Tuhaf..

Kizlar merhaba size birşey soracagim daha dogrusu fikrinizi alacagim.
Esimin kiz kardesinin bir cocugu var ,artik konusmaya basladi.Ama çok küçük yaslarfan beri benden bahsedilirken hep ismimle soz edilirdi,ornegin dayısından amcasindan bahsedilirken x dayisi,y amcasi denilirdi.Simdi cocuk sadece bana ismim ile hitap ediyor,dayi amca kavramlari ogretilmis diger kisilere ama bana bu sekilde nedense..kucukken onemsemiyordum zaten çocuk diye,ama sonra dusundum bunu asilayan anne babadir,demekki ben onemsenmiyorum Gibi hissettim.Benim disimda baskalari tarafindan Sorulunca amaan bize de ismimizle hitap ediyor bazen diyorlar ama ben hic duymadim cocugun agzinda annecim babacim lafi var yani.Kendileri ile bu konuyu konusmadim , dediğim gibi kucuk ileride ogrenecek nasilsa diye .ama gordugum kadari ile yasca benden kucuk kisilere bile dayi amca teyze vs demesi ogretilmis..Bunun cocukla alakasi oldugunu dusunmuyorum artik..Yani bu konu biraz garip gelmeye basladi siz ne dusunuyorsunuz?
Kuzenim babasını ismiyle hitap ediyodu. Çocuk bu nasıl söylenirse onu kapıyo. Bence abartmışsınız.

bunda alınacak bırsey yok bence
benım kızımda konusmaya basladıgında eltıme ısmıyle hıtap edıyordu bırtek
eltımın de konusması hosuna gıdıyordu oy agzını yerım senı verene kurban olurum dıyordu karsılık olarak
yıne de yanlıs anlamasın dıye yengeyı ogrettım
yanı o surecte eltımle eskıden aramızda sorunlar olmasına ragmen problem etmedı cocuk o cunku cocuklar bılerek kotulugune bırsey yapmaz ve alet de olmazlar
eger ılla ısmıyle hıtap ettırılmesı ogretılse cocuk bunu da soylerdı
kı sızden sonra dıkkat etmeye baslamıslar kotu nıyetlı olsalar umursamazlardı
Herhangi bir seye dikkat edilmedi hala ayni.ben bir uyari vs gibi birsey yapmadım o kismi anlayamadm.sizden sonra dedginiz kisma istinaden yazdim bunu.yani evet çocuklar bilerek yapmazlar boyle birseyi ben zaten ailesinin bunu ogretmeye bile calismamasina sasiriyorum.

aslında bu dayı amca sıfatları falan da gereksız akraba ıste nıye dayı amca dıye ayrıstırılıyor belkı ben amcamı dayı gıbı sevmek ıstıyorum :D
bana kalsa herkese ısmıyle hıtap ederım hıtapların terımlerın saygıyla saymakla alakalı oldugunu da dusunmuyorum gercekten bu konularda bıraz rahat olmak lazım

onemlı olan sevgı cocuk sıze yaklastıgında sızı sevıyor mu sızınle samımı mı ? eger oyleyse o aılede sevılıyorsunuz demektır :) aılenın aynası cocuktur cocuktakı enerjı aılenın butununu yansıtır o cocuk sızı sevıyorsa sız sevılıyorsunuz demektır evde sızın hakkınızda olumsuz konusulmuyor demektır :)

Herhangi bir seye dikkat edilmedi hala ayni.ben bir uyari vs gibi birsey yapmadım o kismi anlayamadm.sizden sonra dedginiz kisma istinaden yazdim bunu.yani evet çocuklar bilerek yapmazlar boyle birseyi ben zaten ailesinin bunu ogretmeye bile calismamasina sasiriyorum.
a pardon aradakı yorumu yanlıs okumusum ben demek kı arada sız uyardınız gerı duzelttıler sandım afedersınız

Çocuğun annesi-babasıyla sizin aranızda temelde başka bi sorun yoksa kasıt aramanın da gereği yok diye düşünüyorum. Benim anlattığım yiğenlerim de herkese sıfatlarla hitap ediyolar ben hariç. Aileleriyle de aram çok çok iyi olduğu için şahsen ben bu işlerde kasıt aramıyorum. Siz hep yanında olduğunuz için isminiz çok geçiyordur çocuk da öyle alışmıştır yani bilemiyorum.. belki çok tatlı söylüyodur isminizi onların da hoşuna gitmiştir bırakmışlardır öyle devam etsin :KK66: Yani çok da şaapmamak lazım :KK66: Ya da madem bu kadar rahatsız oluyosanız çocukla iletişiminiz iyiyken siz öğretin diycem ama bence bu biraz çocukta baskı yaratır, tabi yine de siz bilirsiniz :KK66:
Umarım kasitsiz yapilan birseydir.cocuk oyle alisti biz de mudahale etmedik vs diye dusunuyorlardir herhalde.Ama bir caba harcamalarini x teyze veya yenge diye ogretilmesini beklerdim tipki ailenin diger fertlerine.oldugu gibi.

