Isıtma, Soğutma, Havalandırma Sistemleri Soba kullanımı...

mesafeli

Niyetin ne?
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2014
2.509
3.292
158
Merhaba,

Ben bu sene soba kullanacağım ama bu konuda fazla deneyimim yok.
Soba zehirlenmeleri nedeni ile bu önemli bir konu.
Soba ile ısınan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.

Kömür kullanmaya korkuyorum zehirlenme riski daha fazla diye bu doğru mu?Kömür oduna göre daha mı zehirli?Aslında odun da yandıkça kömürleşiyor onun için soruyorum.

Odun ve kömür bir arada yakmamı önerdiler daha uzun süre yanar diye ama tekniği var dediler .Bir kısmı altta kömür yak üzerine odun koy diyor bazılarıda altta odun yak üzerine kömür koy eğer kömür altta kalırsa zehirli gaz çıkamaz sızar diyorlar.Hangisi doğru?

En iyi yanan odun meşe sanırım.Alırken sadece meşe mi almalı yoksa meşe,çam...vb.karışık almak daha mı mantıklı uzun süreli yanması açısından.

odun uzun sure yanmaz komur sart.
kaliteli komur alin
bacayi sık sık temizleyin.
bacanin yapisi da onemli iceri ruzgari almayacak yapida olmali.
yatmadan 1 saat once komur atmayi kesin. sabah ev soguk olacak tekrar bastan yakacaksiniz ama en sagliklisi bu.

Yanan sobaya komur ilave etme bide uyurken sobayi kapatta yat bacayi kontrol et kapali olmasin

Yanıtınız için sağolun.Baca temizliği için ,borulaı çıkarıp bacanın ağzında biriken kurumları almak yeterli değil mi?Bacanın tümünün temizlemesi mümkün değil sonuçta :)

bizim burda rüzgar eksik olmadığından akşamları soba içinde kova bırakmaz eşim.nasıl ayarlıyorsa biz yatmadan sönüyor.geçen kış odun yaktık bu senede odun alıcaz.meşe ve zeytin yavaş yavaş yanar.odun seçimi önemli.eğer akşamdan akşama evde oluyorsanız odunu tavsiye ederim.bide kömür altta odun üstte olur

Arkadaşım baba evimde soba yakardik anlatayim nasil yaptığımızı. Biz ilk olarak odunla parcalariyla yakardik. Sonra bizim burda cok oldugindan zeytin odunu atardik icine cok koz yapar. Sonra oglenden sonra kömür atardi annem. Ara ara desteklerdi. Ama aksam 7den 8den sonra asla kömür atmazdi. Sobayi genelde kapatir kendi haline birakirdi. Yada cok usurse odunla desteklerdi. Yani eger geceleri kömür yakmazsan, bacan da iyi cekiorsa korkma cok bi zarar gormezsin. Gelsin kestaneler,sabahlari ekmek kizartmalari:-D

canım bende bu sene kullanmayacağım sobayı

şimdi öncelikle kova doldurma

kovanın dibine bir tane odun sonra kömür koyuyorsun üstüne odun çıra koyup yakıyorsun kömür tutunca altın ve üstünü yarım kapatıyorsun sobanın
soba almadıysan iyisini al uyuyan soba derler ben hep dik kullandım fırınlımı düşünüyorsun

birde asla üstten kömür ekleme yapma hiç bir zaman kömür bitsin boşalt yeni koca doldur
ara ara odun atabilirsin
meşe odunu dayanıklı olur
birde asla kat'a baca deliğine giden deliği kapatma
bazıları hatta çok gördüğüm kişi orayı kapatıyor
ALLAH korusun zehirlenmeler ondan oluyor

soba kurmayı biliyormusun
borunun delikli kısımları hep içe gelecek

niternette vardır belki anlatımı

he birde rüzgarlı olduğu geçeler çıkarırdık bizde kovayı çünkü geri vuruyor rüzgar olunca
zaten üşümüyor insan o geceler

Arkadaşım baba evimde soba yakardik anlatayim nasil yaptığımızı. Biz ilk olarak odunla parcalariyla yakardik. Sonra bizim burda cok oldugindan zeytin odunu atardik icine cok koz yapar. Sonra oglenden sonra kömür atardi annem. Ara ara desteklerdi. Ama aksam 7den 8den sonra asla kömür atmazdi. Sobayi genelde kapatir kendi haline birakirdi. Yada cok usurse odunla desteklerdi. Yani eger geceleri kömür yakmazsan, bacan da iyi cekiorsa korkma cok bi zarar gormezsin. Gelsin kestaneler,sabahlari ekmek kizartmalari:-D
Siz önce odun yakılır sonra kömürle desteklenir demişsiniz odun satıcısı bayanda böyle söyledi ama birçok kişi Gui'nin söylediği gibi önce kömür yakıp üstüne odun ekliyormuş.
Bu arada soba ile ısınmak bencede çok zevkli hele birde kuzune tarzı ise fırın kısmında börekler,kumpirler....

