Tup bebekte yasadıgınız tecrubeler

sbly

Üye
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2012
52
1
16
Manisa
Meraba arkadaslar ben tup bebege yenı baslıcam bu ılk denemem olacak. ılac raporumuz cıkacak daha sonarada dıger rapor olacakmıs galıba. daha sonra nasıl surecler yasanıyor bana yardımcı olurmursunuz. tecrubelerınızı benle paylasırmısınız.bıde ızmırde yaptırmayı dusunuyorum hangı hastanelerı tavsıye edersınız.cok sordum galıba sımdıden tesekkurler
 
Arkadaşım öncelikle hayırlı & uğurlu olsun.Allah hayırlı haberler nasip etsin inşallah.

Adetin üçüncü günü yapılan hormon tetkikleriyle, yumurtalıkların ilaçlara nasıl cevap verecekleri önceden anlaşılmaya çalışılır.

Rahim ve tüplerin görüntülenmesi amacıyla bir rahim filmi çekilir.

Eşinden Semen (sperm) analizi istenir.(Daha önce yapılmadıysa)

Her iki eş için AIDS, Sarılık Testi, yalnızca kadınlar için Kızamıkçık Testi ve kan sayımı testi istenir.

Yumurtaların erken çatlamasını önlemek ve normal fizyolojiyi baskılamak amacıyla (lucrin ve decapeptyl) & yumurtalıkların uyarılmasını sağlamak amacıyla (Gonal-F, Menogon, Puregon, Menopur, Merional, Fostimon) iğnelerine başlanır.Amaç çok sayıda folikül-yumurta elde etmek ve çok sayıda yumurta geliştirmektir.Hergün ya da gün aşırı ultrasonografi ile (gerekirse kan testleri (E2-LH) yumurta hücresinin gelişimi izlenir.

Hormonların baskılanması & Yumurtalıkların uyarılması değişik protokollere göre yapılabilir.

Kısa Protokol: GnRHa uygulamasına adet kanamasının ilk günü başlanıp tedavi sonuna kadar (çatlatma iğnesinin yapıldığı gün) devam edilir. Adet kanamasının 3. gününden başlayarak tedaviye hMG ya da FSH eklenir.

Ultrakısa protokol: Adet kanamasının ilk günü GnRHa'ya başlanır ve 3 gün verildikten sonra kesilir. Tedaviye hMG'ya da FSH ile devam edilir. Amaç sadece flare-up etkiden yararlanmak.

Mikrodoz kısa protokol: Diğer kısa protokollerden farkı, kullanılan GnRh dozunun çok düşük tutulması. Bu amaçla eczaneden alınan ilaç tüp bebek laboratuvarında sulandırılır ve dozu düşürülür. Bu protokol son zamanlarda yumurtalıkları zayıf olan kadınlarda uygulanır.

Uzun protokol: Tüm dünyada en çok tercih edilen KOH protokolüdür. GnRHa uygulamasına bir önceki adet döneminin 21. günü başlanır. Takip eden adet kanamasının 3. gününde baskılanmanın olup olmadığı yapılacak olan kan testi ile anlaşılır. Kan östrojen düzeyi azalmışsa baskılanma sağlanmış demektir. Bu durumda hMG ya da FSH ile uyarı tedavisine başlanılır. Ancak GnRHa uygulaması sona erdirilmez. Çatlatma iğnesi yapılana kadar GnRH ve hMG ya da FSH bir arada kullanılır.

Yumurtalık uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış folliküller (ultrasonografide gözlenen içi sıvı dolu yumurta içeren yapılar) elde edildiğinde, çatlatıcı iğne (hCG; Profasi; Pregnyl veya Ovidrel) yapılır ve 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır. İşlem genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürer.

Yumurta toplama işlemi(OPU) sırasında ya da hemen sonrasında erkekten alınan menide en kaliteli spermlerin ayrımı yapılır.

Yumurta kültürü ve sperm hazırlanması tamamlandıktan sonra döllenme safhasına geçilir.OPU işleminden yumurta ve sperm aynı kapta inkübatöre yerleştirilir. Ertesi gün yumurtalar normal döllenmenin olup olmadığın araştırılması için incelenir. Döllenmiş yumurtalar inkübatörde embriyo oluşması için bırakılır.

Embriyo transferi çoğu zaman yumurta toplama işleminden 3 gün sonra yapılır. Bazı özel durumlarda, yumurta toplama işleminden 5 gün sonra transfer edilir (blastokist transferi).

Embriyo transferi genellikle çok basit bir işlem olup, hazırlık dahil, ortalama 5 dakika sürer. Embriyo transferi için, önce bir spekulum vajene yerleştirilir, vajen ıslak bir gazlı bezle usulüne uygun temizlendikten sonra özel kültür sıvısı ile rahim ağzı yıkanır. Embriyolog transfer edilecek embriyoları katetere yükleyerek laboratuardan getirir ve transfer gerçekleştirilir.

Transferi yapılmayan embriyolar dondurularak sonraki uygulamalar için ayrılır.

Kanda gebelik testi (B-hCG) embriyo transferinden 12 gün sonra yapılır.
 
Back
X