Ufak çocuk, yeni konuşmaya başlamış; dede-anne-baba-teyze-amca-dayı-hala kavramlarını zaten yeni çözmüş ve anca kullanıyordur; bu kelimelere kıyasla "Enişte-yenge" demek, yeni konuşan bir çocuk için daha zor kelimeler, artı aileye nikah yolu ile dahil olan herkes yenge-enişte; çocuk bunu kafada oturtamaz hemen. Anne, baba nasıl hitap ediyorsa size, o şekilde söylemesi, taklit etmesi gayet normal. Bu dert edilip, kafaya takılacak bir şey değil.

Oğlum şu an 2 buçuk-3 yaşında, daha geçtiğimiz aylara kadar kardeşimi taklit ediyor ve bana abla diyordu. Kimse hususi annesine abla demesi için uğraşmadı yani; çocuk aklı bu; çok duyduğu hitapları kullanmaya çalışır. Teyzesini "Teyze" diye öğretmeye çalıştık ama inatla bir süre adıyla hitap etti kardeşime. Annemi taklit eder, dedesine adıyla hitap eder arada, canı isterse "Dede" der, babasına adı ile hitap eder yine arada, benim eşimi çağırmamı taklit eder. "Canım-balım" gibi sevgi sözcüklerini oğluma karşı çok kullanırım, o da anne yerine arada balım da der bana.

Çocuk, çevreyi taklit etmekten başka bir şey yapmaz ki ufaksa; yani birisi size yenge demesini ısrarla engellemiyordur, size adınızla hitap edildiği için çocuk da adınızla hitap ediyordur. Hala-dayı-teyze-amca-abla-abi daha birincil bağlar aile içinde, bunları da belirtmeye çalışıyorlardır çocuğa. Bir de "Yenge" diye anlatmaya çalışmak, çocuğun iyice kafasını karıştırır. Gerek yok bunu içselleştirip olay haline getirmeye, çok rahatsızsanız (ki ilginç bir rahatsızlık sebebi) çocuğa görüşmelerinizde kendiniz öğretin, düzeltin "Ben senin yengenim, x yenge" diye.

aslında bu dayı amca sıfatları falan da gereksız akraba ıste nıye dayı amca dıye ayrıstırılıyor belkı ben amcamı dayı gıbı sevmek ıstıyorum :KK70:
bana kalsa herkese ısmıyle hıtap ederım hıtapların terımlerın saygıyla saymakla alakalı oldugunu da dusunmuyorum gercekten bu konularda bıraz rahat olmak lazım

onemlı olan sevgı cocuk sıze yaklastıgında sızı sevıyor mu sızınle samımı mı ? eger oyleyse o aılede sevılıyorsunuz demektır :) aılenın aynası cocuktur cocuktakı enerjı aılenın butununu yansıtır o cocuk sızı sevıyorsa sız sevılıyorsunuz demektır evde sızın hakkınızda olumsuz konusulmuyor demektır :)
Evet cocuklari beni seviyor uzak durmuyor benden..umarim dediginiz gibidir çok teşekkürler bakis aciniz cok doğru aslinda

Umarım kasitsiz yapilan birseydir.cocuk oyle alisti biz de mudahale etmedik vs diye dusunuyorlardir herhalde.Ama bir caba harcamalarini x teyze veya yenge diye ogretilmesini beklerdim tipki ailenin diger fertlerine.oldugu gibi.
Siz çocukla hep ilgilenmişsiniz zaten baştan itibaren çocukla aracısız iletişim kurmuşsunuz.. Yani çocuk size hitabını kendisi seçmiş bi nevi, kimse öğretmek durumunda kalmamış :KK66: Diğerlerini amca teyze diye öğretmelerinin sebebi çocuğa onları tanıtabilmektir muhtemelen, yani kaç ayda bir gördüğü amcası (yanlış hatırlamıyosam) nasıl tanıtacak mecbur çocuğun kafasına işlesin diye öyle tanıtacak :KK66:

Ufak çocuk, yeni konuşmaya başlamış; dede-anne-baba-teyze-amca-dayı-hala kavramlarını zaten yeni çözmüş ve anca kullanıyordur; bu kelimelere kıyasla "Enişte-yenge" demek, yeni konuşan bir çocuk için daha zor kelimeler, artı aileye nikah yolu ile dahil olan herkes yenge-enişte; çocuk bunu kafada oturtamaz hemen. Anne, baba nasıl hitap ediyorsa size, o şekilde söylemesi, taklit etmesi gayet normal. Bu dert edilip, kafaya takılacak bir şey değil.

Oğlum şu an 2 buçuk-3 yaşında, daha geçtiğimiz aylara kadar kardeşimi taklit ediyor ve bana abla diyordu. Kimse hususi annesine abla demesi için uğraşmadı yani; çocuk aklı bu; çok duyduğu hitapları kullanmaya çalışır. Teyzesini "Teyze" diye öğretmeye çalıştık ama inatla bir süre adıyla hitap etti kardeşime. Annemi taklit eder, dedesine adıyla hitap eder arada, canı isterse "Dede" der, babasına adı ile hitap eder yine arada, benim eşimi çağırmamı taklit eder. "Canım-balım" gibi sevgi sözcüklerini oğluma karşı çok kullanırım, o da anne yerine arada balım da der bana.

