Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Kişiye Göre Artar mı?

Doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlerin sık başvurdukları yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisi, duygusal olduğu kadar çiftleri ekonomik açıdan da etkileyebilen bir süreçtir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi fiyatlarının kişiye göre artıp artmadığı ve hangi faktörlere göre belirlendiği sıkça merak edilen bir konudur.

Tüp bebek tedavisi, sürece çok sayıda uzmanın dahil olduğu çok aşamalı bir süreçtir. Bu süreçte temel tedavi planı herkes için aynı ücret olsa da süreç boyunca çiftlerin ihtiyaçlarına göre ihtiyaçlarda değişiklik olabileceğinden dolayı tüp bebek tedavisi fiyatlarının kişiye göre hem artış hem de azalış gösterebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde farklı adımlarda karşılaşabileceğiniz ücretleri, süreçte ihtiyaç duyulabilecek prosedürleri ve fiyatları etkileyen faktörleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatlarını Etkileyen Faktörler​

tup_bebek_tedavisi_fiyatlari.jpg

Tüp bebek tedavisi, çeşitli aşamalardan oluşan bir süreç olduğu için nasıl bir tedavi izleneceği ve tedavinin zaman çizelgesi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Tüp bebek tedavisindeki tüm adımlarda kişinin ihtiyacına göre farklı maliyetlerle karşılaşmak mümkündür.

Tüp bebek tedavisi boyunca karşılaşacağınız masrafları etkileyen adımlar genel olarak şu şekildedir:

Danışmanlık ve tanı testleri​

Tüp bebek tanı testleri.jpg
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktorunuzla danışmanlık süreci geçirmeniz gerekir. Bu süreçte fizik muayene ve hastanın tıbbi öyküsünün dinlenmesinin yanı sıra kan tahlili, ultrason ve sperm analizi gibi tanı testlerinin yapılması gerekebilir. Danışmanlık ve tanı testleri için ödeyeceğiniz ücretler, gittiğiniz klinik ile doktora ve yapılması gereken testlere göre değişiklik gösterecektir.

Yumurtalıkların uyarılması​


Tüp bebekte yumurtalıkların uyarılmasının nedeni, yumurtalıkların içinde bulunan foliküllerin gelişimini ve olgunlaşmasını desteklemektir. Yumurtalık uyarımı sırasında anne adayının bazı enjeksiyonlar kullanması gerekir. Bu aşama genelde 14 gün sürmektedir ve foliküllerin büyümesini izlemek için sık sık klinik ziyareti gerektirmektedir. Yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar ve dozları kişiye göre özel olarak belirlendiği için her çiftin karşılaşacağı maliyetler birbirinden farklı olacaktır.

Yumurtaların toplanması​


Yumurtaların toplanması aşamasında olgunlaşan yumurtalar, yumurtalıklardan cerrahi olarak alınır. Kısa süren bu işlemde herhangi bir kesi veya dikiş gerekmemektedir. Tüp bebek tedavisinin bu aşaması tedavi planına dahil olduğundan dolayı yumurtaların toplanmasında her çiftin ödeyeceği ücret aynıdır.

Spermlerin toplanması


Sperm örneği normalde mastürbasyon yoluyla elde edilse de spermle ilgili sorunlar mevcutsa cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Ejakülatta hiç sperm bulunmuyorsa mikro TESE adı verilen prosedürle spermler doğrudan testiden toplanır. Bu işlem, tedavi planı dışında kaldığı için mikro TESE’ye ihtiyacı olan çiftlerin ayrıca ödeme yapmaları gerekir.

Döllenme​

Döllenme.jpeg
Tüp bebekte döllenme, laboratuvar ortamında yumurta ve spermin bir araya getirilmesiyle gerçekleşir. Döllenme, tüp bebek tedavisine dahil olmakla birlikte bazı hastalarda döllenme gerçekleşmediği için ek prosedürlere başvurmak gerekebilir. Örneğin, tek bir spermin doğrudan yumurtaya enjekte edildiği, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI ya da mikroenjeksiyon) adı verilen başka bir döllenme yöntem ile döllenme gerçekleştirilebilir. Mikroenjeksiyon, sperm hareketinin düşük olması ve sperm sayısının az olması gibi sorunlarda döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Tüp bebek tedavisine ek olarak mikroenjeksiyon gerekmesi halinde ücreti ayrıca ödemeniz gerekir.

