Sorusu olan? :)

iloverm

Üye
Kayıtlı Üye
15 Ekim 2012
57
1
16
İstanbul
Hanımlar ben Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisiyim, sürekli kitaplar okuyarak da kendimi çok geliştirdim yani çevremdekiler şimdiden diyetisyen olduğumu söylüyorlar. Sizin merak ettiğiniz ve bir diyetisyene sormak istediğiniz şeyler varsa yardım etmeye hazırım :)

selam, ilk sorular benden o halde. başarılar dilerim derslerinde.

3 ana+ 3 ara öğün mü doğru yoksa araları 4-5 saat olan 3 ana öğün mü?
yani madem 5 saat açlıkta stok yağları yakmaya başlayan hormonlar çalışıyor ve uzmanlar bunu biliyorlarsa neden ara öğün veriyorlar? sürekli kilolu kalalım hep başa dönelim hep müşterileri olalım diye mi?

bir de diyetlerde neden çayı yasaklıyorlar? (çay yanına bişey yeme alışkanlığından mı, zaten az yiyorsun bir de vitaminlerini öldürme mantığıyla mı)

Öncelikle merhaba :) Ben 1 ayda 10 kilo vermek istiyorum kilom 65, daha önceden vermiştim kolay bir şekilde sizce şimdi diyet + spor neler yapmalıyım? Çok sağlıklı değil biliyorum ama diyet yaparken zorlanmayan ve daha sonra geri almayan bir yapım var.

kızarmış beyaz ekmek kilo aldırırmı ?
bide son zamanlarda çıkan sarımsak çayı ile yagları yakmak mümkünmü ?

selam, ilk sorular benden o halde. başarılar dilerim derslerinde.

3 ana+ 3 ara öğün mü doğru yoksa araları 4-5 saat olan 3 ana öğün mü?
yani madem 5 saat açlıkta stok yağları yakmaya başlayan hormonlar çalışıyor ve uzmanlar bunu biliyorlarsa neden ara öğün veriyorlar? sürekli kilolu kalalım hep başa dönelim hep müşterileri olalım diye mi?

bir de diyetlerde neden çayı yasaklıyorlar? (çay yanına bişey yeme alışkanlığından mı, zaten az yiyorsun bir de vitaminlerini öldürme mantığıyla mı)

İlk olarak tesekkür ederim :)
Ben sık sık yemek yeme taraftarı değilim çünkü vücudumuzda besinlerin sindirime başlanmasından emilimine kadar 4-5 saat süre geçiyor ve eğer bu süre içinde tekrar aşırı gıda alınırsa vücut yorgun düşüyor. Yalnız herkesin bünyesi farklı çalışıyor ve bazıları 5-6 saat ara verdiği zaman kan şekeri düşüyor ve baş dönmesi başlıyor. En doğru beslenme tarzı 3 ana öğünü atlamadan yemek ve aralarda az miktarda olmak şartıyla çerez ya da meyve gibi takviyeler yapmak.
Çay konusunda ise yemeklerle herhangi bir içecek tüketimi kesinlikle vücudumuzun sevdiği bir şey değil yani sindirimimizi zorlaştırıyor, yemek esnasında su içilmesi de başka bir yanlış mesela. Siyah çay çoğumuzun bildiği gibi hemoglobinleri tutarak demir emilimini engelliyor ve yediğimiz besinlerin değerlerini yeterince alamamamiza sebep oluyor. Diyet süresince kahvaltı esnasında yeşil çay tüketimi en uygun olandır. İlla ki siyah çay tüketmek istiyorsaniz yemekten en az bir ya da iki saat sonra ara öğün yerine açık siyah çay icmenizi tavsiye ederim.
Sonuç olarak herkesin bünyesi farklı çalışıyor ve o size alarmı verdiği zaman onu dinlemeniz gerek yalnız fark etmeden onu yorgun düşürmemeye de dikkat etmek lazım.

Öncelikle merhaba :) Ben 1 ayda 10 kilo vermek istiyorum kilom 65, daha önceden vermiştim kolay bir şekilde sizce şimdi diyet + spor neler yapmalıyım? Çok sağlıklı değil biliyorum ama diyet yaparken zorlanmayan ve daha sonra geri almayan bir yapım var.
Böyle bir yapıya sahipseniz şanslısınız demektir. Açıkçası spor olmadan sadece diyetin faydası geç alınıyor ki bu günümüzde de cok iyi biliniyor. 1 ayda 10 kilo vermek istiyorsunuz fakat hakkınızda fazla bir şey bilmeden diyet listesi yazmak yanlış olur. Ben daha cok genel yargılardan bahsederek aklınızda temel hatların oluşmasını sağlayabilirim.
İlk olarak su içmeyi KESİNLİKLE ihmal etmeyin. Sadece su alımınızı arttırdığınız zaman bile farkı görmeniz mümkün. İkinci olarak aksam saat 7 den sonra bir şey yememeye çalışın, eğer ki cok ihityac duyuyorsaniz, bir porsiyon meyve ya da 6-7 badem yiyebilirsiniz. Cok fazla şey yememeye çalışın ki sindirim sisteminiz duzgunce işini yapabilsin. Ek olarak yeşil çayı her gün içmeye çalışın, hem metabolizmanizi hızlandıracak hem de antioksidan olması özelliğiyle vücudunuzu toksinlerden arındıracak. Bu süreçte ambalajlı abur cubur tarzı gıdalardan uzak durmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Eğer kendinizi bu konuda tamamen durduramiyorsaniz tuketiminizi azami seviyeye indirmeye çalışın, mesela haftada en fazla 2 kere kendinize abur cubur yeme hakkı verin.
Şimdiden kolay gelsin size :)

