Sürekli kendini benimle kıyaslayan arkadaş

Rosalind Franklin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2018
4.192
19.405
208
Geçen konumda bahsettiğim arkadaşım iyice huzursuz etmeye başladı beni. Yurtdışında doktora öğrencisiyim ve tezimi bir araştırma grubunda yapıyorum. Akademik kadroda sayılıyorum şu an. Ben buraya geldiğimde Türkiye' den bir arkadaşım da burada çalışıyordu ama iş yeri ile sorun yaşadığı için sözleşmesini uzatmayacaklardı. Ben de benim araştırma grubumda teknik kadro ilanı olduğunu söyledim ve başvurdu, kabul edildi, işe başladı. Burada da sözleşmesi kısa süreli, gerekli görürlerse uzatacaklar ama şu an üstlerden biri ile sorun yaşadığı için uzatmayabilirler.

Bu arkadaşım ile meslektaşız ama ben akademik kariyerime devam ettim; o etmedi. Dolayısıyla şu an konumlarımız farklı işyerinde, farklı işler yapıyoruz. Bunu bir türlü kabullenemiyor. İkimiz aynı bölüm mezunuyuz neden bana bu işleri yaptırıyorlar, neden sen de yapmıyorsun diyor. Benim araştırma grubundaki rolüm ondan apayrı ve kendi tezimi yapıyorum zaten ben. O teknik eleman olarak gözüküyor ve farklı işler yapıyor. Yine de bunu bir türlü içine sindiremedi. Özellikle üstü ile sorun yaşayınca, benim de o kişi ile aram iyi olduğu için bana da iyice bilendi zaten beni sevmiyor seni seviyor o, o yüzden bana böyle davranıyor diyor. Ne alakaysa?

Aynı zamanda iş beğenmiyor, onu yapamam bunu sevmiyorum diye, o işleri bana yaptırmaya kalkıyor. Sevmiyorsan ayrıl o zaman diyorum. Maaşı iyi, ülke iyi neden ayrılayım diyor ama iş yapmaya gelince de yapamam demeye başlıyor. Ben de artık işe devam etmek istiyorsan bunları yapmaya mecbursun demeye başladım. İyice surat asıyor o zaman. Diyor ki bana sadece yapabildiğim işi versinler yapamadıklarımı vermesinler. Öyle bir iş yeri var da ben mi bilmiyorum deyince de o zaman sen neden yapmıyorsun bunu diyor. Sana böyle davranıyorlar bana neden böyle davranmıyorlar. Sen bunu yapmıyorsun ben neden yapıyorum. Sana bunu öğrettiler bana neden öğretmiyorlar. Sürekli bir kıyaslama halinde ve ben çok yoruldum. Konumlarımız farklı, bunu bir türlü kabullenemedi. Bütün gün mızmızlanma halinde.

Sözleşmesini uzatırlarsa daha uzun süre beraber çalışacağız ben ne yapmalıyım bilmiyorum. İletişimi tamamen kesemiyorum bütün gün yüzyüze baktığımız için. Bir önceki konumda da bahsetmiştim insanlarla dil bariyeri problemi yaşıyor ve anlaşamayan benim yanıma getiriyor tercüme et diye. Bu sebeple konuşmamazlık yapamam ama huzursuzum.

Beni bile baydı burdan arkadaşınız. Eğer aranızda kariyer yönde fark varsa bunu öne sürebilirsiniz. Bu işler birden olmuyor zamanla oluyor gibisinden. Hem çalışmak isteyip hem beğenmiyor. Ya beğeneceksin ya işten çıkacaksın benimle kendini kıyaslamayı bırak diye anlayacağı bir dilde uyarabilirsiniz.

e acık acık herkesın kendı iş sorumlulukları var ben akademık karıyerıme devam edıyorum kendı ısınle benımkını neden bır tutuyorsun desenız ya ? ben olsam derım aynı ısı yapmak ıstıyorsan sende egıtımıne devam edeceksın ne ıstedıgıne sen karar ver suan senınle ben aynı seyı yapamayız cunku aynı yerde degılız ıstedıgın benım ısımı yapmaksa benım gıbı egıtıme kendıne yatırıma devam etmen gerekıyor demenız lazım

herkes bı yerını haddını bılsın agır komplekslı

Beni bile baydı burdan arkadaşınız. Eğer aranızda kariyer yönde fark varsa bunu öne sürebilirsiniz. Bu işler birden olmuyor zamanla oluyor gibisinden. Hem çalışmak isteyip hem beğenmiyor. Ya beğeneceksin ya işten çıkacaksın benimle kendini kıyaslamayı bırak diye anlayacağı bir dilde uyarabilirsiniz.

