Tekrar yaparken...

Delft

Gitmek gerekir bazen
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2013
1.382
1.781
333
Konu tekrarı günlük saat sınırlamasından öte konu bitirme endeksli olmalıdır.

Bir konu en fazla 1,5-2 saat çalışıldığında yararlı olabilir. Araya uzun olmamak kaydıyla dinlenme zamanı konmalıdır.

Konu tekrarı planlamasında tavsiye olunan, sayısal içerikli dersten sonra sözel içerikli dersin konmasıdır. Çünkü zihinsel işleyiş bakımından beynimizin sol kısmı daha çok sayısal sağ kısmı ise daha çok sözel içerikli konularla ilgilidir. Bu bakımdan sayısal dersler çalışırken, beynimizin sağ kısmı dinlenecek, sözel dersler çakışırken de beynimizin sol kısmı dinlenecektir.

Konu anlatımından hemen sonra o konuyla ilgili en az 15-20 sorunun çözülmesi ve böylece konunun tekrar gözden geçirilmelidir. Örneğin bir ders saatinin ilk 30 dakikası konu anlatımına, sonraki 20 dakikası da soru çözümüne ayrılabilir.

Matematik tekrarı nasıl yapılır?
İLk adım olarak konunun tanımını okuyun.Mesela Türevin tanımı.Not almanızda fayda var bunları böylelikle daha çok akılda kalır bir dahaki tekrar süresi çok kısalır.
2.olarak tanımla ilgili örnek sorulaara bakarız. sonra kurallara geçelim onları tekrar ederiz bir okuruz sonra en baştan kuralı hatrlamaya çalışırız boş bir kağıt kullanaiblrsiniz yine not almak için. daha sonra kurallarla ilgili çözümlü soruları inceleriz.Türevin grafiği konusuna geçince de aynı şeyleri yaparız.Burda önemli olan nokta Türev çok uzun bir konu bu konuyu 2ye 3 e ayrırarak tekrar etmek gerekir bir gün bir kısmı diğer gün 2.yi yaparsanız hem daha iyi verim alır hem daha az yorulursunuz.
son adım olarak karışık olarak soru bankasından sorumuzu çözeriz.
Burda da önemli bir noktadan bahsetmek istiyorum.
tekrar testlerimiz atıyorum bir konu için 3 test çözüyoruz.
bunların ilki kitabn ilk kısmındaki testler dğeri son testlerden bir diğeri ise ortadan veya karışık olsun. bu şekilde hem zorları,hem tanımla ilgili soruları hem ileri düzey düşünceye dayalı soruları hem de konunun klasik sorularını çözeriz.Bu şekilde az sayıda tesstten 10 testlik verim almış gibi oluruz.(Bu anlattığım tekrar için geçerlidir konu anlatımı için öncelikle tüm testleri atlamadan tek tek çözmeniz çok daha yararlı olacaktır).


Örneğin Türkçe ele alalım.
İsimler konusunu çalışmıştık diyelim geçen hafta bu hafta ilk günümzüde 20-25 dakika boyunca tanımları,örnekleri.aldığımız notları çalışalım geri kalan süre ise bize 2-3 test çözmemiz için yeterli. konuyu çalışıp karışık testlerini de çözünce aklımızda kalma oranı birden çok iyi bir şekilde artacaktır.Küçük bir ipucu verim:
Örnekteki gibi Türkçeden isimler konusunu çalıştık + ilk kez tekrar yaptık + haftaya veya 9-10 gün sonra 2 .tekrarı yaptık diyelim. biz bir dahaki tekrara ancak aylar sonra ihtyaç duyarız.Tekrar yaptıkça tekrar gereksinimi de yavaş yavaş ortadan kalkar yerine başka konuları alırsınız.

ancak şunu da unutmayalım ;
**** Aşırı tekrarın yararından daha çok zararı vardır. Çünkü devamlı aynı uyarıcıya muhatap olan beyin belli bir süre sonra bundan sıkılacak, bu durum da motivasyon bozukluğuna neden olacaktır. O nedenle yukarıda belirttiğim gibi belli periyotlarla bu tekrarın yapılması öğrenciyi konuya daha ilgili kılacaktır.

- alıntıdır -
 
Back