Bence bu konu ilk olarak Avrupalılaşmayla başladı...
Bakanlık dedi ki; "artık yeni eğitim sistemine geçelim, modern bir eğitim sistemimiz olsun." İşte bu noktada öğretmeni biraz saf dışı bıraktı. Önceden veliler biraz da öğretmenden korkuyordu. "Aman çocuğuma cephe alır, aman çocuğumu sınıfta bırakır." diyordu. Şİmdi düşünün ilkokulda sınıfta bırakmak yasak. Hem devamsızlıktan hem de nottan... Birinci sınıfta okuma yazmayı öğrenemeyeni bile geçiriyorsun. Veli senden niye çekinsin ki... Sonra şiddete tepkiler başladı. Tamam şiddete ben de sonuna kadar karşıyım. Ama bakanlık diyor ki şimdi. Sen bu çocuğu "dövme, sınav yapma (ilk üç sınıfta), notla hele hele hiç tehdit etme, kızma bağırma ama kırk tanesini birden terbiye et. Zapt et." Tamam bunu da yapalım hadi. İstersen yaparsın çünkü...
Sonra veliler baktı, öğretmenin yaptırımı yok... Bir de lise mezunları (ayrıca ziraat mühendisi, veteriner) öğretmen olmuş. Olmasına olmuş ama kendini geliştirememiş. Bakıyor çocuğuna hiç bir şey öğretememiş, bu öğretmeni aşağılamaya başlıyor. Bir de bu aşağılamayı çocuğun yanında yapınca çocuklar da böyle terbiyesizleşiyor. Siz siz olun çocuğunuzun yanında öğretmenini yerden yere vurmayın.:1no2: İşte bu böyle bir zincir. Bakanlık sana değer vermezse, veli hiç vermez, veli değer vermezse öğrenci hiç vermez... Bu kısır döngü böyle gider. yasakkelimeDüşünün bir de siz dövmüyorsunuz ama dayak atan öğretmenler de var. Çocuklar dayak arsızı olmuş. Çocuklar bakıyor siz dövmüyorsunuz. E evde dayak yiyor, mahallede dayak yiyor, siz dövmeyince tepenize biniyor.naniknanik
Ve en önemlisi bence eskiden çocuk çocukluğunu, genç gençliğini bilirdi. Çocuklar terbiyeyi ilk önce ailede alırdı ve bu terbiyede "kim olursa olsun, nasıl olursa olsun büyüklere saygı göstermek gerekir "şeklindeydi. Şimdi veliler çocuklarına hak, hukuk ne demek öğretmeden çocuğuna "hakkını ara. Biri sana zarar verirse susma." diyor. Ama çocuğum "sen terbiyesizlik yaptıysan, karşıdakine zarar verdiysen bu yanlış" demiyor. yasakkelimeÇocuğum sen ne yapmış olursan ol. Sana zarar verene karşı hakkını ara diyor. Veli çocuğun elinde kukla olmuş. Çocuklar koca koca insanları oynatıyor. Aslında bakanlıktan önce iş ailede bitiyor.
Daha söylenecek o kadar şey var ki. Kahretmesin yine de seviyorum bu mesleği... turkbayragi