım var :(
Altin alin :) canta aliyorsaniz hermes alin, saat aliyorsaniz rolex alin, ikinci el piyasasi olsun, para etsin. Yani alisverisi de yatirima donusturun. Zaten bunlarin birini almak icin bir sure birikim yapmaniz gerekecek daha da ivir zivira nitetlenmezsiniz

Ucuza aldığım şeyleri ben de değersiz görüyorum
Ama daha minimalistim her şeyi almıyorum

Terapi almayı dene

Altin alin :) canta aliyorsaniz hermes alin, saat aliyorsaniz rolex alin, ikinci el piyasasi olsun, para etsin. Yani alisverisi de yatirima donusturun. Zaten bunlarin birini almak icin bir sure birikim yapmaniz gerekecek daha da ivir zivira nitetlenmezsiniz
Hermes de açmış kollarını bekliyor yoldan geçene çanta satayım diye :) o ünlüler influencerlar servet harcıyor 2. Eli için onlara bile satılmıyor bu kadar gözde olmasının sebebi bu

Hermes de açmış kollarını bekliyor yoldan geçene çanta satayım diye :) o ünlüler influencerlar servet harcıyor 2. Eli için onlara bile satılmıyor bu kadar gözde olmasının sebebi bu
Hermes alabilecek kadar zengin değilim en pahallı çantam stella mccartney

Abartı bir çanta değil ben de çok harcıyorum zaten yurtdışındasınız sizin için normal fiyatlarda. Kendinizi şu şekilde sınırlandırma deneyin atıyorum bir çantayı sattın ya da verdin yerine başka alabilirsin. Ya da fendi gucci vs bakın 5 tanesini verirsem satarsam alabilirim diye. Ben böyle yapıyorum bende de çok harcama alışkanlığı var satıyorum 3 çanta satarsam 1 hakkım oluyor ama şöyle bir şey var satmak zorunda da değilsin bunlar hobi de olabilir. Onun yerine bütçe planı yapıp kalan parayı harcayabilirsin. Borç var mı? Ev araba var mı? Carrie gibi kalma ortada

Lüks marka takıntısı da farklı bir sosyolojik olay
Ben sosyo-ekonomik düzeyi çok düşük bir yerde doktorluk yapıyorum. buraya gelen hastaların çantaları hep pazardan alınma ysl, lv, hatta zaranın bile sahtesini gördüm.

Eee diyorum ben doktor olarak gerçeğini takıyorum ne oluyor?

Back
X