Üniversite okunmalı mı sizce

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
insanlar senin gercek oldugunu zannedip bosuna karamsarliga kapilmasinlar.
Kesinlikle çizdiği profildeki insan değil. Dünde söyledim; hangi lise mezunu kardeşimiz görmediği üniversitenin girmediği dersinde slayttan ders anlatıyor hoca diye konuşur ? Hangi lise mezunu kardeşimiz intihal programından, torpilli doçentten, ulusal yada uluslararası dergilerden, litaratür taramadan, makaleden bahseder??? Arkadaşımızın ne yaşı nede çizdiği profil doğru değil. Kendisi
ya üni de geleceği olmayan bi bölüm okurken karamsarlığa düşüp evine geri dönüp tekrardan sınavlara hazırlanıyor(verimsiz bir çalışma yılı geçirdi ve sınavlara az kaldı bunalıma girdi stresten) ya da okulu bitirdi yüksekte yaptı ama kadrosunu alamadı. Kadroyu başkaları kaptı. O nedenlede sallıyor üniye yada hocalara.(bu biraz ütopik ama imkansız değil)Keşke derdini gerçekliğe uygun anlatsaydıda bizde derdine ortak olsaydık, doğru yorumları yapabilseydik...

Kesinlikle çizdiği profildeki insan değil. Dünde söyledim; hangi lise mezunu kardeşimiz görmediği üniversitenin girmediği dersinde slayttan ders anlatıyor hoca diye konuşur ? Hangi lise mezunu kardeşimiz intihal programından, torpilli doçentten, ulusal yada uluslararası dergilerden, litaratür taramadan, makaleden bahseder??? Arkadaşımızın ne yaşı nede çizdiği profil doğru değil. Kendisi
ya üni de geleceği olmayan bi bölüm okurken karamsarlığa düşüp evine geri dönüp tekrardan sınavlara hazırlanıyor(verimsiz bir çalışma yılı geçirdi ve sınavlara az kaldı bunalıma girdi stresten) ya da okulu bitirdi yüksekte yaptı ama kadrosunu alamadı. Kadroyu başkaları kaptı. O nedenlede sallıyor üniye yada hocalara.(bu biraz ütopik ama imkansız değil)Keşke derdini gerçekliğe uygun anlatsaydıda bizde derdine ortak olsaydık, doğru yorumları yapabilseydik...
elbette öyle.hiç bir liseli bunları bilemez.amacı bizleri gaza getirip siyasi yorumlar yaptırmak sadece.bunu başaramayınca da sinirlendi doğal olarak

aynı işlere sadece atanmaya kafayı takarsak elbette yıllarca boş boş otururuz.öğretmenlik hariç ama onların atanma beklemesi normal.arkadaşım var evden perde satışı yapıyor bir firma için.3 de çocuğuna bakıyor.öğretmen kadar geliri var hiç evden çıkmadan.kendini geliştirmiş .eşine muhtaç değil.sadece şikayet ediyoruz ülkecek.şartlar tmm şu an kötü ama bu düzelmeyecek anlamına da gelmiyor.
Sadece mesele atanmak değil ki ceycey tabi ki belki daha çok para kazanabileceğiniz işler yapabiliriz ama neden bu ülkenin insanlari daha iyi şartlarda yaşamasin ulkecek şikayet etmiyoruz bence ben buna katılmıyorum herkes çalışıyor dininiyor . Gençler yüksek okullardan mezun oluyor ben mühendis ve hukuk mezunları için konuşuyorum özellikle çünkü çevrem bunlardan oluşuyor . Şartlar gerçekten kötü . Böyle olmamaliydi . Tabi ki çalışacagiz daha iyisi olması için ama ben umutsuz genç görünce kizmayi da yuklenmeyi de doğru bulmuyorum

Sadece mesele atanmak değil ki ceycey tabi ki belki daha çok para kazanabileceğiniz işler yapabiliriz ama neden bu ülkenin insanlari daha iyi şartlarda yaşamasin ulkecek şikayet etmiyoruz bence ben buna katılmıyorum herkes çalışıyor dininiyor . Gençler yüksek okullardan mezun oluyor ben mühendis ve hukuk mezunları için konuşuyorum özellikle çünkü çevrem bunlardan oluşuyor . Şartlar gerçekten kötü . Böyle olmamaliydi . Tabi ki çalışacagiz daha iyisi olması için ama ben umutsuz genç görünce kizmayi da yuklenmeyi de doğru bulmuyorum
ya kuzum ben de dahil umutsuz olduğumuz yerler var şu an.ama bunlar aile arasında konuşulur yakın arkadaş arasında konuşulur burada konuşulmaz .zaten site kuralları gereği de yasak.ama bu kadar da kötü değil herşey konuyu açanın yazdıkları gibi.çabalamamış ki hiç bir şeylerden şikayet etsin?hak çabalayan insanlarındır bence.

