• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tutumlu olmak için öneriler

sanat

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Mart 2008
589
3
96
Diğer
kızlar kriz ortamında tutumlu olmak için neler yapıyosunuz.?
ben de araba almıştım onu ödüyom bi de tasarruf tedbirlerine ihtiyacım var:bbo:benneyaptımki

eskı alıskanlıklarınızı bıraz daha dizginleyın ne bılıyım cok kıyafet alıyosanız onu aza ındırgeyın,haftanın beş gunu dısarıda vakıt gecırıyosanız üçe ındırın bu bence ınsanın yapısıyla alakalı bırazda şahsen ben tam bı alıs verıs tutkunuyum bunu hıcbısekılde engelleyemıyorum annem yeter artıkk kzım bu esyaları nereye sıgdırıyosun dıyee yakınsada (eşimde aynı sekılde)bende degısen hiiç bısey olmadı bunu cozumunu bılen varsa banada söylesın

Harcamaları mümkün olduğu kadar aza indirmeye çalışmak. Gerekli olmayan şeyleri almamak. Sadece zaruri ihtiyaçlara yönelmek.

Önce kredi kartlarını evde bırakmaya başlamalısın. Yanında sadece yol, yemek için belli bir miktar para

al. Cüzdanının bir köşesinde herhangi bir sıkıntı durumunda kullanacağın 50-100TL gibi (ki ben buna zor

zaman parası diyorum) bulunsun.

Alışveriş merkezlerinden uzak durmak da işe yarar.

Bir çok hoşuna gitse bile hiçbir şeyi hemen almaya kalkma. Bir gün süre tanı kendine. Gerçekten

isteyip istemediğinden, ihtiyacın olup olmadığından emin ol.Hala almak istiyorsan bir gün sonra gider

alırsın.

Bir öğrenci olarak ve hayatının büyük bir bölümünü tasarruf yaparak geçirmiş biri olarak seve seve anlatabilirim tasarrufun nasıl yapıldığını :)

_ Öncelikle tasarrufa faturalardan başlamak gerek.. Evde gereği olmadıkça yanan lambaları söndürerek işe başlayabilirsiniz.. (askeriyede vardır ya lüzumsuz ise söndürünüz diye :) )
_ Doğal gaz kullanıyorsanız, koridor, banyo ve kullanılmayan odalardaki petekleri kapatarak faturayı yarı yarıya düşürebilirsiniz..
_ Su tasarrufu için pek çok yöntem var.. Sifonun içine 2.5 lt lik pet çiçe koyabilirsiniz.. Böylece her sifonu çektiğinizde daha az su harcamış olursunuz..
_ Bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı elde değil de makinede yıkayarak daha az su harcamış olursunuz..
_ Tasarruflu ampul kullanabilirsiniz..
_ Dibinde az kalan şampuan ve duş jellerinizi suyla çoğaltabilirsiniz..
_ Dibinde az kalan ojelerinizi birkaç damla asetonla yumuşatıp çoğaltabilirsiniz..
_ Eskiyen kıyafetlerinizi atmak yerine kesip biçerek değişik kombinasyonlar yaratabilirsiniz..
_ Su kaynatmak için ocak değil de cattle kullanabilirsiniz..
_ Bayatlamış ekmeklerinizi kızartıp kahvaltıda yiyebilirsiniz, ya da köfte içine koyabilirsiniz..
_ Kullanılmış pillerinizi değerlendirebilirsiniz.. Örneğin fotoğraf makinanızın pili bittiyse aynı pilleri kumandaya taktığınızda 2-3 hafta kadar çalıştırdığını göreceksiniz..

Şimdilik aklıma bunlar geldi.. Daha da geldikçe eklerim a.s.