kızarmış beyaz ekmek kilo aldırırmı ?
bide son zamanlarda çıkan sarımsak çayı ile yagları yakmak mümkünmü ?
Piyasadaki sarımsak çayının içeriğini tam olarak bilmiyorum fakat hakkında yapılan reklamların yalan olduğu zaten ortaya çıktı, kullanım riskli olacaktır. Önermiyorum.
Sağlıklı bir yaşam tarzı yakalamak istiyorsanız beyaz ekmeği hayatınızdan çıkarmanızı öneririm, içeriğinde cok fazla katkı maddesi bulunduğu zaten biliniyor ve buğdaydan almamız gereken proteinleri de içermiyor. Kesinlikle tam buğday ekmeği yemenizi öneririm kızarmış olması ek olarak bir sorun olusturmaz.

kan grubuna göre beslenme hakkindaki düsünceniz neler? su aralar cok duydum.
Kan grubuna göre beslenme günümüzde de hala araştırma safhasında olan ve kesinligi kanıtlanmamış bir çalışma. Yalnız benim fikrim gayet mantıklı bir çalışma olduğu yönünde. Çünkü her kan grubunda farklı antikorlar bulunuyor ve yapılarında değişiklik gözleniyor. Bazıları etleri daha iyi sindiren enzimleri bulundururken bazıları o enzimlere sahip olmayabiliyor.Önümüzdeki senelerde buna verilen önemin arttığını hep birlikte göreceğiz bence.

ögünler arasi 5 saat olmasi gerekir diyorlar.sizce de dogru mu?
Vücudumuzun bir besini sindirmesinden egilimine kadar gecen süre 4-5 saat arasıdır. Eğer ki siz bu arada yeni besinler alırsanız vücudunuza fazlasıyla yük olursunuz. Doğru olan öğünler arasını 4 saat açık tutmak. Ara öğün dediğimiz öğünler ise yenilebilir mesela öğle yemeğinden en az 2 saat sonra meyve ya da çerez vb gıdalar tuketilebilir. Eğer ki vücudunuz 4 saate rahat dayanabiliyorsa en iyisi daha az yemek olduğu için yememeyi tercih edebilirsiniz fakat ogunlerde yediğiniz besinlerin günlük karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyacınıza yeterli olmasına dikkat etmelisiniz.

diyet listesi vermeniz mümkün değil mi acaba :26:
Açıkçası kendinizle ilgili yeterince bilgi verdikten sonra hazırlayabilirim, tanıdıklarımızdan birkaç kişiye hazırlamıştım başarıya da ulastilar. Şimdilik diplomam yok ama tecrübelerim var. Taleplere bağlı :)

merhaba.
cevaplarda; kahvaltıda yeşil çay içebilirsiniz demişsiniz. yeşilçay ; bildiğimiz siyah çayın yaprak hali sonuçta. yeşil çay tıpkı siyah çay gibi vitaminlerin emilimini engellemez mi?

İlk olarak tesekkür ederim :)
Ben sık sık yemek yeme taraftarı değilim çünkü vücudumuzda besinlerin sindirime başlanmasından emilimine kadar 4-5 saat süre geçiyor ve eğer bu süre içinde tekrar aşırı gıda alınırsa vücut yorgun düşüyor. Yalnız herkesin bünyesi farklı çalışıyor ve bazıları 5-6 saat ara verdiği zaman kan şekeri düşüyor ve baş dönmesi başlıyor. En doğru beslenme tarzı 3 ana öğünü atlamadan yemek ve aralarda az miktarda olmak şartıyla çerez ya da meyve gibi takviyeler yapmak.
Çay konusunda ise yemeklerle herhangi bir içecek tüketimi kesinlikle vücudumuzun sevdiği bir şey değil yani sindirimimizi zorlaştırıyor, yemek esnasında su içilmesi de başka bir yanlış mesela. Siyah çay çoğumuzun bildiği gibi hemoglobinleri tutarak demir emilimini engelliyor ve yediğimiz besinlerin değerlerini yeterince alamamamiza sebep oluyor. Diyet süresince kahvaltı esnasında yeşil çay tüketimi en uygun olandır. İlla ki siyah çay tüketmek istiyorsaniz yemekten en az bir ya da iki saat sonra ara öğün yerine açık siyah çay icmenizi tavsiye ederim.
Sonuç olarak herkesin bünyesi farklı çalışıyor ve o size alarmı verdiği zaman onu dinlemeniz gerek yalnız fark etmeden onu yorgun düşürmemeye de dikkat etmek lazım.

