
Doç. Dr. çolak, pompanın titanyum maddesinin, üç boyutlu lazer yazıcı teknolojisi kullanılarak işlendiğini, bu özelliğiyle de Türkiye'de üretilen ilk yerli kalp pompası olduğunu kaydetti.
Pompa üretilirken ilk kez 3 boyutlu lazer teknolojisinin kullanıldığını vurgulayan Çolak, "Bu pompa 8 bin devirde dönerek, kalbin yaptığı bütün işlemleri, kanın temizlenmesi, kanın yeniden pompalanmasını sağlıyor. Bu üretim daha önce talaş yöntemiyle yani tezgahlarda yapılıyordu" diye konuştu.
Cihazın yurt dışındaki muadillerinden farkının olmadığının altını çizen Çolak, ürettikleri kalp pompası maliyetinin, yurt dışından 150 bin dolara alınanların çok altında olduğunu kaydetti.
Türkiye için oldukça önemli bir araştırma olduğuna dikkati çeken Çolak, "Medikal sektörüne baktığımızda Türkiye'nin ciddi bir ithalatı var. Bunu önlemek için yapılan bu tür araştırmaların desteklenmesi oldukça önemli. Türkiye bu tarz çalışmaları yapacak kapasitede. Ancak sürece ihtiyacımız var" dedi.
Cumhuriyet.com.tr