Bir öğrenci olarak ve hayatının büyük bir bölümünü tasarruf yaparak geçirmiş biri olarak seve seve anlatabilirim tasarrufun nasıl yapıldığını :)

_ Öncelikle tasarrufa faturalardan başlamak gerek.. Evde gereği olmadıkça yanan lambaları söndürerek işe başlayabilirsiniz.. (askeriyede vardır ya lüzumsuz ise söndürünüz diye :) )
_ Doğal gaz kullanıyorsanız, koridor, banyo ve kullanılmayan odalardaki petekleri kapatarak faturayı yarı yarıya düşürebilirsiniz..
_ Su tasarrufu için pek çok yöntem var.. Sifonun içine 2.5 lt lik pet çiçe koyabilirsiniz.. Böylece her sifonu çektiğinizde daha az su harcamış olursunuz..
_ Bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı elde değil de makinede yıkayarak daha az su harcamış olursunuz..
_ Tasarruflu ampul kullanabilirsiniz..
_ Dibinde az kalan şampuan ve duş jellerinizi suyla çoğaltabilirsiniz..
_ Dibinde az kalan ojelerinizi birkaç damla asetonla yumuşatıp çoğaltabilirsiniz..
_ Eskiyen kıyafetlerinizi atmak yerine kesip biçerek değişik kombinasyonlar yaratabilirsiniz..
_ Su kaynatmak için ocak değil de cattle kullanabilirsiniz..
_ Bayatlamış ekmeklerinizi kızartıp kahvaltıda yiyebilirsiniz, ya da köfte içine koyabilirsiniz..
_ Kullanılmış pillerinizi değerlendirebilirsiniz.. Örneğin fotoğraf makinanızın pili bittiyse aynı pilleri kumandaya taktığınızda 2-3 hafta kadar çalıştırdığını göreceksiniz..

cnm seni alan yaşadı
bravo:)
a.s.

Teşekkür ederim canım :)

Valla devlet babanın verdiği burslarla okumaya çalışınca bunları da öğreniyor insan ister istemez kaydirigubbakcemile3

dışarda, binlerce doğmayı kendi tercih etmedğ halde doğurulup sokağa salınan yalınayakla 2 tane mendil satmaya çalışan çocukları gördükçe halime binlerce kez şükredip gereksiz alışveriş ve gereksiz lüksten kaçınıyorum.siz de onları düşünün.onlar bizim kadar şanslı çocuklar olamadılar ve olamayacaklar.bu onların seçimi değildi..değil 2. bir ayakkabıyı almak 1.yi alma gibi bir lüksleri yok.hiçbir zaman pastanın kreması ağır diye söylenemeyecekler çünkü hayatlarında acaba hiç pasta yediler mi..hiçbi zaman ama ben kırmızıyı sevmem keşke mavi alsaydın ya da beyaz deri ayakkabım var ama beyaz keten ayakkabı da istiyorum gibi bi laf çıkamayacak ağızlarından..
işte ben böyle insanları düşündükçe kendime birşey alırken 10 kere düşünüyorum.acaba bu benm gerçekten ihtiyacım mı yoksa sırf özel zevkim için mi alıyorum..işte böyle düşününce alacağınız 15. ayakkabıdan vazgeçiyorsunuz.alışveriş hastalığı benim gözümde şımarıklıktan başka bişey değil..allah a hep dua ediyorum elimizde olanlardan eksik etme diye..daha fazlasında gözüm yok hele bu kriz döneminde.

Öncelikle kredi kartlarınızı kırıp atın ve asla bir daha alıp kullanmayın. İnanın o kadar rahatlayacaksınız ki. Paranız varsa alacaksınız yoksa almayacaksınız. Yani boşu boşuna masraf yapmayacaksınız.
Sonra evdeki elektrik, su vb. şeylerde tasarruf yapacaksınız, kıyafet konusunda cimri olacaksınız. Lüks ve marka merakının üstüne bir bardan buzzzz gibi su içeceksiniz.

