Soyadı devrimi, boşanmış ailelerin cocukları hakkında paylaşalım

CuteMom

Dünya vazgeçenleri değil,azmedenleri hatırlar
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2008
45.779
24.642
398
Kadınların soyadı mücadelesine Anayasa Mahkemesi’nden “devrim” niteliğinde bir kararla destek geldi. Yüksek Mahkeme, kocasından boşanan kadına, velayetindeki çocuğuna kendi soyadını verme hakkı tanıdı. Artık, annesinin yanında kalan çocuklar, farklı soyadı taşımayacak.

AİLENİN REİSİ KOCA
Kocayı “ailenin reisi” olarak tanımlayan Soyadı Yasası, ad ve soyad verme hakkını da babaya veriyordu. 1934 tarihli yasaya göre, kadın kocasından boşansa dahi, velayetine aldığı çocuğun soyadı yine kocasının soyadı oluyordu. Mahkemelerin, boşanma davalarında küçük çocukların velayetini yüzde 95 oranında anneye verdiği Türkiye’de, çocuklar bu düzenleme nedeniyle beraber yaşadıkları anneleriyle farklı soyadlarını taşımak zorunda kalıyorlardı.

DAVA SİİRT’TE AÇILDI
Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran bir kadın, çocuğuyla aynı soyadını taşımak için dava açtı. Siirt Mahkemesi, bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. Anayasa Mahkemesi de oybirliğiyle düzenlemeyi iptal etti. Yüksek Mahkeme’nin kararıyla bundan böyle, eşlerinden boşanarak çocuklarının velayetini alan kadınlar çocuklarına kendi soyadlarını verebilecek.

CEDAW NEDİR?
Anayasa Mahkemesi, bu kararını, “BM Uluslararası Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”ne (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women-CEDAW), atıfta bulunarak aldı. Mahkeme’nin iptal kararının gerekçesinde, Sözleşme’nin taraf devletlerinin “Evlilik ve aile ilişkileri konusunda kadınlara karşı ayırımı önlemek için, ana ve babaya evlilik süresince ve evliliğin son bulmasında medeni durumlarına bakılmaksızın, çocuklarla ilgili konularda ve ulusal yasalarda mevcut veli, vâsi, kayyum olma ve evlat edinme veya benzeri müesseselerde eşit hak ve sorumluluklar tanıyacakları kabul edilmiştir” hükmüne vurgu yaptı.

Arkadaşlar ben bu davayı acmak ıstıyorum, benım gıbı dusunen arkadaslar varmı , dava herşekilde kabul görürmü başka dava acmayı dusunen varmı,*
 
benımde annem babam ayrı ve ben hıc bır zaman babamın soyadını ıstemedım bende duşunuyorum aslında annemın soyadına geçsem mi diye...:44:
 
sizin için durum daha kolay 18 yasından buyuk ısenız zaten mumkun ıdı degıstırmek
 
ayy inanmıyorum bu süper bişeyyy
hemen hemen hemen istiyorummm
hem yarın öbürgün nikahımda en güzel günümde, nikah memuru şu lanet soyadını sorar diye korkuyorum. bana tek verdiği şey soyadı oldu zaten, bu gölgeden de kurtulmak istiyorum!
yalnız şöyle bi durum var. annem şu an üvey babamın soyadını taşıyor. benim soyadım da o mu olur, yoksa annemin kızlık soyadı mı olur? :44:
 
Son düzenleme:
Ben de bunu merak ediyordum. Böyle yapan var mı aranızda ? Sonuçta çocuk anneyle yaşıyor niye farklı soyadı taşısın ki değil mi ?
Bir de her gittiğiniz yerde sorarlar niye soyadı farklı diye, direk ayrım yaparlar kafadan gereksiz ortamlarda....
 
Evet bu durum gerçekten sinir bozucu oğlumu anasınıfına yazdırıyorum formu doldurdum imzalayın dediler adımı soyadımı yazdım siz neyi oluyorsunuz dediler ama doğru anladıysam velayet kimdeyse diyor velayet bende şuan hadi değiştirdim 2 yıl sonra velayeti aldı oda mı ? değiştirme hakkına sahip olcak ihale gibi çocuk kimin eline geçerse hak onundur
 
canım bu yeni bir şey değil.bizim bir akrabamız vardı(bundan 15 yıl önce).koca hayırsızdı bakmadı çekti gitti falan.kadınla kızı yaşmaya başladılar.kız bir süre baba soyadını kullandı.sonra nasıl oldu orayı bilmiyorum resmi olarak anne soyadına geçti.hatta okulda soyadını değişik görünce arkadaşları,öğretmenleri falan "kız evlendin mi yoksa" falan diye espri yapıyorlarmış anlatmıştı.kızın annesi zaten mahkeme sarayında çalışıyordu dava açtı demek ki sen de yap canım.önemli olan isimler değil gönüller ama olsun yine de.
 
Bu konu noldu davanı açtın mı ?
Ben yakın zamanda bir avukata sordum böyle birşey olamayacağını söyledi.
Bu yeni bir durum sanırım ve kişiye özel uygulama da olabilir.
 
sadece biolojik BABA olan adamın soyadını taşımasada olur.
her resmi işlemde problem yaşayıp boşanmış olduğumu söylemek zorunda kalıyorum.
kızım 15 yasında ona bunu teklif edemem yeterince üzülüyor çocuk zaten
ama çokta takmıyorum zamanı gelince kocasının soyadını taşır nasılsa
 

Soyadlarınız farklı olduğu için mi üzülüyor, Yoksa her resmi işlemde boşandık demekten mi üzülüyor.
Bir de hangi resmi işlemlerde sıkıntı çıkıyor ki ?
Diyelim ki eski soyadımızı verdik çocuğa ve biz evlendik. O zaman ne olacak ?
Şuanda öyle bir durum var mı bilmiyorum yani annenin soyadını verme durumu.
Şöyle birşey de var; eş kabul ederse; eşinin eski soyadını taşıyıp (yani soyadını değiştirmeyip); o şekilde çocukla aynı soyadı taşınmış olacak...
Bu da anne açısından kötü birşey gibi görünüyor. Bilmiyorum böyle yapanlar da var mı?
Değer mi ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…