Yöresel Tarif Tokat'ın meşhur batını bilen??resimli

Yöresel Yemekler

meryemyilmaz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2008
189
5
96
Düzce
2 subardağı yeşil mercimek
1/2 subardağı köftelik ince bulgur
salça 2-3 kaşık ( işte burası çok önemli. Çünkü Bat ' a tadını veren salça. Şöyle mis gibi domates kokulu salçayla nefis olur.
Yeşil soğan
Maydonoz
1 kurusoğan ( yemeklik doğranmış)
domatez (isterseniz ama bence gerekmiyor)
1 kase iri ceviz ( olmazsa olmaz yani )
limon
asma yaprağı

yapılışı : Mercimek üzerini geçecek kadar suyla iyice haşlanır. Ocaktan alıp üzerine ince bulgur konulup kapağı kapatılır. Diğer tarafta kurusoğan, yeşilsoğan, maydonaz doğranır. Mercimeğe karıştırılır. Salça sulandırılarak eklenir. 1 bardak su katılır. limonu ekleyin ekşisiz olmaz. ve sulu birşey oluyor katı olmayacak. En son cevizde eklenir. Tabi buarada her eklenen malzemeyle tadı kontrol edilir :) Kaselere yada yemek tabağına konulur. Yaprağa sarıp sarıp kaşığa suyundan da alınıp yenir. Üzerinede güzel demlenmiş bir çay ve sohbet iyi gider :)
Sizde deneyin eminim beğeneceksiniz ! Afiyet olsun :)

bat0eq.jpg

ayyyşşşş eski günler geldi aklıma yahuu..
eski taşındığım yerde bi teyze vardı sivaslı o çok yapardı benide illaki çağırırdı..
ilk yediğimde hiç beğenmemiştim...bir daha yaptı yine çağırdı benii.çok isteksiz gittim beğenmedim de diyemiyorum...oturduk yedik ama bir hoşuma gitti ki anlatamam..bu sefer ben diyordum hadi bana gelde bat yapıp yiyelim...çok lezzetli ve besleyici..fena kilo aldırıyor yanlız...

la aksam aksam basıma iş açtınız... tadını bılmem bıle.. ilk kez duydum ama ekşili ekşili canımm bı cektı yapıyom şimdi..

neyse yedıkten sonra fıkrımı söölerım..

çedene tek başına zevki çıkmaz kıııssss..ben çok beğenmeme rağmen tek başıma hiç yapıpta yemedim..kalabalık ta sanki tadına tat katılıyor:)

valla tek basıma yaptım sütlü gayfem... harıkaydı.. yapragıma doladım doladım yedim..bı daha yaptıgımda haberleselım bence.. sanada yaparım.. yapmasıda kolay..

o kadar begenmısım kı dar vakıt annemlerı arayıp tarıf verdım hemen yapın dıye..

ama bıraz fazla yemişim sanırım.. mercımek şişirdi beni..

oooohhh afiyet bal şeker olsun arkadaşım.a.s..
haber ver kııss bir daha yapacağın zaman:1hug:
birlikte yapıp yiyelim.:içelim:evet mercimek çok şişiriyor:tomato:

ayyyşşşş eski günler geldi aklıma yahuu..
eski taşındığım yerde bi teyze vardı sivaslı o çok yapardı benide illaki çağırırdı..
ilk yediğimde hiç beğenmemiştim...bir daha yaptı yine çağırdı benii.çok isteksiz gittim beğenmedim de diyemiyorum...oturduk yedik ama bir hoşuma gitti ki anlatamam..bu sefer ben diyordum hadi bana gelde bat yapıp yiyelim...çok lezzetli ve besleyici..fena kilo aldırıyor yanlız...

ewet çünkü bu aslen siwasın yemeğidir :lepi:

Tokat ın olmazsa olmazıdır içine birazda reyhan eklerseniz çok daha güzel olur ama yağ koymayız biz

memleketimin herşeyine kurban olimm
zilemin pekmezi yaprağı
turhalın olca eser salçaları
batlarımzı çemenlerimiz off offf
memleketimiz özledim kzılaarrrrrrrrrrr:D

rahmetli teyzem çoook yapardı biz küçükken tadı ve yeri çok ayrıdır benim içinnnn.
teyzem sayesinde mutluluk veren bir tattırrrrrrrr (nur içinde yatsın inşallah)

Back
X