Benim daha 6 ay oldu o da benden sonra geldi ikimiz de çok yeniyiz. Defalarca dedim görev tanımımız farklı diye. Ama mesela bana bir şey soruluyor yüksek lisansında yapmış mıydın diye, o hemen oradan atlıyor ben lisansta yapmıştım diye. Ne konuşulursa konuşulsun hep lisanstan örnek veriyor. Artık bir arkadaş uyarmak zorunda kaldı biz Beren' e soruyoruz çünkü yüksek lisansı yeni bitirdi ve gelişmelerden haberdar, sen lisansı bitireli 5 sene olmuş neden sürekli ondan örnek veriyorsun diye. Buna da çok bozuldu.

e acık acık herkesın kendı iş sorumlulukları var ben akademık karıyerıme devam edıyorum kendı ısınle benımkını neden bır tutuyorsun desenız ya ? ben olsam derım aynı ısı yapmak ıstıyorsan sende egıtımıne devam edeceksın ne ıstedıgıne sen karar ver suan senınle ben aynı seyı yapamayız cunku aynı yerde degılız ıstedıgın benım ısımı yapmaksa benım gıbı egıtıme kendıne yatırıma devam etmen gerekıyor demenız lazım

herkes bı yerını haddını bılsın agır komplekslı

Bunu ben değil ama ilk geldiğinde amirimiz sormuştu. Sen neden yüksek lisansına devam etmedin diye. Bana geldi kızdı bir daha sorarlarsa burayı da bırakır giderim diye. İçine sindiremiyor bir türlü, sürekli ben yeterliyim, sadece lisans bitirdim ama en az Beren kadar iyiyim diye her şeye atlamaya çalışıyor. Sorun zaten iyi ya da kötü olması değil ki, görev tanımlarımızın farklı olması.

Geçen günlerde bana resmen stajyerlere verilecek bir ayak işi yaptırmak istedi. Ben de dedim ki görev tanımımda yazmıyor şimdi yarın öbür gün yaptığımı gören biri kendisi için de yapmamı ister, bunu önlemek için yapmayacağım. Böyle dedim diye sonraki kaç gün surat asarak gezdi.

Ona yardım etmişsin işe girmesini sağlamışsın başka bir ülkede çalışıyorsunuz
Ne istiyormuş daha nankör

Ben gerçekten elimden geleni yaptım çünkü çok ağladı geri dönmek istemiyorum diye. İlk işyerinden de sorun yaşayarak ayrılmıştı.
Türkiye' deki işyerinden de sorun yaşamıştı.

Burası için de dedi ki keşke seni dinleyip başvurmasaydım burayı da sevmedim insanlar kötü ama maaşı iyi diye katlanıyorum. Dayanamadım en sonunda dedim ki herkes mi kötü? Şu ana kadar girdiğin her işte sorun yaşamanın sebebi sen olabilir misin, çünkü hayatına giren herkes kötü olamaz.

Ben iyiyim ama işler benim istediğim gibi gitmeyince dayanamıyorum diyor.

Acikca soylemek en iyisi.
Beni kendinle kiyaslamaktan vazgec, bu tavrin arkadasligimizi etkileyecek diye korkuyorum.
Alinirsa gucenirse keyfi bilir

Daha sert şekilde de tepki verdim, surat asıyor birkaç gün sonra tekrar başlıyor.
Sürekli mızmızlanma halinde hatta şu an bile telefonuma mesajı geldi bana istemediğim işi yaptırdılar diye.
Sen ne istiyorsun dediğimde 'İstediğim işi yapayım sadece beni zorlamasınlar, sorgulamasınlar ne desem kabul etsinler, insanlar da iyi davransın' diyor. Gerçekten böyle bir işyeri var mı ben bilmiyorum.

