Urfalılardan yardım istiyorum (sadece urfalılar)

naneli_limon

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Mart 2012
796
90
118
Arkadaşlar bir süre Urfada bulundum ve hiç unutamadığım bir lezzeti tattım. YumurtaLı köfte (yumurtalı çiğ köfte de diyorlar) Orda bulunmama rağmen maalesef sadece yiyici oldum öğrenmedim nasıl yapıldığını. Ve ben hamileyim :(
Çok pişmanım öğrenmediğime googledan aradım hatta bir keresinde yaptım ama maalesef onların yaptığı gibi olmuyor.Lütfen Urfalılardan ricam özelime yapılışını yazabilirler mi? çok cnm çekti :(

Arkadaşlar bir süre Urfada bulundum ve hiç unutamadığım bir lezzeti tattım. YumurtaLı köfte (yumurtalı çiğ köfte de diyorlar) Orda bulunmama rağmen maalesef sadece yiyici oldum öğrenmedim nasıl yapıldığını. Ve ben hamileyim :(
Çok pişmanım öğrenmediğime googledan aradım hatta bir keresinde yaptım ama maalesef onların yaptığı gibi olmuyor.Lütfen Urfalılardan ricam özelime yapılışını yazabilirler mi? çok cnm çekti :(

Babam urfada gorev yapmisti. Biliyorum o yemegi ama yapilisini ben de bilmiyorum. Benim de canim cekti simdi. Tarifi bilen buraa yazarsa biz de faydalanmis oluruz, tesekkurler.

canım urfalıyım ben de yumurtalı çiğ köfte denmez aslında ama köfte yapılırken sonuna doğru yumurta eklenir. tarifi tam olarak yollarım bu akşam

gecen gun star da ki soframız programında urfalı bir bayan bunu yapmıştı.......netten bakabilirsin......

babam urfalı:)o dediğin şey bize de parmaklarımızı yediriyor..babam et koymuyor ona..biberi salçası hep urfadan.bol urfa yağını(tereyağı kuyrukyağı gibi bişi)eritip yumurtaları onun içine kırıyor.sonra da köfteye boca ediyor.yarın gidicem bi sorarım..

canım 5 kişilik tarifi yolluyorum sana, oranı ona göre düşürür ya da arttırırsın

YUMURTALI KÖFTE
Malzemeler
5 çay bardağı çiğ köftelik ince bulgur
1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
2 yemek kaşığı pul biber ( kuru urfa isotu yani, isteğe göre azaltabilirsin, ama zaten çok fazla değil)
yarım çay kaşığı kara biber
yarım çay kaşığı yedi baharat
2-3 diş sarımsak
1 küçük boy soğan
1 demet maydanoz
yarım demet nane
5-6 tel taze yeşil soğan
4 yumurta
sıvıyağ (yumurtayı pişirmek için, miktarı sana kalmış)

Hazırlanışı
En başta sarımsak ve soğan doğranır. doğranmış sarımsak ve soğan kuru biber, salça, yedi baharat, kara biber, az bi miktar suyla karıştırılır ve azar azar bulgur eklenerek yoğrulmaya başlanır. yoğururken bulgur kurudukça azar azar su eklenir ve kıvamını buluncaya kadar yoğurulur. tam kendini bulunca doğranmış yeşil soğan, nane ve maydanoz eklenir o şekilde birazcık daha yoğurduktan sonra sıvıyağla yapılan yumurta yağı kızgın bir şekilde köfteye dökülür ve çok az daha yoğurunca hazır olur. ( yağ aşırı kızgın olursa tadı fazlasıyla kötü olur, bu aklınızda bulunsun, tam olarak urfalıların yaptığı tarifi yazdım size, inşallah beğenirsiniz :) )

Tarifi verecek olanlardan ricam çok dikkatli, ölçülü verirlerse sevinirim günüm varda günümde yapabilirim. Tabi önce kendim denycem

canım 5 kişilik tarifi yolluyorum sana, oranı ona göre düşürür ya da arttırırsın

YUMURTALI KÖFTE
Malzemeler
5 çay bardağı çiğ köftelik ince bulgur
1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
2 yemek kaşığı pul biber ( kuru urfa isotu yani, isteğe göre azaltabilirsin, ama zaten çok fazla değil)
yarım çay kaşığı kara biber
yarım çay kaşığı yedi baharat
2-3 diş sarımsak
1 küçük boy soğan
1 demet maydanoz
yarım demet nane
5-6 tel taze yeşil soğan
4 yumurta
sıvıyağ (yumurtayı pişirmek için, miktarı sana kalmış)

Hazırlanışı
En başta sarımsak ve soğan doğranır. doğranmış sarımsak ve soğan kuru biber, salça, yedi baharat, kara biber, az bi miktar suyla karıştırılır ve azar azar bulgur eklenerek yoğrulmaya başlanır. yoğururken bulgur kurudukça azar azar su eklenir ve kıvamını buluncaya kadar yoğurulur. tam kendini bulunca doğranmış yeşil soğan, nane ve maydanoz eklenir o şekilde birazcık daha yoğurduktan sonra sıvıyağla yapılan yumurta yağı kızgın bir şekilde köfteye dökülür ve çok az daha yoğurunca hazır olur. ( yağ aşırı kızgın olursa tadı fazlasıyla kötü olur, bu aklınızda bulunsun, tam olarak urfalıların yaptığı tarifi yazdım size, inşallah beğenirsiniz :) )

Cnm yedi baharat ne oluyor??? Bide urfa isotu var bende ama hangisi şu koyu renkli fabrika isotu mu yoksa ev yapımı isot mu?

canım yedi baharat, yeni bahar adıyla marketlerde satılıyor, urfada yemeklerin çoğuna az bi miktarda da olsa koyulur. güzel bi lezzet veriyor
bunun dışında canım isot fark etmez ama ev yapımı olan muhakkak daha düzgündür.

canım bu arada biber, salça, yumurta oranında az bi miktarda değişim yapabilirsin, isotu bu tarife göre 5 kaşık koyan bile var ama inanılmaz acı oluyor bu sefer, benim dediğim de acı ama en azından dayanılmaz değil, yani rahatsız etmez seni

Allah razı olsun hamile hamile canım öyle çektiki..Çok sevaba gireceksin :)

Gebelik haftaniz bayagi ilerlemis ama yine de cig et yemeyin desem... Bulgur miktari kadar cig et konuyor bildigim kadariyla. Rahmetli babaannem cok yapardi eger ayni seyden bahsediyorsak. Cig köfteyi yogurduktan sonra sahanda bildigin yumurta pisirirdi ve üstüne koyardi.

Gebelik haftaniz bayagi ilerlemis ama yine de cig et yemeyin desem... Bulgur miktari kadar cig et konuyor bildigim kadariyla. Rahmetli babaannem cok yapardi eger ayni seyden bahsediyorsak. Cig köfteyi yogurduktan sonra sahanda bildigin yumurta pisirirdi ve üstüne koyardi.

yok cnm bunun içinde et olmuyo

Back
X