Herkes gibi ben de size ayni soruyu soruyorum: Sizin fikriniz nedir? Amaciniz, hayattan beklentiniz nedir? Tamam okumayin universite. Kaldi ki, ben Almanya gibi meslek egitimi olan bir ulkemiz olsaydi herkesin universite egitimi almasi gerektigini dusunmezdim. Ama ulkemizdeki sartlar bunlar. Bir gecede sartlari degistiremeyeceginize gore, kendinizi en iyi sekilde kurtarmak zorundasiniz. Ya da yurtdisina cikacaksiniz. Ona da yapamam diyorsunuz. Nedir yani su an amaciniz? Hepimiz egitim sistemini kotuleyelim, siz basarisizliginiza karsi icinize rahatlatin bu mudur amaciniz? Hicbir amaca hizmet etmeyen sorular soruyor, sadece ve sadece her seyin ne kadar kotu oldugundan bahsediyorsunuz. Burasi tamam cepte. Sartlar buyken, yurtdisina da cikamayacagim diyorsaniz, ne yapacaksiniz?

Sartlari da bahane etmeyin. En yakin arkadasim ailesinin sirketler grubu varken, babasinin siddeti ve annesinin pasifliginden kacti 18 yasinda sifirdan basladi hem calisti hem okudu. Su an cok basarili bir muhendis. Bu insanin can korkusu da vardi, kac ev degistirdi babasi adresi tespit ettikce. Alin simdi bir aforizma daha kasin, arkadasin yaptiysa herkes yapacak mi bilmem ne... Yapacak efendim. Belli bir amaci olan herkes onun icin cabalarsa amacina ulasacak. Bahaneleri bir kenara birakin. Bu amaciniz gidip misir satmak da olabilir, ama bir idealiniz olup onun icin calisip ureteceksiniz. Bos bos bahanelerin ardina siginmayin.
Geriye düğün alışverişinde kaynana ile ipli kırmızı don almak kalıyor. Şimdi gelir çalışıyom ben yeaaa der. Tekstildeki ortacı da çalışıyor napalım şimdi. :) Çalışmayıp napacaksın ekmek parası.

ya kuzum ben de dahil umutsuz olduğumuz yerler var şu an.ama bunlar aile arasında konuşulur yakın arkadaş arasında konuşulur burada konuşulmaz .zaten site kuralları gereği de yasak.ama bu kadar da kötü değil herşey konuyu açanın yazdıkları gibi.çabalamamış ki hiç bir şeylerden şikayet etsin?hak çabalayan insanlarındır bence.
Tabi ki öyle yani toptan karamsarlığa bende karşıyım okumayalim kısmına da katılmıyorum hepimiz bir şekilde sonuçta yaşıyoruz .

Benim üzüldüğüm, gerçekten insanlar efsunlanmış gibiler. Bunun adı umut da değil. Gerçekleri görmüyorlar, görmek istemiyorlar. Hala romantik avuntu mesajları yazan insanları gördükçe hem üzülüyorum, hem de ister istemez sinirleniyorum. ''Okudum, işsizim ama diğer ev hanımlarından daha üstünüm'' diyen var ya, bu insanlar eğitimliyse, eğitim bu hale getiriyorsa insanı vallahi ben eğitimsiz kalayım daha iyi.
Ama sizin bakış açınız da doğru degil ki . Bu şekilde olacaksa hiç kimse okumamali üretmemeli biz gelişmek için daha çok cabalamaliyiz. Evet hepimizin umutsuz olduğu anlar olacak ama ne yapmalıyız umutsuzca oturacak miyiz ? Bir genç olarak umutsuz hissetmenizi anlıyorum ama okumamak bunun çözümü değil

ben de size diyorum ki bu gelecek kaygisi mevzusu sadece turkiye icin gecerli degil, dunyanin her yeri icin gecerli. yeni duzen bu
Ben buna kesinlikle katılıyorum bence de artık dünya olarak bazı bunalımlar dan geçiyoruz sadece ülke olarak değil nüfus artışı çok fazla kaynaklar sınırlı