bizim burda rüzgar eksik olmadığından akşamları soba içinde kova bırakmaz eşim.nasıl ayarlıyorsa biz yatmadan sönüyor.geçen kış odun yaktık bu senede odun alıcaz.meşe ve zeytin yavaş yavaş yanar.odun seçimi önemli.eğer akşamdan akşama evde oluyorsanız odunu tavsiye ederim.bide kömür altta odun üstte olur
Komşularda kömürü alta koyup üstüne odun atıyorlarmış ama farklı görüşler var....Teşekkürler

canım bende bu sene kullanmayacağım sobayı

şimdi öncelikle kova doldurma

kovanın dibine bir tane odun sonra kömür koyuyorsun üstüne odun çıra koyup yakıyorsun kömür tutunca altın ve üstünü yarım kapatıyorsun sobanın
soba almadıysan iyisini al uyuyan soba derler ben hep dik kullandım fırınlımı düşünüyorsun

birde asla üstten kömür ekleme yapma hiç bir zaman kömür bitsin boşalt yeni koca doldur
ara ara odun atabilirsin
meşe odunu dayanıklı olur
birde asla kat'a baca deliğine giden deliği kapatma
bazıları hatta çok gördüğüm kişi orayı kapatıyor
ALLAH korusun zehirlenmeler ondan oluyor

soba kurmayı biliyormusun
borunun delikli kısımları hep içe gelecek

niternette vardır belki anlatımı

Kullanacağım soba 5-6 yıllık kuzine tarzı.Bu arada soba kullanılır durumda ama kaç yılda bir yenilemek güvenlik için gerekli acaba?
Kömür eklemesi yapmamalıyım.bu önemli.Sağolun.
Kurulumu bilmiyorum:(( İnternetten araştırmak iyi fikir.Sağolun.
Asla ve kat'a :)baca ağzı kapatılmamalı.Tamam :)))

Siz önce odun yakılır sonra kömürle desteklenir demişsiniz odun satıcısı bayanda böyle söyledi ama birçok kişi Gui'nin söylediği gibi önce kömür yakıp üstüne odun ekliyormuş.
Bu arada soba ile ısınmak bencede çok zevkli hele birde kuzune tarzı ise fırın kısmında börekler,kumpirler....

Dedigim gibi tatlim ben ve benim cevremdeki herkes bu şekilde yapior. Bursada bol rüzgarlı ama deniz kenari bir yerde yaşıyoruz. Hani boyle cok cok soguklar olmaz o yuzden soba ile isinmak mantikli olabilior. 3 bilemedin 4 ay yakilir adam gibi soba kalan zamanlarda azcik azcik yakip ilinmak kafi..:-D ama biz hep böyle yakioruz bunca senedirde aman seytan kulağına kurşun bi zehirlenme falan yaşamadık:-D

Kullanacağım soba 5-6 yıllık kuzine tarzı.Bu arada soba kullanılır durumda ama kaç yılda bir yenilemek güvenlik için gerekli acaba?
Kömür eklemesi yapmamalıyım.bu önemli.Sağolun.
Kurulumu bilmiyorum:KK43:( İnternetten araştırmak iyi fikir.Sağolun.
Asla ve kat'a :)baca ağzı kapatılmamalı.Tamam :)))

kurulumunu bilen biriyle yapın mutlaka

bu arada çok bilmiş gibi anlatıyorum ama soba işleri ile hiç beb ilgilenmedim 7 senedir :)

ama kurallar böyle yanlışım varsa düzeltin kızceler:KK28:

Yanıtınız için sağolun.Baca temizliği için ,borulaı çıkarıp bacanın ağzında biriken kurumları almak yeterli değil mi?Bacanın tümünün temizlemesi mümkün değil sonuçta :)
Sanırım apartmanda oturuyorsunuz eğer öyle ise Komşularınızla yakıyordur soba,gerekirse bütün bacanın temizlenmesi gerek,hatta senede 2 kere derler eğer baca tıkalı olursa işiniz zor.

Back
X