Allah yardımcınız olsun canım.
Kuzunu koklaya koklaya ısırmak, kucağında sarıp sarmalamak nasip olsun inşallah... büyüdüğü günleri gururla yaşamak nasip olsun arkadaşım.
Benim kızım, 38+3'te doğdu.
şu an 3,5 yaşında.
normal doğum beklerken, sancıyla gittik hastahaneye. ilk doğumum olduğu için, sancının nasıl bişey olması gerektiğini bilememiştim.
doktorumun ve hamilelik dönemimde gittiğim eğitimde aldığım bilgilerin tavsiyesiyle, sancım başlar başlamaz gitmedim hastahaneye. biraz evde takıldık eşimle.
birkaç saat sonra gittik hastahaneye.
bir gün önceki nst ve ultrason kontrolümde her şey çok yolundaydı.
fakat, o gece, sancımın başladığı gece, karnımda şiddetli bi dönüş yapmıştı bebeğim, şeklim şemalim değişti hatta birkaç saniye için. ama ben umursamadım, sonra da sancım başlamıştı zaten.
bi süre evde bekledikten sonra, sancılarım şiddetlenincei aradık doktoru, sabaha doğru... gittik hastahaneye.
takriben 8 saat geçmişti ilk sancımın üstünden. bebeğim de hareketlerini azaltmıştı. yoruldu sanmıştım ben, o da yorgun-ben de yorgunum diyordum kendi kendime..
doktorum ultrasona aldı hemen, bi terslik olduğunu söyledi.
bebeğim, kordonunu boynuna 4 tur dolamıştı, aynı zamanda bileğine de dolanmıştı.
hareket ettikçe, boğazını sıkıyordu kordonu.
o sebeple hareket etmemesi gerektiğini keşfetmişti kendi kendine. ama boğazı zaten sıkılmıştı, gevşetemeyeceği şekildeydi.
acil sezeryane aldı beni doktorum.
normal doğum yapmayı hayal ederken, ani bi değişiklikle, genel anestezi ile ameliyat oldum ve doğru kızım.
doğumundan sonra, vücudu şişti, nefes alış verişi problemliydi. zaten düşük kiloluydu, hepten kilo vermeye başladı.
şişmesine rağmen, ağırlığı düşmeye devam etti ilk 2 gün.
nefes alış-verişi normale döndüğünde 4 günlüktü. vücut şişleri de hafiflemeye başladı. ama bu seferde sürekli uyumaya başladı. emmek için zorla uyandırıyorduk, hatta uyandıramadığımız için damardan beslenmeye başladı-şeker problemim de olduğu için.
ilk 10 günümüz bu gibi problemlerle geçti. günde en az 2 kere, bisürü doktor doluşuyordu bebeğimin başına, tepesinde koskoca oksijen tüpü.... çok zordu... sürekli ağlayarak... sürekli dua ederek.
800 gr olarak çıktık hastahaneden. 2450 doğduğu halde, 800 gr bir bebekle çıktık yani.
anne karnında, oksijensiz kalmış olduğu söylendi. ne süreyle oksijensiz kaldığını bilemedik tabi. ama yaşadığına göre, en fazla 10 dakikadır diyorlardı.
kalıcı hasarlar olabilir, birkaç aylık olduğunda anlaşılır ddiler.
kızım şimdi 3,5 yaşında. Allahıoma binlerce kere şükürler olsun... Sağlığı yerinde.
çok minik bir bebek olarak getirmiştik evimize, sıkı bir anneanne bakımı ile, birkaç ay içinde toparlandık.
Ben, 'anne olmaz bu bebek, büyümez, kumada kadar bişey bu... neresi tutulur bunun... boşuna alıştırmayalım kendimizi' dediğim anlarda bile annem hiç bırakmadı kendisini... Ayrı şehirlerdeydik annemle, bize taşındı, aylarca kaldı torununa baktı... Ben de tabi..
Şimdi, kreşe başladık. 4 yaş sınıfına aldılar, yaşıtlarıyla değil, kendinden bir yaş büyüklerle devam ediyor. Hatta kreş öğretmenimiz, zeki çocuklar için açılan başka bir okulu tavsiye etti.
Allahıma binlerce şükürler olsun...
Kızımda hiçbir kalıcı arıza oluşmadı. Bu vakte kadar her şeyi hep geriden geldi yaşıtlarına göre... Yemek yemeyi bile 2,5 yaşında ancak öğrendi diyebilirim... Ama genel fonksiyonlar yerli yerinde maşallah.
9 aylıkken yürüdü. 9 aylıkken ilk dişimiz çıktı. 16 aylıkken anne-baba dedi ilk kez.. sonra şakımaya başladı.
Kalıcı hasarları yok ama... Olabilirdi.. Yine de benim minicik nazlı kızım olurdu.. yine de canımın en derini olurdu... Yine de gözümden sakındığım değerlim olurdu.
Tavsiyem, umudunu hiç yitirme arkadaşım. Varsa bi büyüğün, sana yardımcı olabilecek... O büyüğünü iyi değerlendir. Eskilerin tecrübelerini dinle arkadaşım.
Doktorlar teoriye göre konuşuyorlar...
Aman uyandırmayın, 3 saatte bir besleyin.. falan filan... diyorlar.. takılma.
Anneanne-babaanne ne diyorsa doğrudur. Biz, saat başı besledik kızımı, uyandırdık ve besledik.. Ben uyuyakalsam annem uyandırdı, yapıştırdı mememe, emdirdi zorla... büyüttü. sağlamca büyüttü.
Allah büyük, çıkmayan candan umut kesilmez. Allahım yardımcınız olsun inşallah.