Yalan söylüyorsunuz!...
Konuyu açarken kullandığınız umutsuz Z kuşağı üslubu ile sayfalar ilerledikçe insanlarla tartışırken kullandığınız uslup farklı... Kullandığınız konuşma kalıpları, dile hakimiyetiniz, entelektüel kelime hazneniz ve "Allah Allah, öyle mi yahu..."lu laf yetistirmeleriniz 30'lu yaşlara işaret ediyor.
İyi bir işim ve eğitimim var, kötü yönetilen güzel ülkemin gençlerimizi haksız ve zorlu bir mücadeleye mahkum ettiğini aklı başında her insan gibi ben de görüyorum ve üzülüyorum. Ama hayatın her zaman farklı opsiyonları var ve algıları açık, iyi niyetli ve çalışkan insanlar mutlaka ilerlemenin bir yolunu bulacaklar. Evet, belki her on kişiden sadece biri başaracak ama o bir kişi, geriden gelen onlarca kişiye yapılabileceğini kanıtlamış olacak.

Ve bence sizin buradaki varlığınız saçmasapan bir sosyal deney değilse eğer, kötücül bir provokasyon öyleyse. Mutsuzluktan mı besleniyorsunuz? Çünkü hiç çözüm önermeden bütün umudu yok edecek argümanlar üretiyorsunuz sadece...

Geriye düğün alışverişinde kaynana ile ipli kırmızı don almak kalıyor. Şimdi gelir çalışıyom ben yeaaa der. Tekstildeki ortacı da çalışıyor napalım şimdi. :) Çalışmayıp napacaksın ekmek parası.

Hayir bir de kendi haric hicbirimiz gercekleri gormuyormusuz, iddia da bu :))

Sahsen ben Turkiye`de kalmak icin cok cabalamis bir arastirmaciyim ama Turkiye`deki akademisyenlik donemimde sadece kendilerinden (!) olmadigimiz icin butce verilmeyen cok iyi projelerimizi, elimizi attigimizda yuzumuze kapanan kurumlari gordukten sonra yurtdisina ciktim. Donanimli insanlar bir bakima beyin gocu yapmaya mecbur birakiliyor. Sartlar degisirse elbette ki donmeyi dusunuruz ama sabah aksam ne olacak gelecegimiz diye dusunmektense once kendi hayatimizi degistirmek zorundayiz.

Ha ama ben kendi hayatimi degistirdikten sonra elimden ne geliyor diye dusundum. Kisisellestirilmis kanser ilaci gelistiriyorum, biyoinformatik uzmaniyim. Global bir sirketiz, pilot bir gen sekanslama programimiz var, bu programa Turkiye`yi de dahil ettirdim. En azindan bir grup insanin hayatina dokunabilecegiz bu sekilde.

Ben cogu zaman evre 4 hastalarin ornekleri ile calisiyorum, boyle bir umutsuzluk, amacsizlik hicbirinde gormedim. Maslow`un ihtiyaclar hiyerarsisinin son basamagi kendi kendini gerceklestirmedir. Temel ihtiyaclarimiz karsilandiktan buna ihtiyac duyariz. Amacsiz bombos bir yasam surdugu surece insanlar tabii ki hicbir icsel doyuma ulasmaz ve aman da ulkenin hali, aman da ulke batti o zaman ben de evde yatayim ne yapayim diye bahanelerin ardina siginirlar.

Şimdi siz bunları yazdınız, çok güzel; maşâAllah iyi bir kariyeriniz olmuş, sevindim sizin adınıza. Fakat ne düşünüyorsunuz tam olarak? "Ben yaptım, herkes yapabilir" mi, veya "okuyan herkes bu başarıya sahip olabilir" düşüncesi içerisinde misiniz? Bir motivasyon kaynağı mı olacaksınız insanlara? "Bak okuyunca böyle oluyormuş, dur bende okuyayım" mı diyecek insanlar sizi görünce?

