Tenefüs Cezasi

Ödül-ceza sistemini ben gerekli görüyorum, lakin ceza burada yanlış anlaşılıyor. Bir çocuğun ihtiyacı olan şeyler kısılarak ceza verilemez, tenefüs molası bir ihtiyaçtır. Keyfi şeylerden ceza kısılır. Mesela oyun oynama, okulda ya da evde. Veliyle iş birliği yaparak evdeki oyun zamanından kısılır ya da o gün oynanmaz. Çocuklarda ders dinleme ve ödev bilinci otomatik oluşmaz eğer uğraşmazsanız önünü alamazsınız. Merak etmeyin çocuklara bir şey olmaz ceza alınca çıtkırıldım değiller o kadar. Meydan dayağı çekilmiyor sonuç olarak.

işte sabahtan beri anlatmak istediğim buydu.burada tartışılan konu cezalar ya da gerekliliği değil zaten,bu cezanın ne kadar etik olup olmadığı.

şükür biri daha aynı cümleleri kurmuş.

işte sabahtan beri anlatmak istediğim buydu.burada tartışılan konu cezalar ya da gerekliliği değil zaten,bu cezanın ne kadar etik olup olmadığı.

şükür biri daha aynı cümleleri kurmuş.
Kesinlikle. Teneffüse çıkarmamak etik değil mantıklı da değil. Öğretmenin kendisi de sınıfta oturup gardiyanlık yapıyor sanırım çocuğa. Öğretmenler kesinlikle mezun olmadan önce psikolojik testlerden geçirilmeli, ruh hastası öğretmenler dolaşıyor okullarda.

Merhaba kizlar.. Oglum 6 yasinda birinci sinifa basladi bu sene. Ogretmenimiz odevini eksik yapanlara ve derste konusanlara teneffuste siniftan disari cikmama cezasi veriyormus tenefus bitene kadar. Bu normal mi?

Benim komsumun ogluda odevini yapmamış( yıllar önce tabii )öğretmen teneffüs cezası vermiş o gün bugündür odev yapmadan okula gitmez demişti annesi
Sizin için üzücü biliyorum ama sakın öğretmeni sorgulamayin karismayin

Çocuk size guvenir hep

aslında sizin örneğiniz yanlış.. Tecavüz'ün suç olmasının sebebi; başkasının vücut bütünlüğüne izinsiz olarak saldırmaktır.. ama ev ödevinde kimsenin bütünlüğüne girmezsiniz.. o yüzden yemek yapmak ya da ütü yaparken gömleği yakmak gibi örnekler verdim..

sizin örneğinize gelince; bu ülkede tecavüzlerin yaşanmasının sebebi, bu suçun ödevini yapmayan öğrenciye uygulanan despotluğun onda biri kadar ciddiye alınmamasındandır..

tecavüzün suç olmasının sebebi elbette başkasının vücuduna saldırıdır buna muhalif bir şey söylemedim zaten, ki suçun tanımını tartışmıyoruz.. benim söylediğim şey hatanın önlenmesine yönelik tedbirlerdir. zaten bu yüzden mesajımda konuyu ve sahibini olay dışında tuttum bu olayda veli de haklı olabilir yeterince ayrıntı bilmiyoruz. demek istediğim ceza olayının felsefesinde ceza verilen olayın tekrarını engellemek, yanlış olduğu bilincini oturtmak ve yapılan her işin bir bedeli olduğu mantığını ceza verilen kişi ve topluma aşılamak vardır. bu illa gerçekten kötü bir olay olduktan sonra büyük yaptırımlarla öğretilmez. bu yüzden okul çağına sadece öğretim değil eğitim-öğretim diyoruz. yapılan herşeyin bedeli vardır düşüncesinin nesi kötü? yetişkin hayatında çevremizde bir dolu kötülük potansiyeli taşıyan insanlarla yaşıyoruz değil mi? bu kişiler karşısındaki insanın vücut bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini bilecek kadar insan olsa cinayet işlemez, tecavüz etmez.. bu kişileri kötü şey başımıza gelmeden tespit edip ayıklama gibi bi şansımız ve hakkımız da yok. o halde? çözüm en başında insanın her yaptığının bedelini ödemek zorunda olduğu düşüncesine sahip olmasıdır en azından. en temelde bu olmak zorundadır. çünkü bazen öyle örneklerle karşılaşıyoruz ki çözüm ancak bu düşünce oluyor. hepimiz günlerce haberlerde izledik çok ünlü ailelerin, belki öğretimi için milyarlarca lira döktüğü, ailesinde sevgi problemi yaşamamış zengin çocuklarının işlediği zalimce suçları.. şimdi bu çocuğun eksiği neydi? belki başka psikolojik sorunların yanında temel olarak yaptığı hiçbir yanlış şey için bedel ödememiş olması.