Bunu ben değil ama ilk geldiğinde amirimiz sormuştu. Sen neden yüksek lisansına devam etmedin diye. Bana geldi kızdı bir daha sorarlarsa burayı da bırakır giderim diye. İçine sindiremiyor bir türlü, sürekli ben yeterliyim, sadece lisans bitirdim ama en az Beren kadar iyiyim diye her şeye atlamaya çalışıyor. Sorun zaten iyi ya da kötü olması değil ki, görev tanımlarımızın farklı olması.

Geçen günlerde bana resmen stajyerlere verilecek bir ayak işi yaptırmak istedi. Ben de dedim ki görev tanımımda yazmıyor şimdi yarın öbür gün yaptığımı gören biri kendisi için de yapmamı ister, bunu önlemek için yapmayacağım. Böyle dedim diye sonraki kaç gün surat asarak gezdi.
sız onu altdan aldıgınız ıcın sıze karsı boyle konusabılıyor
sıze bunu yaptırmak ıstedıgınde ne munasebet ? demenız lazım aslında
ıkınızın arasındakı arkadaslık degıl . sız ona ıyı bır arkadasssınız ama o sıze arkadas degıl. arkadaslık karsılıklı olan bırsey olduguna gore sız arkadas degılsınız
kırılırsa kırılsın okadar emegınız var bırkere ıse alınmasını saglamıssınız bu bıle sızın yerınızın ne oldugunu gosterıyor hersey bı tarafa .
nankor ınsanlar ve komplekslıler hayatınızdan uzak olsun derım ben. sıze sadece zarar verır bu kısı

Daha sert şekilde de tepki verdim, surat asıyor birkaç gün sonra tekrar başlıyor.
Sürekli mızmızlanma halinde hatta şu an bile telefonuma mesajı geldi bana istemediğim işi yaptırdılar diye.
Sen ne istiyorsun dediğimde 'İstediğim işi yapayım sadece beni zorlamasınlar, sorgulamasınlar ne desem kabul etsinler, insanlar da iyi davransın' diyor. Gerçekten böyle bir işyeri var mı ben bilmiyorum.
cevap bıle vermeyın sız cevap vermemenıze ragmen devam ederse kendıne ıs kur kımse senın burda gönlunu eylemek zorunda degıl senı burda zorla tutan da yok bana bırdaha bunlarla gelme iş konusalım dıye kestırıp atın bence

Bunlari bana degil sefine yaz, ben ne yapabilirim dediniz mi hic?
Yani sizden torpil mi istiyor nedir

sız onu altdan aldıgınız ıcın sıze karsı boyle konusabılıyor
sıze bunu yaptırmak ıstedıgınde ne munasebet ? demenız lazım aslında
ıkınızın arasındakı arkadaslık degıl . sız ona ıyı bır arkadasssınız ama o sıze arkadas degıl. arkadaslık karsılıklı olan bırsey olduguna gore sız arkadas degılsınız
kırılırsa kırılsın okadar emegınız var bırkere ıse alınmasını saglamıssınız bu bıle sızın yerınızın ne oldugunu gosterıyor hersey bı tarafa .
nankor ınsanlar ve komplekslıler hayatınızdan uzak olsun derım ben. sıze sadece zarar verır bu kısı

Sanırım haklısınız ben bana yardımcı olduğu konular olduğu için iyi bir arkadaş olduğunu düşünüyordum ama aramızda kendiliğinden rekabet oluşturduğundan beri arkadaşlığımız bozuldu. Birkaç aya sözleşmesi bitiyor uzatmazlarsa (amiri ile sorun yaşadı çünkü) onu da benden bilir kesin.

