Telif Hakkı?

kirmizi oje

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Ocak 2015
2.209
4.966
133
Selam kızlar,

Bir hikayeyi ya da kitabı tercüme etmek istiyoruz başka dile, bu durumda yazardan izin almamız gerekir mi? Yazar ölmüşse ne yapmamız gerekiyor? Bilenler beni aydınlatabilir mi

Kitap basılacak mi
eğer öyleyse mirascilarla bir görüşün

Aslında tam kitap olarak değil, hikaye yazarlarının bazı hikayelerini Türk edebi dergilerde yayınlamak istiyoruz. Yani onların yayınladıkları kitaplar içerisindeki bazı hikayeleri.

Selam kızlar,

Bir hikayeyi ya da kitabı tercüme etmek istiyoruz başka dile, bu durumda yazardan izin almamız gerekir mi? Yazar ölmüşse ne yapmamız gerekiyor? Bilenler beni aydınlatabilir mi
Evet almanız gerekir. Yazar ölmüşse bile şu an onun telif haklarına sahip olan bir varisi mutlaka vardır. Bu varis bir yayın evi gibi tüzel kişilik de olabilir, yazarın yakınlarından biri de olabilir. Önce telif hakları kime ait onu öğrenin. Ha izin almadan da basabilirsiniz ama telif sahibi bunu fark ederse dava açma hakkı var unutmayın.

Evet almanız gerekir. Yazar ölmüşse bile şu an onun telif haklarına sahip olan bir varisi mutlaka vardır. Bu varis bir yayın evi gibi tüzel kişilik de olabilir, yazarın yakınlarından biri de olabilir. Önce telif hakları kime ait onu öğrenin. Ha izin almadan da basabilirsiniz ama telif sahibi bunu fark ederse dava açma hakkı var unutmayın.

Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için

Selam kızlar,

Fikir ve sanat eserleri kanununu inceleyebilirsiniz. Tercüme eserler işleme eser sayılacağından eser sahibinin izni gerekir. Mirasçılara gitmeniz gerekiyor.

Aslında tam kitap olarak değil, hikaye yazarlarının bazı hikayelerini Türk edebi dergilerde yayınlamak istiyoruz. Yani onların yayınladıkları kitaplar içerisindeki bazı hikayeleri.
telif hakkı doğuyor evet. son çıkan kitap hangi yayınevindeyse o yayınevine ait oluyor hakları. bu yüzden o yayıneviyle konuşmalısınız. eğer hak mirasçılarına devredildiyse onlar sizi yönlendirir. ama belirli bir telif hakkı ödersiniz ki buda pek kar edecek miktarda olmaz yani size getirisi olmaz.

Çok güzel bir soru sormuşsunuz, inanılmaz ilgimi çekti. Tercümanlık mezunuyum, mezuniyet için her birimiz kitap çevirileri yaptık. Bu tez/projelerin hepsi bir şekilde üniversite kütüphanesine ve sistemine girdi. O zaman da izin almak gerekir miydi acaba? Hocalarımız ölümden sonra 50 yıl gibi bir süreden bahsederek telif hakkı için ama bilemedim. Takipteyim :)

Back
X