• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tortikolis

Delidolu106

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2019
13
2
86
Merhabalar,

Bebegim annekarninda belirginleşmeye başladigindan doguma kadar hep bas aşagi pozisyondaydi ve dogdugu andan itibarende hep sag tarafina yatiyor. Bu hafta 2 aylik olduk, dün doktor kontrolümüzde sag tarafa yattigini söyledigimde muayene sonrasi hareketler verdi ve bir sonraki muayeneye kadar her gün mutlaka yapmam gerektigini söyledi. Internetten arastirdigim kadariyla vakanin adi tortikolismis. Bebegim basini sol tarafa da çevirebiliyor ya da boynunda herhangi bir egrilik yok sadece yatarken sag tarafa dogru yatiyor ancak kulak arkasina yakin bir yerde elime yuvarlak bir sertlik geldi.

Sertligi fark edene kadar kendi o sekilde yatmayi tercih ediyor diye düsünüyordum ama sertligi fark edince endiselendim bayagi

Ayni durumda olan ya da bu olayi bagindan geçirmis olanlariniz var mi? Evde yaptigimiz hareketlerle düzelir mi?

Boynundan kulağına doğru olan yerde elime ufak bir kitle geliyordu bebeğimin. Başta ben de fark edemedim. Sürekli aynı tarafa yatmak istiyordu. Ortası delik kafa arkası şekillendirici yastık almıştım onu da kullanmadı. O yastığı kullandığım her uykusunda uyandı. Sonra elimle çevireyim dedim. Yavaşça çeviriyordum, sonra bir dakika olmadan kendi dönüyordu.
Sonra baktım böyle olmayacak ben tanıyı evde koydum. Hemen bir ortopediye götürdüm, oradan bir ultrasonla her şey çözüldü. Evet kitle doğumda ya da anne karnında oradaki bir dokunun içeriden kanamasıyla oluşmuş. Kitle için çok endişe etmedik ama tortikolisini düzeltemezsek maalesef bebeğin sonu google fotoğraflardaki gibi olacaktı.
Oradan bizi hemen fizik tedaviye yönlendirdiler.
Fizik tedavi hemen fiziğe başlayacağız dedi ve hareketleri gösterdi. Geçmiş zaman çok net hatırlamamakla beraber 5 tanr falan hareket verdi.
Eee kime düşüyor bunları yaptırmak.. Anaya...
İnanır mısın bebeğimi altıma alır bazen o ağlardı ben ağlardım o şekilde egzersizini yaptırdım belli saatleri oluyordu. İstikrarlı ve düzenli oldum. Fotoğraflardan çok korkmuştum çünkü. Bebeğe hareketini yaptırır bitirirdim onu susturur karnını doyurur odalarda ben ağlardım. Sanki ona bilerek zarar veriyormuşum gibi.. Zor bir süreçti.. Ben de çok yıprandım, yavrum da.. Ama çok şükür geçti ve gitti...
Şimdi 3buçuk yaşında oğlum teyzesi ellerinden öper. İnşallah ciddi boyutta bir şey değildir, bu anlattiklarıma gerek kalmaz umarım ama eğer tortikolis varsa düzenli masaj ve istikrarlı soğukkanlı olmakla halloluyor. Hiç üzülme ama sadece bebeğinin iyi olacağına inan. Bu kategoriye hiç bakmıyordum, şans eseri tortikolis deyince atladım resmen. Tekrardan geçmiş olsun, Rabbim acil şifa versin. Aklına takılan bir şey olursa hiç çekinme yaz 🌸

Egzersizlerini yaptırmak, yatağını, mama sandalyesi vb tortikolisine göre konumlandırmak, 1 yaşa kadar buna mümkün olduğunca sadık kalmak önemli. Benim kızımda da vardı. Ağlata ağlata yaptık o egzersizleri ama şükür geçti. Zamanla geçmez, artar ve tüm vücudunu bozar, erken müdahale önemli.

Back
X