Spermde ciddi bir sorun varsa o sorunun genetik kaynaklı olup olmadıgını anlamak için bu testlerin yapılması onemli. Xy olması gereken sonuc xyy olabiliyor veya Y Micro delasyon diye bir test var, yine o da spermde genetik hasar varsa tespit ediyor. Kadınlarda ise genetik olarak bakılması gereken en onemli testler kan pıhtılasma testleri yani trombofili paneli. Eger bu test yapılmadan gebe kalırsanız ve sizde ciddi bir pıhtılaşma sorunu varsa gebeliğin devamını malesef riske sokuyor. Bu testlere gore sorun varsa drlar kan sulandırıcı iğne ve coraspin destegi veriyorlar..
Sizin yaşlarınız kaç? Ben ikinci denememde gebe kalmıstım, embriyom birinci kalite ve ngs yaptırmıstık saglıklı geldi. Bebegi kucagıma alacagıma cok emindim ki malesef beşinci haftada dusukle sonuclandı. Drun bana yaptıgı acıklama aynen şu oldu:Olabilir, tıp herseyi acıklamaz..
Evet şaka gibi ama bunu soyledi. Drum Bahçecide Cem Çelik ti. Velhasıl ben klinik değiştirdim. Şimdiki drumun bana soyledigi su bu yapılan embriyo genetik taraması eğer kadının yaşı 40 ve uzeriyse evet oneriyoruz yaptırmayı cunku risk artıyor hastalıklar acısından.. Değilse de gerekli bulmuyorum dedi. Birde bu testlerde embriyonun tum kromozomlarına bakılamıyormus aslında yani bu mümkün degilmis binlerce gen oldugu için. Sadece hastalık acısından onemli genlere bakılıyormus. E peki niye cogu dr bunu oneriyor cunku işin içinde para var. Embriyo genetik testi yaptırma ucreti dolar üzerinden oluyor. Cok maliyetli bir iş heleki 2den fazla embriyonuz varsa..Ha birde genetik testlerde sorun olanlarda öneriliyor. İlk cocugu hasta doganlarda vs..
Kısaca ilk denemenizse ve esinizin spermlerinde ciddi sorun yoksa ben size embriyo genetik testleri yaptırmanızı önermiyorum. Surec yeterince zorlu ve maliyetli birde bunu yuklenmek mantıklı gelmiyor bana.
Kadın için ise dediğim gibi pıhtılaşma testlerinin yapılması onemli. İlk etapta bunu yaptırmaya calısın. Test sonucları 20-30gunde cıkıyor.