benim kıyafetlerim eskimekten çok ben obez olup içine sığamadığım için rafa kalıyo.bi de bu sorunum var. :tomato:

bende tasarruflu birisi oldugumu düşünüyorum...
başta giysi alışverişine çok düşkündüm..sonra giysilerimi ben eskitmeden dolapta sırf modası geçti diye giyilmeden öylece yığın olarak kaldığını gördüm..sonra radikal bi kararla giysilerimi eskiyene kadar giymeye karar verdim sadece 1-2 tane şık kıyafet bıraktım.çünkü giyinmekteki amaç insan içine çıkmak..gizli yerleri kapatmak..sırf modaya uysun diye varımı yoğumu giysiye dökmemek gerektiğine inandım..eşyaları kapattıgımda fişinide çekerim..tasarruflu ampul kullanırım.. gideceğim yere belediye otb ile giderim..çamaşır mak.bul. mak. tam dolu olmadan çalıştırmam..bayat ekmekleri sabah tozt yaparım.banyoyu duşta değil kovada yaparım.. şampuanı önce elimde sulandırıp öyle kullanırım.kremlerimi yaz geldiğinde b.dolabına koyarım hem bozulmasın hemde saglık için.avizede 3 lamba yeri varsa bile 1 tane yakarım.muslugu az açarım..bide çayı şekeri pirinci vs..kavanozuna az koyarım..çünkü psikolojik olarak çok oldugunu görünce çok tüketiyorsun.(annemin taktiği) bide balkonuma uzun saksıya nane ektim..hem görüntü güzel.hem pazarı beklemek zorunda kalmıcam..hemde ona bakmak keyif veriyor. bi uzun saksıyada maydonoz ekicem..

Son düzenleme:
dışarda, binlerce doğmayı kendi tercih etmedğ halde doğurulup sokağa salınan yalınayakla 2 tane mendil satmaya çalışan çocukları gördükçe halime binlerce kez şükredip gereksiz alışveriş ve gereksiz lüksten kaçınıyorum.siz de onları düşünün.onlar bizim kadar şanslı çocuklar olamadılar ve olamayacaklar.bu onların seçimi değildi..değil 2. bir ayakkabıyı almak 1.yi alma gibi bir lüksleri yok.hiçbir zaman pastanın kreması ağır diye söylenemeyecekler çünkü hayatlarında acaba hiç pasta yediler mi..hiçbi zaman ama ben kırmızıyı sevmem keşke mavi alsaydın ya da beyaz deri ayakkabım var ama beyaz keten ayakkabı da istiyorum gibi bi laf çıkamayacak ağızlarından..
işte ben böyle insanları düşündükçe kendime birşey alırken 10 kere düşünüyorum.acaba bu benm gerçekten ihtiyacım mı yoksa sırf özel zevkim için mi alıyorum..işte böyle düşününce alacağınız 15. ayakkabıdan vazgeçiyorsunuz.alışveriş hastalığı benim gözümde şımarıklıktan başka bişey değil..allah a hep dua ediyorum elimizde olanlardan eksik etme diye..daha fazlasında gözüm yok hele bu kriz döneminde.

bi alkışı hakettin senalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkis

cok guzel bi bilgi paylasimi olmus burasi:1hug:
bende tasarruflu oldugumu dusunuyorum esim calisirken ben oturup bi taraflara sacmiyorum varimizi yogumuzu
aklima gelenleri soyle siralayayim
camasir makinasi dolmadan asla calistirmiyorum
kisin evde yazliklarimi giyip kaloriferleri sonuna kadar acmiyorum
su kremi bu kremi diye gereksiz kremlere para harcamiyorum
giymekten sikildigim kiyafetlerimi mesela eskiyen kotumu dizinden kesip iki kivirip sort yapiyorum
para biriktirmek icinse kumbaram var elime gecen bozukluklari oraya atiyorum
disarda yemek yemiyorum alisverise giderken bi liste yapiyorum o listtenin disina cikmiyorum daha dogrusu listedekiler haricinde baska reonlara bakmiyorum
yukarida bi arkadasinda dedigi gibi kiyafet alisverislerinde eskiden her gordugumu alirken simdi begensemde almiyorum eve gelince gercekten ihtiyacim olup olmadigina gore karar vererek aliyorum
simdilik aklima gelenler bunlarturkbayragi

Beni swedece yeni evli bir yakınımın sözleri çok etkilemişti.Benim önceliklerim var.Ben ev alacağım dedi.O yüzden de asla ihtiyacım dışında hiçbir şeyi almam.Kıyafetim sökülmüşse dikerim,yıkar,ütüler yine giyerim Ama asla evimi almadan çok çok gerekmedikçe hiçbir şeyin yenisini almam demişti.Eminim ki çok kısa sürede evini de alacak.