Çocuk, çevreyi taklit etmekten başka bir şey yapmaz ki ufaksa; yani birisi size yenge demesini ısrarla engellemiyordur, size adınızla hitap edildiği için çocuk da adınızla hitap ediyordur. Hala-dayı-teyze-amca-abla-abi daha birincil bağlar aile içinde, bunları da belirtmeye çalışıyorlardır çocuğa. Bir de "Yenge" diye anlatmaya çalışmak, çocuğun iyice kafasını karıştırır. Gerek yok bunu içselleştirip olay haline getirmeye, çok rahatsızsanız (ki ilginç bir rahatsızlık sebebi) çocuğa görüşmelerinizde kendiniz öğretin, düzeltin "Ben senin yengenim, x yenge" diye.
Tesekkurler icsellestirmemek icin soylediginiz nedenler beni rahatlatti

Siz çocukla hep ilgilenmişsiniz zaten baştan itibaren çocukla aracısız iletişim kurmuşsunuz.. Yani çocuk size hitabını kendisi seçmiş bi nevi, kimse öğretmek durumunda kalmamış :KK66: Diğerlerini amca teyze diye öğretmelerinin sebebi çocuğa onları tanıtabilmektir muhtemelen, yani kaç ayda bir gördüğü amcası (yanlış hatırlamıyosam) nasıl tanıtacak mecbur çocuğun kafasına işlesin diye öyle tanıtacak :KK66:
Galiba oyle haklsiniz

Bilmiyorum ben çocuğuma bir buyugune isim.ile hitap ettiriyorsam.ondan bahsederken sadece isim kullanıyorsam çocuk bunu öğrenir demez ki bu benim neyim oluyor diye belki cook sonra? Sorun asla bu degil,bir çocuğa dayiyi amcayi ogretebilen anne baba her daim yanında olan benim neden sadece isminin kullanilmasini yeterli gordu? İste bana bu tuhaf geliyor,onemli gorulmuyor demekki. Tuhaf olan ben degilim tuhaf olan yakinmis gibi gorunup de insanlari aslinda onemsememek kaale almamak.baska bir aciklamasi yok.zorla uzaklastiriyorlar kendilerinden..

Ben sizi anlıyorum

Ama anne babayı da anlıyorum

Kimseyi öğretmiyorsun esasen çocuğa

Mesela kapı çalmıştır halası geldi diyorsun ama sen hala ile konuşurken x ya da y sen Nasıl hitap ediyorsan öyle diyorsun

Şimdi size yenge demiyorlarsa ailede bu tarz kullanım yoksa yengesi gelmiş demiyor da dayısı gelmiş oluyor

Yukarıda da sordum

Başka yenge ya da enişte var mı onlara yenge enişte sıfatları kullanılıyor mu

Bir de teyzesi varsa kafa karışıklığı olmasın diye teyze dememişlerdir senin için teyze annenin kardeşi ama X teyze değil günü çocuk içim karışık kavramlara girmemek lazım

Sizin Bebek olunca halan ve X enişten diye öğretirsiniz belki

Ben sizi anlıyorum

Ama anne babayı da anlıyorum

Kimseyi öğretmiyorsun esasen çocuğa

Mesela kapı çalmıştır halası geldi diyorsun ama sen hala ile konuşurken x ya da y sen Nasıl hitap ediyorsan öyle diyorsun

Şimdi size yenge demiyorlarsa ailede bu tarz kullanım yoksa yengesi gelmiş demiyor da dayısı gelmiş oluyor

Yukarıda da sordum

Başka yenge ya da enişte var mı onlara yenge enişte sıfatları kullanılıyor mu

Bir de teyzesi varsa kafa karışıklığı olmasın diye teyze dememişlerdir senin için teyze annenin kardeşi ama X teyze değil günü çocuk içim karışık kavramlara girmemek lazım

Sizin Bebek olunca halan ve X enişten diye öğretirsiniz belki
Evet ben onu görmedim galiba.baska eniste yenge durumu yok dogru aile icinde bana da yenge kelimesi pek telaffuz edilmez, yenge soguk bir irtiba bıraktığı icin genelde ismimle hitap eder yasca yakinlar bana yada benden kucukler abla derler.belki de bundan dolayi bilemiyorum.siz de haklisiniz.

Oysa bana sadece onları okuyormuşsunuz gibi geldi :KK70: Görüldüğü üzere pek dert olarak gören çıkmamış malum 12 sayfada :KK66: Bi de ekleyeyim çocuklar kendilerine yakın gördüklerine ismiyle hitap ederler :KK66: Hem siz de hamileymişsiniz, çocuğunuza hala falan öğretmezsiniz doğunca ödeşmiş olursunuz :KK66:
Ahahahha aynen he. Ödeşme fikir güzel 😂

Back
X