Sanırım haklısınız ben bana yardımcı olduğu konular olduğu için iyi bir arkadaş olduğunu düşünüyordum ama aramızda kendiliğinden rekabet oluşturduğundan beri arkadaşlığımız bozuldu. Birkaç aya sözleşmesi bitiyor uzatmazlarsa (amiri ile sorun yaşadı çünkü) onu da benden bilir kesin.
hıc kafaya takmayın bılırse bılsın akıllıysa ımkanlarını olumlu sekılde kullanır ama kendısı bu kafayla devam ettıgı surece hıc bı yerde barınamaz kendısınden baska suclayacak hep bırılerını bulur boyle kısıler bunu kısısellestırmeyın onun karakterı bu

sızın sıze daha denk arkadaslarınız vardır arkadas dedıgımız karsılıklı fıkır alısverısı hoş sohbet kurabıldıgımız kısıler olur bu kısı sızın ne fıkır ne zikir olarak denk oldugunuz kısı bıle degıl kendı kaybeder bosverınn

Bunlari bana degil sefine yaz, ben ne yapabilirim dediniz mi hic?
Yani sizden torpil mi istiyor nedir

Zaten amiri ile de sorun yaşadı.
O sorun yaşadı diye ben de kötü geçineyim istiyor :) Sen neden iyi anlaşıyorsun, ben inatlaştığım için beni sevmiyor; sen huyuna gittiğin için seviyor seni diyor.
Sürekli mesela bir iş yaparken beni de çağır, bana da göster, ben neden bilmiyorum, sen her şeyi öğreniyorsun ben öğrenmiyorum modunda.

Halbuki ben kendi doktoram için, kendi tezim için yapıyorum.
Bunu anlayamadı bir türlü. Benim akademik kariyerimi görmek istemiyor çünkü ben lisans mezunuyum ama yeterliyim en iyiyi biliyorum diye kendini ispat etmek istediği için sürekli bir inatlaşma halinde.

Sana ağlayacağına gitsin müdürüyle konuşsun. Ne kafasız bir insanmış arkadaşınız, beni bile baydı.

Tam da insanın modülü düşüren tiplerden. Size mizmizlanmaya başladığı zaman hiç umursamayin iş dışında da çok muhattap olmayın bence

Böyle değildi ama aramızda farklılıklar olduğunu gördüğünden beri sürekli kendini ispatlama ve bunun için insanlarla inatlaşma durumundan çıkamadı.
Ne konuşursa konuşsun alt metinde sürekli 'Ben sadece lisans mezunuyum ama çok iyiyim çok yeterliyim çok şey biliyorum'. Sanırım kendini benimle kıyaslıyor ama bilmiyor ki ben akademik kariyeri sadece kendim için, kendim istediğim için yapıyorum.
Bunun bir tercih olduğunu fark etmiyor bir türlü.
Kendini de çok yoruyor farkında değil.
En iyisi gerçekten hiç dinlememek...

hıc kafaya takmayın bılırse bılsın akıllıysa ımkanlarını olumlu sekılde kullanır ama kendısı bu kafayla devam ettıgı surece hıc bı yerde barınamaz kendısınden baska suclayacak hep bırılerını bulur boyle kısıler bunu kısısellestırmeyın onun karakterı bu

sızın sıze daha denk arkadaslarınız vardır arkadas dedıgımız karsılıklı fıkır alısverısı hoş sohbet kurabıldıgımız kısıler olur bu kısı sızın ne fıkır ne zikir olarak denk oldugunuz kısı bıle degıl kendı kaybeder bosverınn

Evet çok haklısınız.
İş için aramızdaki iletişimi minimumda tutmam en iyisi olacak.
Yoruldum çünkü.

Benim daha 6 ay oldu o da benden sonra geldi ikimiz de çok yeniyiz. Defalarca dedim görev tanımımız farklı diye. Ama mesela bana bir şey soruluyor yüksek lisansında yapmış mıydın diye, o hemen oradan atlıyor ben lisansta yapmıştım diye. Ne konuşulursa konuşulsun hep lisanstan örnek veriyor. Artık bir arkadaş uyarmak zorunda kaldı biz Beren' e soruyoruz çünkü yüksek lisansı yeni bitirdi ve gelişmelerden haberdar, sen lisansı bitireli 5 sene olmuş neden sürekli ondan örnek veriyorsun diye. Buna da çok bozuldu.
Aman bozulsun iyi demiş arkadaşınız. Beğenmiyorsa çıksın yoksa sizi kıyaslayıp durmasın sert bir dille uyarırdım ben olsam

Back
X