Embriyo transferi​

Embriyo transferi.jpg
Embriyo transferi genelde embriyolar 3 ya da 5 günlük olduğunda gerçekleşir. Embriyo transferi sırasında embriyolar ince bir kateter yardımıyla rahme transfer edilir. Çoğul gebeliğin neden olabileceği komplikasyonları önlemek açısından tek seferde genelde bir adet embriyo transfer edilmektedir. Embriyo transferi, tüp bebek tedavisine dahil olduğu için ekstra bir ödeme gerektirmemektedir. Bununla birlikte dondurulmuş embriyo transferi yapılacaksa ortaya ek maliyetler çıkabileceği için çiftlerin bunları ayrıca ödemeleri gerekir.

Luteal fazın desteklenmesi​


Tüp bebekte luteal fazın desteklenmesi, embriyo transferi sonrası rahim duvarının gelişimini desteklemek için bazı hormonal takviyelerin kullanılmasını içermektedir. Luteal faz, embriyonun rahim içine tutunması ve gebeliğin devam etmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle doktorunuz luteal fazın desteklenmesi için takviye kullanımını öneriyorsa tedaviye ek olarak ödeme yapmanız gerekecektir.

Tüp bebek tedavisi genel olarak yukarıdaki aşamalardan oluşmakla birlikte tedaviye ek olarak mikroenjeksiyon ve mikro TESE gibi prosedürler dışında farklı prosedürlere başvurulması da gerekli olabilir. Tüp bebek tedavisine ek olarak başvurulabilen tedavilerden bazıları şu şekildedir:

Embriyo tıraşlama​


Embriyo tıraşlama, bazı hastalarda embriyonun tutunmasına yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Embriyonun ahim duvarına başarılı bir şekilde tutunması için öncelikle zona pellucida adı verilen protein tabakasından çıkması gerekir. Embriyo tıraşlamada bu zarda ufak bir delik oluşturulur ve bu sayede embriyonun tutunmasına yardımcı olunur. Embriyo tıraşlama yaptırmanız gerekiyorsa tedaviye ek olarak ücret ödemeniz gerekir.

İmplantasyon öncesi genetik tarama ve teşhis (PGS ve PGD)​


İmplantasyon öncesi genetik tarama ve teşhis (PGS ve PGD), transfer öncesi embriyoların kromozom anomalileri açısından taranmasıdır. Kromozom sorunları, embriyonun tutunamamasına ve düşüğe neden olabilmektedir. Kromozom anomalileri, PGS ile kontrol edilebilir. Anne ve baba adaylarının bazı kalıtsal bozukluklar açısından risk altında olması halinde ise PGS yapılabilir. Hem PGS hem de PGD için ayrı ayrı ödeme yapmak gerekir.

Endometriyal alıcılık analizi (ERA)​


Endometriyal alıcılık analizi veya kısaca ERA, embriyo transferi için en uygun günü belirlemek için rahim duvarından örnek alınmasını gerektiren genetik bir testtir. Daha önceki embriyo denemeleri başarısız olduysa veya eldeki embriyo sayısı sınırlıysa ERA yapılması gerekebilir.

Rahim duvarının çizilmesi​

Rahim duvarının çizilmesi.jpg
Rahim duvarının çizilmesi de embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak için yapılan bir işlemdir. Bu işlem için embriyo transferi öncesi rahim duvarı biyopsiye benzer bir prosedürle kazınmaktadır. Rahim duvarının çizilmesi gerekiyorsa tedaviden ayrı olarak bir ücret ödemek gerekir.

Tüp bebek sırasında kullanılan ilaçlar ve başvurulan prosedürler dışında da fiyatları etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin şunlar olduğu söylenebilir:

Kliniğin yeri​


Kliniğin hangi şehirde olduğu, tüp bebek fiyatlarını büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. Genel olarak daha büyük şehirlerde tedavi daha pahalıyken daha küçük şehirlerde ise daha uygun olabilir. Bunun nedeni büyük şehirlerde giderlerin daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Kliniğin başarı oranları​


Başarı oranı yüksek klinikler, daha yüksek ücretler isteyebilmektedir. Kliniğin başarı oranları ve popülerliği, klinik seçerken dikkat edilen noktalardan biri olduğu için tedaviye olan talep artmakta ve bunun sonucu olarak tedavi ücretleri de yükselmektedir.

Sağlık sigortası​


Sağlık sigortası, tüp bebek masraflarını etkileyen faktörlerden bir diğeridir. Çiftlerin faydalandıkları sağlık sigortaları birbirinden farklı olabildiği için ödeyecekleri ücretler de farklı olabilir.
 
X