Merhabalar arkadaşlar,Ben aranıza yeni katıldım,tasarruf konusunda hiç kontrolüm yok mesela ihtiyaçlar için bir markete veya mağazaya girdiğimde ihtiyaçları unutup o an gereksiz şeyleri alıyorum ve kasada ben şok hiç tutumlu olmayı beceremedim yardıma ihtiyacım var

Merhabalar arkadaşlar,Ben aranıza yeni katıldım,tasarruf konusunda hiç kontrolüm yok mesela ihtiyaçlar için bir markete veya mağazaya girdiğimde ihtiyaçları unutup o an gereksiz şeyleri alıyorum ve kasada ben şok hiç tutumlu olmayı beceremedim yardıma ihtiyacım var
Markete giderken liste yapın, alışveriş içinde çok gerekli değilse bekleyin indirime girsin ben bu şekilde yapıyorum bir şeyi çok beğensemde pahalı ise almam araştırırım nette daha uygun olur yada en fazla bir iki haftaya indirim olur zaten ;)

Canim ekonomi finans ın altinda bir sürü topik var bu konuyla ilgili, bi göz atmani tavsiye ederim :)

Ben de bu konuda muzdaribim.kendi kendime kararlar aldim cunku baktim calisiyoruz elde avucta yok.maas oldugu gibi uçuyor.görünürde de bisey yok.

Bizde mutfak masrafi oluyor fazla,bebek de var onin masraflari bez falan derken..bir de saglik en onemlisi gercekten arkadaslar..gecen ay doktora gittim muayeneydi tahlildi derken 300 tl gitti bi anda.

Kredi kartim iki taneydi.taksit sayisina gore ya onu ya digerini kullaniyordum.kredi karti sayisini bu ay bire dusurdum birini hic kullanmadim ve yaptigim harcamalari hep yazdim.diger turlu harcamalarimi takip edemedigim gibi iki kredi karti da yuklu geliyordu.sonra bi baktim.sehrin merkezinde oturuyorum ama kitlik cikacak gibi eve herseyi stokluyorum.peynir bitmeden gunler oncesinden peynir.belki 3 gün digerinin bitmesini bekliyor dolapta.ayni gun hem sebze aliyorum cesit,hem tavuk vs.sonra birinden biri dolapta yapilmayip kaliyor.hem yapamadim diye stres oluyorum.halbuki kasap hemen yakinimda,istedigim an alabilirim,ama ben isten gelirken evi bi guzel dolduruyorum.buna son verdim artk.biri bitmeden yenisini almak yok.stoklamak yok.
Disarida da cok yerdik yani olmadi eve durüm falan cok istiyorduk.simdi yapmaya calisiyorum,esim salata corba ne varsa yer,hicmi bisey yapamadim,salata corba makarna yapiyorum.disari masrafimiz azaldi.
Kiyafet konusunda,cok müsriftim.carsiya cikar bi magazadan hep iki tane sey alip cikardim.tek birsey aliyorum artk.gercekten ihtiyacim olani.ve ucuz diye hicbirsey almiyorum.yani bunlari yapmaya karar verdim.aliyorum ev dolu ama giyicek birseyim yok.cunku kilo aliyorum.sacma kiyaferlere para sacacagima iyi bir tercih yapip diyetisyene gittim ve kilo vermeye basladim,uzerime olmayan kiyafetlerimi degerlendiricem boylelikle.
Deterjan olayi da fena.insani cekiyor.en iyisi o reyonlara hic bakmamak.bir cif bir donestos isini gorur :) ha bu arada bitmeden aliyorum dedim ya,rekli deterjanim bitiyor diye markete ugradigimda onu da almistim ama 15 gun oldu bitmedi.daha kullaniyorum.artk bunlara bir son verip parami artirmak istiyorum.bosa calisiyorum yoksa..