ayrıca ben bu bilincin oluşturulmasına vurgu yapmak için ağır bir örnek seçtim olayı yansıtması bakımından eşdeğer olsun diye değil. sizin örneğiniz ise hiç karşılamıyor. ütü yaparken yakmayı problem çözerken yanlış yapmaya benzetebilirsiniz ancak çünkü bu cezanın sebebi çocuktan öç alma duygusu değil alışkanlık oluşturmadır bence. yemek yapmamaya gelince rutin yemek yapan kadın bi gün yapmasa cezalandırlmıyor ama yemek yapma alışkanlığı edinmesi bakımından kocalar bile karılarına daha sert olabiliyor hayat o kadar toz pembe değil :) bunları da doğru bulduğum için değil maalesef bu sitede gözlemlediğim için söyledim

Ödül-ceza sistemini ben gerekli görüyorum, lakin ceza burada yanlış anlaşılıyor. Bir çocuğun ihtiyacı olan şeyler kısılarak ceza verilemez, tenefüs molası bir ihtiyaçtır. Keyfi şeylerden ceza kısılır. Mesela oyun oynama, okulda ya da evde. Veliyle iş birliği yaparak evdeki oyun zamanından kısılır ya da o gün oynanmaz. Çocuklarda ders dinleme ve ödev bilinci otomatik oluşmaz eğer uğraşmazsanız önünü alamazsınız. Merak etmeyin çocuklara bir şey olmaz ceza alınca çıtkırıldım değiller o kadar. Meydan dayağı çekilmiyor sonuç olarak.
bence burada kimse sizin bahsettiğiniz gibi cezalara tepki vermez. hatta destekler. ama ne bilim defter yırtma yada kulak çekme vs. örnekleri verildi okumuşsunuzdur. sizin tepkiniz ne olurdu bu durumda. çocuğunuz güzel yazı yazmadı diye defterini yırtan bir öğretmen var karşınızda ve haklı gibi üste çıkmayan çalışan.. sizce bu öğretmen gerçekten pedagoji eğitimi almışmıdır almışsa neresiyle almıştır...
sadece bu durumda siz olsanız ne yapardınız?

ya bir de çocuklarınızı bu kadar küçümsemeyin, aptalmışlar gibi davranmayın. öğretmenin yöntemini olumlu buldum ben. sözle uyarı bence daha vahim çünkü bazen sinirli olunca her çocuğa eşit tepki veremeyebilir veya çocuğun gururu kırılabilir. eğer bu cezada herkese eşit davranıyorsason derece yerinde. eğer siz çocuğu baskı altında yetiştirmemişseniz çocuk tenefüse çıkmasına izin vermeyen öğretmene "ama öğetmenim çişim geldi" veya "acıktım" diyebilecek kadar aklı başındadır. bir üyenin dediği gibi o kadar çıt kırıldım değiller yani. eğer böyle bi drum olursa (altına yapma veya çok acıkma) o zaman öğretmene hesap sormaya gidersiniz. yani başka nasıl bir ceza verilebilir ki? evdeyken çocuğa şunu yapma demiyor musunuz hiç? hem bu bile size fazla gaddarca geliyorsa çocuğu fanusta mı büyütmeyi düşünüyorsunuz? çocuklar birbirine karşı çok daha acımasız oluyor o halde oyun da oynatmayacak mısınız? haksızlığa uğramışsa sonuna kadar yanında olun derdini dinleyin ve hakkını arayın ama bunun dışında çok da karışmayın bırakın kendi derdi sorumluluğu olsun hayatı öğrensin

tecavüzün suç olmasının sebebi elbette başkasının vücuduna saldırıdır buna muhalif bir şey söylemedim zaten, ki suçun tanımını tartışmıyoruz.. benim söylediğim şey hatanın önlenmesine yönelik tedbirlerdir. zaten bu yüzden mesajımda konuyu ve sahibini olay dışında tuttum bu olayda veli de haklı olabilir yeterince ayrıntı bilmiyoruz. demek istediğim ceza olayının felsefesinde ceza verilen olayın tekrarını engellemek, yanlış olduğu bilincini oturtmak ve yapılan her işin bir bedeli olduğu mantığını ceza verilen kişi ve topluma aşılamak vardır. bu illa gerçekten kötü bir olay olduktan sonra büyük yaptırımlarla öğretilmez. bu yüzden okul çağına sadece öğretim değil eğitim-öğretim diyoruz. yapılan herşeyin bedeli vardır düşüncesinin nesi kötü? yetişkin hayatında çevremizde bir dolu kötülük potansiyeli taşıyan insanlarla yaşıyoruz değil mi? bu kişiler karşısındaki insanın vücut bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini bilecek kadar insan olsa cinayet işlemez, tecavüz etmez.. bu kişileri kötü şey başımıza gelmeden tespit edip ayıklama gibi bi şansımız ve hakkımız da yok. o halde? çözüm en başında insanın her yaptığının bedelini ödemek zorunda olduğu düşüncesine sahip olmasıdır en azından. en temelde bu olmak zorundadır. çünkü bazen öyle örneklerle karşılaşıyoruz ki çözüm ancak bu düşünce oluyor. hepimiz günlerce haberlerde izledik çok ünlü ailelerin, belki öğretimi için milyarlarca lira döktüğü, ailesinde sevgi problemi yaşamamış zengin çocuklarının işlediği zalimce suçları.. şimdi bu çocuğun eksiği neydi? belki başka psikolojik sorunların yanında temel olarak yaptığı hiçbir yanlış şey için bedel ödememiş olması.