Başarılarınız için tebrik ederim, devamını da dilerim fakat bu "ben yaptım, siz de yapabilirsiniz" kibrinden kurtulmanız gerekiyor. Sadece siz değil, pek çok insanın aynı düşünce tuzağı içinde olduğunu fark ettiğimden beri bu tür söylemler bana samimi gelmiyor artık. Hayatta çalışılarak her şeyin olunabileceği fikri maalesef gerçekçi bir fikir değil. Pek çok insan hayatına kendi seçimi olmayan dezavantajlarla başlıyor ve bunları ne kadar çalışırsa çalışsın yenmesi mümkün olmayabiliyor.

Oneriniz icin tesekkurler ama onerisini ciddiye alacagim kisileri kendim seciyorum, siz bunlardan biri degilsiniz. Ayrica aklinizda bulunsun oneri yalnizca isteyene verilir, size fikir sorulmadigi surece oneride bulunmaniz haddinizin sinirlarini zorlamaktir.

Sınava da az bir zaman kaldı, çok kararsızım bu konuda. Eşit ağırlık kısmından gireceğim sınava, yapabileceğim vasat bir üniversitenin Eğitim Fakültesine girebilmek olacak büyük ihtimalle. Öğretmenlik atamaları da malum, çok sıkıntılı. Ekonomik olarak her şey daha kötüye gideceği için atamaların sayısı daha da düşecek gibi. Hayatın 4 yılını boşa heba edecekmiş gibi hissediyorum. Üniversiteli işsiz de çok malum, ayrı bir psikolojik travma olur o da. Sizce ne yapmalıyım?
Belli olmuyo bu hayatta hiç bi şey sen okulunu oku

Sınava da az bir zaman kaldı, çok kararsızım bu konuda. Eşit ağırlık kısmından gireceğim sınava, yapabileceğim vasat bir üniversitenin Eğitim Fakültesine girebilmek olacak büyük ihtimalle. Öğretmenlik atamaları da malum, çok sıkıntılı. Ekonomik olarak her şey daha kötüye gideceği için atamaların sayısı daha da düşecek gibi. Hayatın 4 yılını boşa heba edecekmiş gibi hissediyorum. Üniversiteli işsiz de çok malum, ayrı bir psikolojik travma olur o da. Sizce ne yapmalıyım?
Bu ülkede okusan da acsin okumasan da açsın maalesef. Okuyupta bölümünden bir isi olan kac kisi var? Ama dediklerim seni yaniltmasin, oku yinede. En azindan ortamin degissin dusunce yapisinin degismesine faydali olabilir. En azindan universite mezunu olursun bir diploman olur, hem oku hem keyif almaya bak derim ben. Ama kastettigim sey tabi uniye git yr ic gez degil hem keyfini cikar hemde annenin babanin ve kendi emeklerini bosuna cikarma en azindan ben oyle yapmaya calisiyorum.

Konu sahibesi! kadın değil, lise kızı hiç değil kendisi bir ekşiboy %100

Ekşisözlükçü denen güruhun seviyesi belli zaten toplanıp kendilerine yüz vermeyen kadınlara, ülkedeki farklı etnik gruplara, sokak hayvanlarına kin kusuyorlar.

Biri ortaya bir laf atıyorlar, diğerleri de ezbere onu yazıp konuşuyor işte. Misal yukarda bu şahıs artık kimse cerrah olmak istemiyor yazmış. Tıp fakültesine gittin mi gördün mü kardeşim? Doktor musun? Fakülte dekanı mısın bu istatistiği nasıl yaptın? Hiç. Bomboş, saçma sapan iddialar ve tipler.

Ne işe yarıyorlar derseniz, bütün gün anca vırvır konuşuyorlar ne ülkeye ne kendilerine 5 paralık faydaları yok ama kendilerini çok entel görüyorlar.

Bir de kaba ve saygısızlar, birbirlerine bolca hakaret ediyorlar. Kadın düşmanlığı yapmaları ayrıca berbat. Bu yazan abimiz burda ev kadınlarına sallamayı da ihmal etmemiş de, madem kadınlar akılsız burdan ne medet umuyorsun kardeşim? Bu kadar terbiyesiz ve saygısız olunmaz, karşıdaki insanın eğitimi, gelirinden bağımsız olarak saygı göstermek mecburiyetindeyiz hepimiz. Ondan sonra da Türkiye berbat oldu yaşanmıyor, eee madem öyle önce kendini düzelt edepli davran canım kardeşim. İsteyen çalışır, istemeyen canı çekmez çalışmaz insan insandır, hepimiz insanız ve aynı değerdeyiz. Bu entel geçinen liboşlar bir türlü insana saygıyı öğrenemedi.
Ceycey zaten bu arkadaşa yerini haddini göstermiş ama bu kadar hadsiz ve saygısız olunmaz, şaşkınım hala🤐

Ekşiboya bu kadar pazar eğlencesi yeter bence Mune Mune

Son düzenleme:
Konu sahibesi! kadın değil, lise kızı hiç değil kendisi bir ekşiboy %100

Ekşisözlükçü denen güruhun seviyesi belli zaten toplanıp kendilerine yüz vermeyen kadınlara, ülkedeki farklı etnik gruplara, sokak hayvanlarına kin kusuyorlar.

