Tazminat ile ilgili...

kamuran85

Oğluşummm :))
Kayıtlı Üye
29 Ocak 2013
6.066
578
198
Sgk'lı bir çalışan olarak size sorum olacak.
İşyerimde maaş dönemi değişikliği yapıldığı için 31 aralık tarihinde sigortadan çıkışım yapıldı. 3 ocakta tekrar işe başlangıcım yapıldı.
İşverenle konuştum, tazminatımı istedim. 2 yıl 2 aylık bir tazminat alacağım var. 31 aralığa kadar hiç kesintim olmadan sigortam işledi. İşveren de sigortadan birini arayıp sordu. Aradığı kişi, ilerde de benim tazminat hakkımı alabileceğimi, kendim işten çıkarsam tazminat alamayacağımı, ilerde beni işveren işten çıkarırsa ancak o zaman tazminat alabileceğimi söyledi.

Size sormak istediğim şey bu. İlerde tazminatımı alabilir miyim? Bu hakkım baki kalır mı??
İkinci sorum ise, tazminatımı alabilmem için illa işverenin mi çıkarması lazım?

Merhaba;
İleride de tazminatınız almanız mümkündür. Bugünkü yasala düzenlemelere göre emeklilik ve özel durumlar hariç iki şekilde Kıdem Tazminatınız alabilirsiniz.
1. si işvereninin sizi İş Kanunun Madde 25/II dışındaki (Bu madde işverenin işçiyi haklı nedenlerle tazminatsız olarak çıkarmasına dair hükümleri içerir, haklı bir neden yokken işe gitmemek v.b.) sebeplerle işten çıkarması.
2. si Sizin haklı nedenlerle iş akdinizi sona erdirmeniz. Örneğin maaşlarınızın ödenmemesi, veya işverenin size hakaret etmesi v.b. sebeplerle iş akdinizi sona erdirirseniz Kıdem Tazminatınızı talep edebilirsiniz.
Özel durumlar ise;
Erkeklerin askere gitmek için işten ayrılması
Kadın Çalışanların ise evlenmeleri nedeniyle 1 yıl içerisinde işten ayrılmaları durumlarında Kıdem Tazminatlarını alabilirler.
Tabii ki Kıdem Tazminatına hak kazanmanın en temel yolu olan Emeklilik şartlarını sağladığınızda Kıdem Tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.
İyi günler dilerim.

Back