benim kıyafetlerim eskimekten çok ben obez olup içine sığamadığım için rafa kalıyo.bi de bu sorunum var. 🍅
O zaman önce bu sorunu çözelim :)
Yıllarca diyet yaptım, bol bol kilo verip bol bol kilo aldım, şu an çok şükür kıyafetlerimin çoğu büyük geliyor, yenilerini almak yerine birer ikişer giyeceklerimi daralttırıyorum, böylece giymeyeceklerimi yaptırmış olmam ve gereksiz harcama yapmamış olurum.
Aslında iki sorunumu aynı dönemde düzelttim desem yeridir, pandemi gelince turizm çalışanı olarak önümü göremedim ve tedbir olarak fatura/gıda gibi zorunlu harcamalar dışında para harcamamaya karar verdim.Dolayısıyla çok da düşünmeme gerek kalmadı, gıda veya fatura değilse, elzem bir kişisel bakım ürünü değilse (şampuan, diş macunu, deodorant vb) almadım.
Gıda alışverişi için telefonuma tüm marketletin uygulamalarını indirdim, nereye ne zaman ne geliyor uygun fiyata baktım, üşenmedim market market gezdim topladım.Marketlerin kasa arkası indirimlerinden maeka ayırt etmeksizin şampuan krem vs ihtiyaçlarımı en ucuz yolla aldım.Bunu da yürüyerek yaptım, spor oldu.Onun dışında da yürüyerek gidilebilecek heryere yürüdüm, gidecek biryerim olmasa bile sabah akşam çok değil yarım saat yürüdüm, hava yağışlı ve yürüyemeyeceksem youtubedan Leslie walk videoları ile yürüdüm, günde 10000 adım attım.
Kiloyla savaşımızın yarısı bu attığımız adımlar, bol bol da su içtim.
Kilo savaşının diğer yarısı ise beslenme ile oldu.Haftada 500gr sporla verdiysem 500gr da beslenme ile verdim, etti haftada 1, ayda 4, 4 ayda 16 kg, fıstık gibi oldum :)
Yeterli, dengeli, temiz beslendim,
Sabah: 1-2 dilim tam buğday ekmek,
1 yumurta, 1 kk peynir, domates, salatalık, yeşillik
Yağ olarak bazen yumurtama 1 tk silme tereyağ, bazen salatama 1 tk zeytinyağı, bazen 2 ceviz, bazen 5 zeytin...
Öğlen: 2 kepçe çorba + 1 dl ekmek/
Yağsız tost domates salatalık/
Yarım simit peynir yeşillik/
Tavuklu vb salata +1 dilim ekmek/
1 lahmacun bol yeşillik seçeneklerinden birini yedim.
Akşamüstü: yarım yağlı sütle kahve + kendi yaptığım fit kurabiye gibi şeyler/ yoksa 3-4 kare bitter çikolata veya 1 meyve birkaç fındık-badem yedim.
Akşamları:
Protein / kurubaklagil veya sebze yemekleri ile birlikte
Tam buğday ekmek/ tam buğday makarna/ bulgur pilavı/ patates
Protein yiyorsam salata, sebze yiyorsam 2 kaşık yoğurt yedim.
Akşam otururken birşey yememeye çalıştım, zorlanırsam ya bi salatalık, ya bir diyet kurabiye, ya 1 çaybardağı yy süt içtim
Gördüğünüz gibi aç kalmadım ve hiçbir gıdayı da sofradan eksik etmedim.
Balık/tavuk porsiyonlarımı 200gr, makarna/pilav 4 kaşık olarak tükettim.Sebze yemeğini bir tabak doldurdum zaten sebzeler düşük kalorili, kaşık hesabı yapmadım.Sebze yemeğine et/kıyma her porsiyon için 100 gr koydum koyacaksam.Köfteyi 3 adet yedim, patatesi 1 orta boy gibi.Yemeklerin yağını tuzunu azalttım ama kesmedim(Zeytinyağı kullandım)
Bu şekilde aç kalmadan ve hatta hayatımda ilk kez bu kadar dengeli ve sağlıklı beslenerek, yürüyüşümü yaparak, kilo verdim.
Güzel havalarda kahvemi termosuma yapıp bankta parkta oturdum.Soğuk havalarda evi daha az ısıttım, daha çok giyindim, Leslie walk yapıp ısındım.Spor yapınca daha az üşüyorsunuz zaten otomatik olarak.
Aklıma gelen bunlar.Gözüme satın alacak bişey takılınca ‘Bu bana gerçekten lazım mı, almasam olur mu’ diye sordum ve cevap genellikle hayır oluyor inanın.Amaaan almayıvereyim, kalabalık yapacak dedim almadım.Hatta abartıp tek tek dolaplara çekmecelere girip hayatımdaki fazlalıklardan kurtuldum.
Açın kitap okuyun, yürüyüş yapın, parkta bankta oturun, internetten film/dizi bulun izleyin, youtubedan egzersiz yapın.Para harcamayı gerektirmeyen yapılabilecek bir sürü şey var.O dönem çalışmadığım için günde 1 saat yabancı dilimi geliştirmeye ayırdım(ücretsiz aplikasyonlar) yine youtube videolarından resim teknikleri öğrenip resimler yaptım.Bu kadarına vaktiniz yoksa bile tasarruf ve kilo konusunu çözersiniz bence.Diyet yapmak pahalı mı, bence asla değil, çöp gıdalara verilen paranın yanında 1kk peynirin, 1 yumurtanın, 3 köftenin, 1 kaşık zeytinyağının maliyeti daha bile az bence, üstelik sağlıklı gıdalar alınca daha mutlu ve enerjik hissetmek de bonusu işin.