Biri ortaya bir laf atıyorlar, diğerleri de ezbere onu yazıp konuşuyor işte. Misal Y yukarda bu şahıs artık kimse cerrah olmak istemiyor yazmış. Tıp fakültesine gittin mi gördün mü kardeşim? Doktor musun? Fakülte dekanı mısın bu istatistiği nasıl yaptın? Hiç. Bomboş, saçma sapan iddialar ve tipler.

Ne işe yarıyorlar derseniz, bütün gün anca vırvır konuşuyorlar ne ülkeye ne kendilerine 5 paralık faydaları yok ama kendilerini çok entel görüyorlar.

Bir de kaba ve saygısızlar, birbirlerine bolca hakaret ediyorlar. Seviye yerlerde.

Ekşiboya bu kadar pazar eğlencesi yeter bence Mune Mune
nedense ben de ekşici bir erkek olduğunu düşündüm. kk'daki kadınların eğitime bakış açılarını sorgulayıp kendince argumanlarla çürütmeye çalışmış. lisansta da olurdu böyle tipler elleri uzun sakallarında herşeye "ama o öyle değil aslında bla bla..." cümleleri bitmeyenler. maksat "ben varım". kaynak "kibir". tamam sensin sensin.

Bence bakış açın kısmen mantıklı. İstemediğin ve geleceği olmayan bir meslekte vasat bir birey olmak için 4 yıl okuman saçma. Ama meslek puana göre seçilmez. Şu hayatta neye yeteneğin ve ilgin var neyle ilgili kaynağın var onu düşünüp 2 yıllık bir bölüm hedefle bence, ona göre alanında mesleki olarak uzmanlaş.

Bakalım, şu 3600 ek gösterge çıkarsa çok fazla öğretmen emekli olacak. Açık artacak. Mevcut sözleşmeli ve ücretlileri kadroya geçirme olasılıkları da var seneye (daha önce örnekleri görülmüş) seçim senesi olduğu için. Seneye alımın da artırılacağı öngörülüyor.

Bu ülkede öngörülerle ya da şu anki durumdan mesleki tercih yapılmaz dememin sebebi tamamen kişisel tecrübem 😅. Ben ilkokuldaydım, öğretmen ataması çoktu, ortaokuldaydım çoktu, lisede özellikle İngilizce öğretmeninin boşta kalması çok düşük görülüyordu. Ben üniversiteyi bitirene kadar her sene üç binin üzerinde alım vardı bizde ve istediğim yere atanabileceğim düşüncesindeydim. Mezun olduğum sene son 20 yılın en düşük ataması geldi :KK70:. 2021 puanıyla daha da az İngilizce öğretmeni aldılar. Branşımda taban puan 66’yken 71-74’lere çıktı. Şükür yine de boşta kalmadım ama 1-2 sene önce İngilizce bile bilmeyen benden düşük puan almış meslektaşlarımdan daha kötü bir yere atandım 😅. Hiç belli olmuyor yani maalesef.
Hayırlısı inşallah, benim bölümde kpss de adını yazan atandı, şükür bende atandım ama suanki duruma göre puanlar giderek artıyor yavaş yavaş, maalesef ben de şartları kötü bir yerdeyim hele kışın dayanılmaz bir yer hep hasta oldum bu sene ..

Hayır bir de bilerek noktalama işaretlerine o kadar dikkat etmiş ki arkadaş ben her şeyi zaten biliyorum kafasını yaşıyor.dogustan zeki olduguna o kadar emin ki burada ki üniversiteleri vasat olarak nitelendiriyor.Gitme kardeşim o zaman sanki zorla ...hatta sen ilkokul felan da okumasaydin . bence kendi kendine sokerdin okumayı gerek yokmuş diğer okullari da okumana

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X