-Gerçekten ihtiyacımız olmayan hıc biseyı almıyoruz , çöp için sağlam olan akıntı yapmayan alısverıs posetlerını kullanıyorum çoğu zaman ,onlara da para veriyoruz sonuçta .
-Evimde az eşya var bana çok zaman bırakıyor öyle her gördüğümü eve toplayıp gelmem
-cips ayda bir anca çocuk ıcın alınır (evde kendım yapıyorum mısır falan patlatıyoruz )
Abur cubur konusunda istek yok bizde şükür . Ciddi paralar verenler var hayret ediyorum .
-kıyafet konusunda 5-6 kombin yapıyorum eşime oğluma ve kendıme de ama hepsı bırbırıyle kombınlenebilir uyumlu renkler alıyoruz bu sayede daha çok kullanım sağlıyor bize gereksiz alışverişler yapmayız . Dıdının dıdısının düğününe gitmek için binlerce liraya abiye almam normal bi güne oturmaya buluşmaya giderken kullanabılıcegım sade elbise ,takım ve tulumdan yana tercih yaparım
-meyve almıyoruz bunu aşağıda acıklıcam
evde çocuk var nasıl alınmıyor demeyin die
-çerez sevıyorlar meyve senelerce almasam akıllarına gelmez bi tek karpuz - kavun isterler
-Haftalık menü ayarlar ona göre alısverıs listemı yaparım. Baktım bozulmaya yönelmiş sebze var , hemen pişirir konserve şekli kavanozlarım o hafta başka bir gün tüketiriz
Çorbalar da bazen çok yapmış olursam kaynar haldeyken kavanozlar 2-3 gun sonra açar kullanırım .
-Kalan ekmekler ya köftelik robottan geçer ya corbalık fırınlanır yada tost yapılır bazen çok sevıyorlar pizza gibi üstüne yumurta beyaz peynir sucuk maydonoz kaşar acı sos karışımı sürüyorum 5 dk airfray atıyorum kahvaltıya kanepe oluveriyor .
-Eşimin balkonda bahçesi var büyük saksılarda banyo önünden akan soğuk suları su ısınana kadar kovalara alıyoruz bahçeye balkon yıkamaya kullanıyoruz yazın minyatür bahçeden salata malzemelerimiz çıkıyor bu arada

burda imkanım yok ama eski oturduğum evın bahçesinde ağaçlar vardı birinci katta oturuyordum büyük bi varil koymustuk balkon altına balkondan suları ona aktarıyordum komşular ağaçları ordan suluyordu burda suyu malesef kullanacak yer bulamıyorum banyo önü fazlaca su israf oluyor üzülüyorum çocuklarımın geleceği akıp gidiyor öylece .
-bulaşıkları sudan geçirmiyoruz makınayı dolmadan çalıştırmıyorum
-çamaşır makinası da aynı şekilde dolmalı çalışmak için bu yüzden hepimizin renk uyumu birbirleriyle atılacak şekilde olmasına dikkat ediyoruz alısverıs yaparken
Zaten renkli insanlar değiliz bizi zorlamıyor açıkçası
-ütü 15 günde 1 kez toplu yapılır çok çoğu kurutmadan çıkar çıkmaz bi sallayıp asıyorum yerine ev içinde kullanılan tişörtleri o sıcağıyla ütüye ihtiyaç bırakmıyor
-temızlıkte 15 günde 1 kez yapılıyor , günlük sadece rutin wc - banyo yıkanıo
-Hergun duş alındığı ıcın okul ve işten gelen vatandaşlara özellikle kısa tutmaları konusunda uyarı yapıyorum
-buzdolabı poşeti değil boy boy pp kalite saklama kutuları kullanıyorum
-kimyasal temızlık ürünleri kullanmıyorum sirke karbonat sabun yeterli oluyor yalnız burada parayı değil kendı tenimi düşünüyorum .
ama malesef tuvalet banyo için bazen de yumurta balık kokusu ıcın ozon gerekebiliyor alıyorum mecburen
-duş jeli yerine sabun halini
-sıvı deterjan yerine toz halini kullanıyorum
-yumuşatıcı yerine kurutma makınası parfümü kullanıyorum 3-4 ayda bir değiştirmek yeterli
Sadece havlular ıcın yumuşatıcı kullanırım oda bana bi kutu aylarca gidiyor .
-Dışarda yeme içme konusunda şu iki senedir tamamen bıraktık diyebılırım çünkü guvenımız kalmadı
-eti sucugu aileler birleşip hayvan kesimi yaptırıp o şekilde hallediyoruz kasaba ugramıyoruz.
-mantı, içli köfte, su böreği, hamburger köfteleri falan kendım yapıyorum evde dışarıya para vermıyorum
-yoğurt kendım yapıyorum
-reçellerimi kendım yaparım bahçelerden çok geliyor eşimin iş yaptığı esnaflar saolsun fazla fazla gonderıyor komşumun Mersin’de serası var her haftasonu gidip geliyorlar sürekli bişeyler getirip duruyorlar buzlugu dolduruyorum (ücret kabul etmıyorlar çok samimiyiz) meyve almıyoruz haddinden fazla getiriyorlar . Çalışan insanlar bende onları meyveli tatlılara boğuyorum getirdiğiniz gibi yiyin die
-içeçeğe para vermıyoruz evde kendım yapıyorum yazın buzluğa koyup yine seradan gelen meyvelerden
- turşuluğumda bahçeden geliyor
-Antalya’ya gidersek uğradığımızda teyzemler tüm sülaleye yetecek kışlık hazırlayacak sebze dolduruyorlar seradan bagaja

