Sütten keserken çocuğu memeden tiksindirmek doğrumu?

fulyahnm

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Nisan 2012
55
13
98
İstanbul
Sütten kesme yollarını araştırırken gördüm ki memeye birşeyler sürerek çocuğun iğrenmesini sağlamanın adıymış tiksindirici yöntem.Türk ailelerinde oldukça yaygın ve yaratıcı tiksindirme yöntemleri olmasına rağmen bu yöntemin oldukça sakıncalı olduğunu öğrendim(Memeye salça sürme,diş macunu sürme yara bandıyla kapatıp yara olmuğuna inandırma vs)
Tabiki psikolojik nedenler başta geliyor.En önemli dönem olan 0-2 yaş arasındaki duygusal geçiş dönemi.Doğduğu ilk andan itibaren karnını doyurduğu,sakinleştiği,uyuduğu,huzur bulduğu,sevdiği,bağlandığı kısacası sığındığı bir liman olan anne memesinin iğrenç bir hal alması bebeğin hayatındaki ilk ağır darbesi olduğundan kalıcı duygusal problemleri beraberinde getirebilirmiş.Bunlar çok ileride farklı duygusal sorunlar olarak hayatında görülebilirmiş.Okuduğumda ilk olarak çok şaşırdım vede üzüldüm tabi mantıklı buldum.
Forumda okuduğum kadarıyla bu yöntemi kullanarak çok kolay emzirmekten kurtulan anneler var biliyorum.İşin bu boyutunu öğrenince herkesin bilmesini istedim.
Bundan 3 ay önce bu yazıdan haberim yokken arkadaş tavsiyesi ile diş macunu denedim.Mentol tadından hiç hoşlanmadı ve bir daha ağzına sürmedi.Ama kafasını göğsüme yaslayıp ağlıyor 15 dakikada bir memeyi gösterip üzüntüsünü anlatıyor sürekli meme pis diyip konuyu bir türlü unutmuyordu.Yazıyı aynı dönemde gördüm ve hemen vaz geçtim.Bir ay kadar daha emzirip azaltarak bırakma yöntemini denedim.
Azaltarak bırakmada önce gündüzü sonra geceyi azaltarak çok rahat bir şekilde ve hiç ağlatmadan bıraktırdım.Çok mutlu oldum.
2 hafta boyunca gündüzü kestim.sonrada bir gece hiç vermedim.ertesi gece sormadı bile.Memenin o tuhaf görüntüsü acı tadı aklında yada bilinç altında hiç kalmadan eski bir dost gibi kaldı sanırım :)
Tüm emziren annelere kolay gelsin...sevgiler.

azaltarak kestim demişsiniz nasıl azaltılacak ki oğlum 14 aylık meme emerek uyuyor :( ve gecede meme istiyor çok zor oluyor :( yazınızı okuyunca memeyi tiksindirmek pek iyi bir fikir gibi gelmedi şimdi :(:50:

ben şu sekilde azalttım emzirmeyi.Benimde oğlum asla emmeden uyumaz ve gece uyanıp meme ister ve meme almadan uyumaz emzik kabul etmez biberon istemezdi.Azltırken geceyi hiç azaltmadım aynen devam ettim.Sadece gündüzü azaltmaya basladım.İlk olarak çok keyfi meme istediği anları kestim.Bazen çocuğun çok ihtiyacı oldugunu anlarsınız ama bazende sırf canı sıkıldı diye meme ister.Önce bu can sıkıntısından meme istediği zamanları azalttım.Sonra gündüzleri sadece uyuturken emzirdim gece aynen emzirmeye devam ettim.Gündüzü tamamen kestiğimde zaten 15 günü bulmuştu ve çocukta istememeye baslamıstı .Bu çok önemli çunku çocugun bu fikre alışması gece memeyi keserkenişi çok kolaylaştırıyor.Ve olayın kırılma noktası bir gece emzirmeden uyutmaya çalıştım.Özellikle çok yorgun ve uykusu geldiği bir aksamı seçtim.Sadece 5 dakika ağladı ve sonra uykuya daldı.Gece uyandı ve aynı kararlılıkla uyuttum onu.Bu eziyet sadece 1 gecelikti.Ertesi gece hiç ağlamadan uyudu.Gündüzü kesmek çok etkili oluyor.Tavsiyem gündüzü bıçak gibi kesmek yerine uzun zamana yaymak .Gece olayı 1 gecede çözülüyor.Birde çocuk üzülüyorsa bir okadarda annenin üzüntüsüde bu olayı etkiliyor.Kararlı olun.Emzirmek anne içinde bir alışkanlık cünkü.Çocukla aranızdaki bağın koptuğunu hissediyor insan ama bunlar geçici duygular unutmayın

Son düzenleme:
TİKİSİNDİRMEK doğru değil,çünkü çocuk doğduğundan beri manevi bağ kurduğu anne memesini o halde görünce travmatik bir etkisi oluyor,nette her okuduğunuz şey doğru değil,ben de okudum ama yapmak doğru gelmedi hiç,sonra adem güneş i dinledim,azaltarak bitirmek en sağlıklısı diyor ,önce gündüzü sonra geceyi bitirmek gerekiyor,pedagog adem güneş in sayfasında arama bölümüne sütten kesme yazarsanız orada bu soruyu soran annelere nasıl azaltmak gerektiğini anlatıyor,ben azaltarak bırakma yolundayım,gündüz azaltmaya başladık,gece isterse veriyorum bazen 1 bazen 2 kere kalkıyor,bir de gece yatarken süte muz doğrayıp yediriyorum,sanıırm o yğzden tok olduğu içiin daha kesintisiz uyuyor,gündüz de aç bırakmamaya çalışıyorum,adem güneşi dinleyin derim,24. aydan sonra 5-6 ay kesme süreci sürebilir diyor,sıkıntı yapmayın diyor,acele etmiyorum o yüzden amna sıklığını hafta hafta azaltıyorum birden değil

Back
X