O zaman önce bu sorunu çözelim :)
Yıllarca diyet yaptım, bol bol kilo verip bol bol kilo aldım, şu an çok şükür kıyafetlerimin çoğu büyük geliyor, yenilerini almak yerine birer ikişer giyeceklerimi daralttırıyorum, böylece giymeyeceklerimi yaptırmış olmam ve gereksiz harcama yapmamış olurum.
Aslında iki sorunumu aynı dönemde düzelttim desem yeridir, pandemi gelince turizm çalışanı olarak önümü göremedim ve tedbir olarak fatura/gıda gibi zorunlu harcamalar dışında para harcamamaya karar verdim.Dolayısıyla çok da düşünmeme gerek kalmadı, gıda veya fatura değilse, elzem bir kişisel bakım ürünü değilse (şampuan, diş macunu, deodorant vb) almadım.
Gıda alışverişi için telefonuma tüm marketletin uygulamalarını indirdim, nereye ne zaman ne geliyor uygun fiyata baktım, üşenmedim market market gezdim topladım.Marketlerin kasa arkası indirimlerinden maeka ayırt etmeksizin şampuan krem vs ihtiyaçlarımı en ucuz yolla aldım.Bunu da yürüyerek yaptım, spor oldu.Onun dışında da yürüyerek gidilebilecek heryere yürüdüm, gidecek biryerim olmasa bile sabah akşam çok değil yarım saat yürüdüm, hava yağışlı ve yürüyemeyeceksem youtubedan Leslie walk videoları ile yürüdüm, günde 10000 adım attım.
Kiloyla savaşımızın yarısı bu attığımız adımlar, bol bol da su içtim.
Kilo savaşının diğer yarısı ise beslenme ile oldu.Haftada 500gr sporla verdiysem 500gr da beslenme ile verdim, etti haftada 1, ayda 4, 4 ayda 16 kg, fıstık gibi oldum :)
Yeterli, dengeli, temiz beslendim,
Sabah: 1-2 dilim tam buğday ekmek,
1 yumurta, 1 kk peynir, domates, salatalık, yeşillik
Yağ olarak bazen yumurtama 1 tk silme tereyağ, bazen salatama 1 tk zeytinyağı, bazen 2 ceviz, bazen 5 zeytin...
Öğlen: 2 kepçe çorba + 1 dl ekmek/
Yağsız tost domates salatalık/
Yarım simit peynir yeşillik/
Tavuklu vb salata +1 dilim ekmek/
1 lahmacun bol yeşillik seçeneklerinden birini yedim.
Akşamüstü: yarım yağlı sütle kahve + kendi yaptığım fit kurabiye gibi şeyler/ yoksa 3-4 kare bitter çikolata veya 1 meyve birkaç fındık-badem yedim.
Akşamları:
Protein / kurubaklagil veya sebze yemekleri ile birlikte
Tam buğday ekmek/ tam buğday makarna/ bulgur pilavı/ patates
