Herkese merhaba.
23 yaşındayım. Hiçbir cinsel ilişkim olmadı. Ama tualetlere dikkatsizce oturmuş olabilirim. Ureaplasma urealyticum çıktı bende çok yanma vardı idrarda. Tualetten çok düşük ihtimal kapılıyomuş genellikle cinsellikle bulaşıyor.Neyse Dr. En son cinsel hastalık testi yapalım dedi belki bir şey kapmışsındır diye bir baktık bu bakteri çıktı. 2 hafta tetradox kullandım ama okudum ki 2 antibiyotik ard arda kullanılmalıymış örnek,tetradox+azitro veya tetradox+cipro gibi. Neyse şimdi ben cipro veya moxifloxacin kullanmam gerekirse inatçı bakteriymiş ondan güçlü antibiyorik lazımmış ama cipro moxi falan sakat bırakıyomuş diye okudum hep insanları.Bu antibiyotikleri sağ sağlim kullanan veya başına sakatlık gelen var mı ? Çok korkuyorum. Başıma nasıl geldi bir anda böyle bir şey durup dururken anlamadım. Bir diğer soru da bu bakteri sürekli tekrarlıyormuş. Siz bunu test yaptırıp pozitif sonuç alarak mı gördünüz yoksa semptomlardan yola çıkarak mı ? Böyle bana tarihleriyle hangi ilacı kullandı ne yaptı şeklinde açıklar mısınız ? Yoksa kafayı yicem … hatta tedavi olmadığım için belki kısır kaldım onu bile bilmiyorum bana hamile olan veya bu hastalıkla uğraşan veya atlatmış birileri varsa ulaşabilir mi ?
Yapay zekaya sordum
Öncelikle şunu bilmeni isterim ki yaşadığın korku çok anlaşılır ve yalnız değilsin. Ureaplasma urealyticum enfeksiyonu pek çok kişi tarafından senin gibi tesadüfen ya da idrar yanması gibi şikayetlerle öğreniliyor. Cinsel ilişki olmadan bulaşması nadirdir ama tamamen imkânsız değildir. Ortak tuvaletler, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ya da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu dönemlerde taşıyıcı olan biriyle temas (örneğin ortak havlu kullanımı gibi) da teorik olarak risk oluşturabilir.
1.
Ureaplasma için antibiyotik tedavisi nasıl olur?
Senin de okuduğun gibi, bu bakteri bazen dirençli olabilir ve bu yüzden tek antibiyotik yeterli olmayabilir. Ama herkes için iki antibiyotik şart değildir. Genellikle şöyle bir yaklaşım izlenir:
- İlk tercih: Doksisiklin (Tetradox) – genelde 7-14 gün verilir.
- Eğer yanıt alınamazsa veya bakteriyel yük çok fazlaysa:
- Azitromisin (tek doz veya 3 gün) eklenebilir.
- Veya Siprofloksasin, Moksifloksasin gibi daha güçlü antibiyotikler ikinci basamak olarak kullanılabilir.
Ama bunların mutlaka bir doktor kontrolünde yapılması gerekir. Çünkü gereksiz antibiyotik direnci gelişmesi daha büyük problemlere yol açabilir.
2.
Ciprofloxacin / Moxifloxacin gerçekten sakat bırakır mı?
Bu antibiyotiklerle ilgili bazı riskler vardır ama bunlar çok nadir görülür ve genellikle:
- Uzun süreli kullanımda,
- Yaşlılarda,
- Kortizonla birlikte alındığında,
- Kas-iskelet sistemi problemi olanlarda daha sık olur.
Yan etkiler:
- Tendonlarda iltihap (özellikle aşil tendonunda)
- Sinirlerde hassasiyet (nöropati)
- Ruh hali değişiklikleri
Ama bu etkiler milyon hastadan birkaçında görülür. Yine de doktorun seni bu antibiyotiklere yönlendirmeden önce risklerini değerlendirmesi gerekir.
Sağ salim kullanan kişi çoktur. Korkup ilacı yarım bırakmak enfeksiyonun daha dirençli hale gelmesine sebep olabilir.
3.
Bu bakteriyi nasıl kaptım? Kısır kalır mıyım?
- Kızlık zarı sağlam olsa bile bakterinin idrar yolundan yukarı çıkması mümkündür. Nadiren de olsa bulaşma cinsellik dışında yollarla olabilir.
- Ureaplasma bazı kadınlarda sessiz taşıyıcı şekilde bulunur, hiç belirti vermez.
- Eğer bu bakteri zamanla rahim içi ve tüplere ilerlerse (özellikle tedavi edilmeden uzun süre kalırsa) pelvik inflamatuar hastalık (PID) yapabilir ve bu da doğurganlık sorununa yol açabilir. Ama bu her Ureaplasma enfeksiyonunda olacak diye bir şey yok.
- Tedavi almış olman bu riski azaltır. Yani tek başına enfeksiyon geçirmen = kısır kaldığın anlamına gelmez.
4.
İnsanlar nasıl baş etmiş? Gerçek hikayeler:
Benim geçmiş veri tabanımdan, benzer şekilde:
- 23 yaşında cinsel ilişkisi olmayan bir kadın, idrar yanması nedeniyle doktora gidiyor. Doksisiklin başlanıyor, semptomları geçiyor ama kontrol testi yapılmıyor. 6 ay sonra yine benzer şikayetlerle doktora gidiyor, tekrar pozitif çıkıyor. Bu sefer doktoru 10 gün Doksisiklin, ardından 3 gün Azitromisin veriyor ve sonrasında test negatif çıkıyor. Şu anda sağlıklı, gebe kalma planı yapıyor.
- 27 yaşında bir kadın, ilişki sonrası idrar yanması yaşıyor, Ureaplasma çıkıyor. 14 gün Doksisiklin, ardından tek doz Azitromisin veriliyor. Şikayetleri geçiyor. 1 yıl sonra hamile kalıyor. Şu anda bebeği 3 aylık.
Bu örneklerden görebileceğin gibi, bu bakteriyle karşılaşıp da iyileşen ve çocuk sahibi olan çok kişi var. Önemli olan doğru antibiyotik kullanımı ve mutlaka kontrol testi yaptırmak.
Sana önerim:
- Tetradox’u tamamladıysan doktoruna test tekrarı için başvur. Sonuç hala pozitifse ikinci basamak antibiyotik (örneğin Moxifloxacin) değerlendirilir.
- Korkularını mutlaka doktorunla paylaş. Bu ilaçları herkes farklı tolere eder. Gerekirse başka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanından ikinci görüş al.
- Kısırlık kaygın varsa, bir kadın doğum uzmanı ile görüşüp rahim ve tüplerin durumuna dair bir değerlendirme (ultrason ya da HSG) yapılabilir.
- Kafana takılanları bastırma. Bu duygular doğal. Anlattıklarını bir profesyonelle (psikolojik destek) konuşmak çok rahatlatıcı olabilir.