cevap için tşk ederim.
çay konusunda yemeklerden 2 saat sonra olmasına dikkat etmeye çalışıyorum o ayrı da bazı diyetlerde özellikle çay yasak yani 2 saat sonrasında da yasak. ben onu sormuştum.

hazır yazmışken bir soru daha sorayım bari :)

yas: 37 boy:1,70 kilo:71,6 bmr 1.478 cal. aktivite: h. içi hergün 30+30 dk yürüyüş

kaç kalorilik bir diyet uygularsam haftada 1-2 kilo arası verebilirim.

teşekkürler şimdiden....

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bir sorum daha olacaktı :)

Mesela 10 kg verdik diyelim ama çoğu sudan ve kastan gitti. Yine de 10 kg vermiş gibi görünür müyüz? Yani dış görünüşten 10 kg verdiğimiz belli olur mu?

slm, yardımcı olmayı istemen çok güzel bir davranış. diyete yeni başladım ilerleyen zamanlarda sorularımla seni rahatsız ederim ben de :)

slm,1.600 kalorilik diyet yapıyorum. 45 dakika tempolu yürüyüş ve leslie 3 mil yürüyüş videosu var onu yapıyorum. benim sorum sporu haftanın kaç günü yapmalıyım?

bana yardımcı olursanız çok sevirim.ben 165 boyunda 55 kiloyum.yazları 61-62 oluyorum sonra bütün kış onu verip 53 lere düşerken ramazan,tatiller geliyor hoop bi daha 60 ları görüyorum.2 kez diyetisyen denemem oldu.doğru beslenmeyi biliyorum.ben ayça kayayı takip ediyorum.günde 3-4 tahıl ürünü ,2 et ürünü,3 süt ürünü, 2 meyve almaya çalışıyorum.ideali bu ama ben bunun bile altında besleniyorum.akşam 19.30 akşam yemeğimi yedikten sonra bişey yememeye çalışıyorum. haftada 3 gün spora gidiyorum 1 saat kardiyo çalışıyorum.genel bir günlük beslenmem şöyle oluyor.

sabah uyanınca 2-3 kuru meyve yiyorum çünkü haftada 1 tuvalete anca çıkıyorum.
iş yerine gelince 2 dlm ekmek,lor peyniri ve maydanozlu sandviçimi yiyorum.
öğle bazen kupa bardak çorba+ayran bazen annemin yaptığı az yağlı sebze yemeği+1 dl ekmek+1 çb.ayran
ikindide yarım meyve+1 çb ayran
akşam sporum varsa işten çıkmadan önce(18.00)ya 2 yk.yulaf ezmesi+yoğurt veya 1 dl ekmek,az peynir yiyorum.
eve gittiğimde 20.30 oluyor yoğurt,salata veya 1 meyve den birini veya hiçbişey yemediğim zamnalar oluyor.
sporumun olmadığı akşamlar ise(19.30) eve gidince salata,yoğurt ve annemin yaptığı sebze yemeğinden azcık yiyorum. haftasonları ise balık ızgara oluyor.kaçamaklarım ise çok masumki genelde haftasonu oluyor. canım tatlı istediğnde ise ya 1-2 bisküvi,kuru kayısı,ceviz vs.oluyor.

işte böyle. yanlışlarım varsa lütfen yol göster,nerede yanlış yapıyorum. sporda 80 kiloluk arkadaşlarım benimle dalga geçiyor.biz yediğimiz halde 15 günde 1-2 kilo veriyor sen yemediğin halde veremiyorsun die.çünkü onlar evlerine gidince hem akşam yemeği yiyor, hemde ara öğün yapıyor.ben açlıktan ölerek yatıyorum.sabahta aç kurt gibi uyanıyorum. üstelik ben hipoglisemiliyim.yani uzun açlıklarda şekerim hemen düşüyor ve böyle zamnlarda direk tatlı şeylere saldırıyorum(eğer kendimi tutamazsam).
yani sağlığımı bile hiçe sayıyorum ama hep gramlarla oynuyorum.
bıktım artık bu gidişten.istediğim sadece 2-3 kilo.
halbuki diyetisyene giderken çok daha fazla yediğim oluyordu ama kilo veriyordum.üstelik kabızlığımda bu kadar uzamıyordu.

ben nerde yanlış yapıyorum

Son düzenleme:
Back
X