Protein yiyorsam salata, sebze yiyorsam 2 kaşık yoğurt yedim.
Akşam otururken birşey yememeye çalıştım, zorlanırsam ya bi salatalık, ya bir diyet kurabiye, ya 1 çaybardağı yy süt içtim
Gördüğünüz gibi aç kalmadım ve hiçbir gıdayı da sofradan eksik etmedim.
Balık/tavuk porsiyonlarımı 200gr, makarna/pilav 4 kaşık olarak tükettim.Sebze yemeğini bir tabak doldurdum zaten sebzeler düşük kalorili, kaşık hesabı yapmadım.Sebze yemeğine et/kıyma her porsiyon için 100 gr koydum koyacaksam.Köfteyi 3 adet yedim, patatesi 1 orta boy gibi.Yemeklerin yağını tuzunu azalttım ama kesmedim(Zeytinyağı kullandım)
Bu şekilde aç kalmadan ve hatta hayatımda ilk kez bu kadar dengeli ve sağlıklı beslenerek, yürüyüşümü yaparak, kilo verdim.
Güzel havalarda kahvemi termosuma yapıp bankta parkta oturdum.Soğuk havalarda evi daha az ısıttım, daha çok giyindim, Leslie walk yapıp ısındım.Spor yapınca daha az üşüyorsunuz zaten otomatik olarak.
Aklıma gelen bunlar.Gözüme satın alacak bişey takılınca ‘Bu bana gerçekten lazım mı, almasam olur mu’ diye sordum ve cevap genellikle hayır oluyor inanın.Amaaan almayıvereyim, kalabalık yapacak dedim almadım.Hatta abartıp tek tek dolaplara çekmecelere girip hayatımdaki fazlalıklardan kurtuldum.
Açın kitap okuyun, yürüyüş yapın, parkta bankta oturun, internetten film/dizi bulun izleyin, youtubedan egzersiz yapın.Para harcamayı gerektirmeyen yapılabilecek bir sürü şey var.O dönem çalışmadığım için günde 1 saat yabancı dilimi geliştirmeye ayırdım(ücretsiz aplikasyonlar) yine youtube videolarından resim teknikleri öğrenip resimler yaptım.Bu kadarına vaktiniz yoksa bile tasarruf ve kilo konusunu çözersiniz bence.Diyet yapmak pahalı mı, bence asla değil, çöp gıdalara verilen paranın yanında 1kk peynirin, 1 yumurtanın, 3 köftenin, 1 kaşık zeytinyağının maliyeti daha bile az bence, üstelik sağlıklı gıdalar alınca daha mutlu ve enerjik hissetmek de bonusu işin.
Bu arada sadece 1 kredi kartım var, sadece internet alışverişi için kullanıyorum, 100₺ye bişey mi aldım hemen girip internet bankacılığından ödüyorum, borcum hep 0₺.Onun dışında nakit veya atm kartı kullanıyorum devamlı.

Back
X