ayrıca ben bu bilincin oluşturulmasına vurgu yapmak için ağır bir örnek seçtim olayı yansıtması bakımından eşdeğer olsun diye değil. sizin örneğiniz ise hiç karşılamıyor. ütü yaparken yakmayı problem çözerken yanlış yapmaya benzetebilirsiniz ancak çünkü bu cezanın sebebi çocuktan öç alma duygusu değil alışkanlık oluşturmadır bence. yemek yapmamaya gelince rutin yemek yapan kadın bi gün yapmasa cezalandırlmıyor ama yemek yapma alışkanlığı edinmesi bakımından kocalar bile karılarına daha sert olabiliyor hayat o kadar toz pembe değil :) bunları da doğru bulduğum için değil maalesef bu sitede gözlemlediğim için söyledim

işte bu son cümleniz de sistemimizin ne kadar yanlış olduğunu gözler önüne seriyor zaten.. hiçbir kadın yemek yapma alışkanlığı edinmek zorunda değil.. eğer zorunda olsak bu yetenek bize default olarak gelirdi zaten.. yemek yapmak bir zevk işidir ki bu sitede çorba bile pişirmiyorum diyen kadın da var.. sizin bu örneğiniz tam da benim verdiğim örnek işte, öğretmen çocuğun elinden teneffüs hakkını alarak ceza veriyor, kocası karısına yemek yapması için sert oluyor..

ceza dediğimiz şey sizin haklarınızı gasp ederek yapılamaz.. hafta sonu bir eğlence yapılacaktır, iptal edersiniz ama tuvalete gitmeyi engelleyemezsiniz.. o teneffüs çocuğa verilmiş bir haktır, tuvalete gidecektir, su içecektir, hava alacaktır.. siz onun hakkını GASP ederek ceza veremezsiniz.. tecavüz örneğiniz çok farklı bir mesele.. insanlara karşısındaki insana saygı göstermeyi öğretmek zorundayız.. o zaman gasp da olmaz, tecavüz de olmaz, öğretmenler çocukların elinden haklarını alarak da "ceza" adı altında gasp yapmaz.. eğer her şeyin bir bedeli varsa çocuğun gözü önünde defter yırtan ya da teneffüs hakkını engelleyen bir öğretmenin de veliden gelecek tepki bedeline hazır olması gerekir :KK66:

konuyu mundar ettiniz resmen.. pes... benim sorum gayet açık ve net... burada öğretmen veli çatışması yarattınız iki dakika da bravo.. yahu diyorum ki, bizim öğretmenimiz ödevlerini eksik yapanlara ( kiiii biz hiç eksik yapmadık eksik yapanlardan bahsediyorum) ve ders sırasında konuşanlara ( okulun 8. gününde oğlum ders sırasında arkadaşı ile konuşmuş) tenefüse çıkmama cezası veriyormuş dedim... oğlum halen böyle davranışlar sergiliyor demedim.. öğretmenin bu davranışı halen çocuklar üzerinde devam ediyor dedim.... sizce bu ceza doğru mu yanlış mı olabiliritesi var mı diye sordum... sana göre doğruysa evet dersin bunda bişey yok yanlışsa olmamalı bence dersin.... ama nerdeee... konu öyle yerlere çekildi ki saygısız, şımarık çocuk yetiştirmeye kadar geldi konu... öğretmenimiz harfleri düzgün yazanlara ödül anlamında çikolata veriyomuş.. benim oğlum 2 gün boyunca çikolata kazanamadı... bazılarınızın tabir ettiği gibi bir veli olsaydım öğretmene gider benim oğluma niye çikolata yok derdim... ama haklı öğretmen.. oğluma oğlum çabala, çalış sende çikolata almaya hak kazan dedim... öğretmenin bu davranışı doğru, teşvik edici... benim şu an açtığım konu öğretmenin verdiği teneffüs cezasının ağır mı olduğu... olması mı olmaması mı gerektiği... yok beğenmiyosan evde kendin öğret bilmem ne... ne alakası var siz cephe oluşturuyosunuz burda... öğretmen diye her yaptığı doğru, her koyduğu kural etkili olacak diye bişey yok ki? var mı?
cezası ağır canım ...

Back
X