hayatı beleş yaşamıyoruz ama sevenimiz çok napaaalım
-Acı sostur domates sosudur kayınvalide yapıyor gönderiyor
-tereyağ dayımın birinde besicilik var kaymak alıyoruz kendımız yapıp buzluga sallıyoruz daha maddi açıdan iyi oluyor
-Salçalar hataydan eşimin asker arkadaşından geliyor eşimde ona yufka ekmek ,bazlama ,erişte gönderiyor bayılıyorlar her sene istiyorlar yapıp gönderiyorum
-oturmalarımız alman usulü ödeme yapıyoruz hanımlarla günlerimizde dışarda buluşuyoruz her ay farklı mekan keşf edelim die
-toz şekeri dayımlar pancar eker kaldırır onlardan çuvalla tedarik ediyoruz
-çok uzak mesafelere vaktim varsa toplu taşıma aracı kullanıyorum
-halı yıkattırma derdim yok ona da para vermiyorum

odalara yiyecek taşınmıyor , çay dahi çıkarılmaz mutfağın halısı da makınaya atılan cınsten aksi durumda sallıyorum makınaya yıkanıp çıkıyor
Evde çok halı da yok geneli makına da yıkanır cınsten ortalara atmalık yerden ısıtma olunca kalın halılara ihtiyaç duymadık bi salonda var .
-Paraya bi saglık sektöründe bi çocuğuma harcarken bide tatilde acımıyorum
-En önemlisi dışarda yemek yemediğimiz sürekli alışveriş yapmadığımız için avm ler bize itici geliyor artık ben insanların avm ye girince sırf gördükleri için boş gezerken gereksiz şeyler aldıklarını düşünüyorum . Dusunsenize avm ye gittiniz bi yemek yediniz 1 saat sonra gezecek dolaşacaksınız boş boş anlamsız illa bi alışverişe sürükleniyor insanlar sebebsizce . Yada alışverişe çıkanlar vakti takip etmeyip yemeğe de kalıp günü avm de bitiriyorlar . Bizim için haftasonları ailecek pikniğe gitmek vakit geçirmek daha eğlenceli özellikle çocuklar varsa Halı saha, balık tutma ,kamp, havuz, voleybol, sinema ,tiyatro çocuk enerjisini daha rahat atıyor babayla bağlar güçlü kalıyor
-sigaradan dolayı eşim kapalı alanlara girmiyor çocukla sen sigarasız alanda kalacaksınız ben dışarı çıkıcam durucam bu durumda beraber vakit geçirmiş sayılmıyoruz die ,o yüzden kafeler de 12-13 senedir hayatımızdan çıkmış durumda açık alanları da sevmiyorum linçlemeyin ama artık herkes bi garip tavırlar haller özgürlük adı altında sevısmeler olunca çocukla zorlanıyoruz kimseye de yapmayın etmeyin deme hakkımız yok
-kuaföre ayda bi gidiyorum kaş bıyık için saçlarım kendı rengim
Vücut ıcın lazer yaptırdım 7-8 sene oldu masrafsızım
Ben bunların hiç birini tasarruf için yapmıyorum israftan korkumuzdan yapıyoruz helalimiz doğru yolda harcansın die
Yani gereksiz onca şeye para dökmek yerine çocuğuma yatırım yapıyorum . Kurslara gönderiyorum dil öğrensin, dans öğrensin, at binsin ,spor salonuna gitsin, teknoloji çağındayız iyi derece de bilgisayar eğitimi alsın, gelecek için yatırımı olsun kendısıne . yurt dışı tatillerine çıkmak istediğinde maddi olduğu kadar bilgi ve kültür zenginliği de olsun gittiği yeri öylesine fotoğraf cekınip avel avel bakıp ne olduğunu anlamadan değil bilerek gerçekten tanıyarak öğrenerek tadına vara vara gezsin dolaşsın istiyorum
E peki noluyor bunca tasarrufun karşılığını sigara var hayatımızda malesef ki sonu hüsran yani

sizde yoksa işe yarayabilir tasarruf yapmak